Nakliyecilikte kullanılan bazı ticari araçlar daha sonra trafikten gerekli dönüşüm kayıtları yapılarak özel araç haline getirilmektedir. Bunun sonucu olarak ticari araç ruhsatında vasıf değiştirerek özel vasfa geçmektedir. Bu noktada aracın sahibi vergi dairesinden ilk duruma göre (yani aracın ticari durumu değiştiği için) vergi kaydını sildirmek istemektedir.
Vergi dairelerinde ticari ruhsatı olup, daha sonra özel araç şekline getirilen araçlarla ilgili vergi kayıtlarının silinmesi aşamasında çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır. Bu durumda olan araçlarla ilgili vergi daireleri aracın fiili kullanımına bakarak vergi kayıtlarını silmemektedir. Oysaki, bu araçların ruhsat kayıtlarında ticari niteliği kaybolmuş ve özel bir kullanıma tahsis edilerek ruhsatları ticari vasıftan çıkarılmıştır. Hususiye çevrilen araçlar artık ticari araç olmadığı gibi özel ihtiyaçları kullanıma tahsis edilmektedir.
Gelir Vergisi Kanunu ile ilgili 2003/3 sayılı İç Genelge hükümlerine göre vergi daireleri ticariden hususiye dönüştürülen araçlarla ilgili yoklama yapmaktadır. Bunun sonucunda vasfı özel hale de dönüştürülmüş olsa bile örneğin kamyon, otobüs vb. araçlardan mükelleflerin önceki ticari vergi kaydını terkin etmemektedir. Bazı durumlarda vasfı ticariden, özele dönüştürülen kamyonet, kamyon veya otobüs gibi araçların kullanılmaz hale (hurda durumuna düşmesi) gelmiş olması durumunda bu araçlar takoza alınarak kullanılamayacaktır. Böyle bir durumdaki aracın vergi dairesince yoklama işlemi yapılarak çalışamaz ve takoza alındığının tespiti yaptırılacaktır.[1] Bunun sonucuna göre de vergi daireleri araçların vergi kayıtlarını silecektir. Eğer aracın sahibi emekli bir mükellef ise bunlar açısından %15 SGDP kesilmemesi için bu durumun SGK kurumuna yazılı olarak bildirilmesinde yarar olacaktır.
Öte yandan, araçların hurdaya ayrılması veya kullanılmaz hale gelmesi veya çalınması durumunda veya yurt dışında bu araçların alı konulması halinde bu durumu tevsik ederek vergi dairesi, trafik idareleri ile görüşüp, buna göre işlemlerini yaptırıp trafikten tamamıyla çıkartılması mümkündür.[2] Dolayısıyla, bu araçların durumuna göre taşıt vergi borçları tümüyle silinebilmekte veya %25’i ödenerek bu araçların trafikten terkin edilerek kurtulabilmektedir.[3]
[1] Bkz. 22.07.2003 gün ve 2003/3 sayılı GVK İç Genelgesi.
[2] 22.07.2003 gün ve 2003/3 sayılı GVK İç Genelgesi.
[3] 6009 sayılı yasa geçici md.5. Bu 6009 sayılı kanun 23/7/2010 tarihinde kabul edilmiş olup 1/8/2010 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun tam adı: Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanundur.
12.02.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.