Bir işletmenin sahip olduğu sigortalı taşıtlarının tamiri sebebiyle ortaya çıkan masrafların sigorta şirketi tarafından tazmin edilmesi işlemi farklı durumlarda gerçekleşebilmektedir.
Buna göre;
1) İşletmenin Taşıtını Kendisi Tamir Ettirerek Masrafları Sigorta Şirketinden Tahsil Etmesi Halinde Durum Nedir?
Sigortalının hasarlı taşıtını bizzat tamir ettirerek yaptığı masrafları sigorta şirketinden alması işleminde bir masraf aktarımı söz konusu olmaktadır. Masraf aktarımı veya diğer bir değişle masraf yansıtılması söz konusudur. Sigortalı mükellefin sigorta şirketi adına yaptığı masrafları aynen yansıtabilmesi için bir masraf aktarımı faturası düzenlenmesi ve KDV hesaplanması gerekecektir. sigortalı mükellef daha önce kendi adına düzenlenen faturada gösterilen KDV’nin indirim konusu yaptığı tabiidir. Masraf aktarımı faturası ilişkili olduğu faturanın bir benzeri olması zorunluluğu bulunduğundan bu durumda KDV’li olması gerekmektedir.
2) Sigorta Şirketinin Sigortalı İle Hiç İlişkilendirilmeksizin Taşıt Aracının Kendisinin Tamir Ettirmesi Halinde Durum Nedir?
Sigorta şirketinin hasarlı aracı doğrudan doğruya kendisi tamir ettirmek isteyebilir. Bu durumda, tacir işlemini gerçekleştiren mükellef KDV’li faturayı sigorta şirketi adına düzenler sigorta şirketi de KDV mükellefi olmadığı için KDV’ni gider veya maliyet unsuru olarak hesaplarına intikal ettirir. Bu işlemin sigortalı mükellefle herhangi bir ilişkisi bulunmamaktadır.
3) Sigorta Şirketinin Hasar Tutarına Bakmaksızın Sigortalıya Tazminat Ödenmesi Halinde Durum Nedir?
Sigorta şirketinin hasarlı taşıtın tamir ile ilgilenmeksizin sigortalıya belli bir tutarda tazminat ödemesi söz konusu olabilir. Sigorta şirketinin sigortalıya yaptığı bu ödeme gerçekleşen bir mal teslimi veya hizmet ifası karşılığı olmadığı için KDV’ye tabi değildir. Sigortalının ise, aracının tamiri nedeniyle yüklendiği KDV’yi kendi faaliyetleriyle ilgili gider niteliğini taşıdığından indirim konusu yapılabilecektir.[1]
İstanbul Defterdarlığı 22.12.2004 tarih ve 07.4.DEF.0.34.18.FK.8373 sayılı özelgede; finansal kiralama şirketinden kiralanan aracın kaza sonucu hurdaya ayrılması sonucu sigorta ve hurda bedeli için KDV hesaplanıp hesaplanmayacağı ve fatura düzenlenip düzenlenmeyeceği konusunda ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır.
4) Sigorta Tazminatlarında KDV
Sigorta edilen bir malın hasara uğraması nedeniyle sigorta şirketleri tarafından ödenen tazminatlarda herhangi bir mal teslimi ya da hizmet ifası söz konusu olmadığından KDV’ye tabi değildir. [2]
Ancak, hurdaya çıkan taşıtının sigorta şirketi ya da 3. şahıslara devir karşılığında alınan bedeller ise KDV’ye tabi olacaktır.
[1] Abdullah Tolu – İlhan Keten, “Kaza Yapan Sigortalı Binek Otomobillerde KDV Uygulaması” Yaklaşım Dergisi, Temmuz 2006, Sayı:163, s.219
[2] Bkz. 08.08.2011 tarih ve KDVK-60/2011-1 sayılı 60 Nolu KDV Sirküleri.
11.02.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.