Bilindiği üzere, adli tatil (çalışmaya ara verme) 20 Temmuzda başlamaktadır. Adli tatilin bitimi ise 31 Ağustos günü son bulmaktadır. Adli tatilin dava açma süreleri, temyiz, itiraz açısından önemli müracaat etkileri bulunmaktadır. Vergi yargısı açısından da adli tatilin süre uzatıcı etkileri söz konusudur. Hukukumuzda yer alan adli tatile dair bazı hükümler aşağıda gösterilmiştir.
Adli tatilin bitimine müteakip süreler 7 gün daha uzamaktadır.
A- HUKUK MAHKEMELERİ
Adli tatil süresi
MADDE 102- (Değişik: 8/8/2011-KHK-650/33 md.; İptal: Anayasa Mahkemesinin 18/7/2012 tarihli ve E.: 2011/113 K.: 2012/108 sayılı Kararı ile.; (1) Yeniden düzenleme: 27/6/2013-6494/30 md.) (1) Sözkonusu İptal Kararı 1/7/2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
(1) Adli tatil, her yıl yirmi temmuzda başlar, otuz bir ağustosta sona erer. Yeni adli yıl bir eylülde başlar.
Adli tatilde görülecek dava ve işler
MADDE 103- (1) Adli tatilde, ancak aşağıdaki dava ve işler görülür:
a) İhtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delillerin tespiti gibi geçici hukuki koruma, deniz raporlarının alınması ve dispeçci atanması talepleri ile bunlara karşı yapılacak itirazlar ve diğer başvurular hakkında karar verilmesi.
b) Her çeşit nafaka davaları ile soybağı, velayet ve vesayete ilişkin dava ya da işler.
c) Nüfus kayıtlarının düzeltilmesi işleri ve davaları.
ç) Hizmet akdi veya iş sözleşmesi sebebiyle işçilerin açtıkları davalar.
d) Ticari defterlerin kaybından dolayı kayıp belgesi verilmesi talepleri ile kıymetli evrakın kaybından doğan iptal işleri.
e) İflas ve konkordato ile sermaye şirketleri ve kooperatiflerin uzlaşma suretiyle yeniden yapılandırılmasına ilişkin işler ve davalar.
f) Adli tatilde yapılmasına karar verilen keşifler.
g) Tahkim hükümlerine göre, mahkemenin görev alanına giren dava ve işler.
ğ) Çekişmesiz yargı işleri.
h) Kanunlarda ivedi olduğu belirtilen veya taraflardan birinin talebi üzerine, mahkemece ivedi görülmesine karar verilen dava ve işler.
(2) Tarafların anlaşması hâlinde veya dava bir tarafın yokluğunda görülmekte ise hazır olan tarafın talebi üzerine, yukarıdaki iş ve davalara bakılması, adli tatilden sonraya bırakılabilir.
(3) Adli tatilde, yukarıdaki fıkralarda gösterilenler dışında kalan dava ve işlerle ilgili olarak verilen dava, karşı dava, istinaf ve temyiz dilekçeleri ile bunlara karşı verilen cevap dilekçelerinin ve dosyası işlemden kaldırılan davaları yenileme dilekçelerinin alınması, ilam verilmesi, her türlü tebligat, dosyanın başka bir mahkemeye, bölge adliye mahkemesine veya Yargıtaya gönderilmesi işlemleri de yapılır.
(4) Bu madde hükümleri, bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay incelemelerinde de uygulanır.
Adli tatilin sürelere etkisi
MADDE 104- (1) Adli tatile tabi olan dava ve işlerde, bu Kanunun tayin ettiği sürelerin bitmesi tatil zamanına rastlarsa, bu süreler ayrıca bir karara gerek olmaksızın adli tatilin bittiği günden itibaren bir hafta uzatılmış sayılır.
B- CEZA MAHKEMELERİ
ADLÎ TATİL
Madde 331 - (1) Ceza işlerini gören makam ve mahkemeler her yıl ağustosun birinden eylülün beşine kadar tatil olunur.
(2) Soruşturma ile tutuklu işlere ilişkin kovuşturmaların ve ivedi sayılacak diğer hususların tatil süresi içinde ne suretle yerine getirileceği, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir.
(3) Tatil süresince bölge adliye mahkemeleri ile Yargıtay, yalnız tutuklu hükümlere ilişkin veya Meşhud Suçların Muhakeme Usulü Kanunu gereğince görülen işlerin incelemelerini yapar.
(4) Adli tatile rastlayan süreler işlemez. Bu süreler tatilin bittiği günden itibaren üç gün uzatılmış sayılır.
II - İDARİ YARGI (BÖLGE İDARE, İDARE ve VERGİ MAHKEMELERİ)
Sürelerle İlgili Genel Esaslar
Madde 8 - 3. Bu Kanunda yazılı sürelerin bitmesi çalışmaya ara verme zamanına rastlarsa bu süreler, ara vermenin sona erdiği günü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılır.
Çalışmaya ara verme
Madde 61 - 1. Bölge idare, idare ve vergi mahkemeleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuzbir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.Ancak, yargı çevresine dahil olduğu bölge idare mahkemesinin bulunduğu il merkezi dışında kalan idare ve vergi mahkemeleri çalışmaya ara vermeden yararlanamazlar. Bu mahkemeler, 62 nci maddedeki sınırlamaya tabi olmaksızın görevlerine devam ederler.
2. Ara verme süresi içinde; bölge idare mahkemesi başkanının önerisi üzerine, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca, her bölge idare mahkemesi merkezinde idare ve vergi mahkemesi başkan ve üyeleri arasından görevlendirilecek üç hakimin katıldığı bir nöbetçi mahkeme kurulur. Nöbetçi kalanlardan en kıdemli başkan, yoksa en kıdemli üye nöbetçi mahkemenin başkanlığını yapar.
3. Çalışmaya ara vermeden yararlanamayanlar ve nöbetçi kalanların yıllık izin hakları saklıdır.
Nöbetçi mahkemenin görevleri
Madde 62 - Nöbetçi mahkeme çalışmaya ara verme süresi içinde aşağıda yazılı işleri görür:
a) Yürütmenin durdurulmasına ve delillerin tespitine ait işler,
b) Kanunen belli süre içinde karara bağlanması gereken işler.
Danıştay Kanunu’ndaki tanım ve düzenleme;
Çalışmaya ara verme:
Madde 86 – 1.Danıştay daireleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.
Sayıştay Kanunu’ndaki tanım ve düzenleme;
İzin ve çalışmaya ara verme:
MADDE 64 – (3) Sayıştay Genel Kurulu, Temyiz Kurulu, Daireler Kurulu ve daireleri her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verirler.
Askeri Yargıtay Kanunu'ndaki tanım ve düzenleme;
Adlî ara verme işleri:
Madde 25 - Barış zamanında genel adlî ara verme Askerî Yargıtayda da aynen uygulanır.
Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Kanunu’ndaki tanım ve düzenleme;
Çalışmaya ara verme:
Madde 85-1 Barışta, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi her yıl bir eylülde başlamak üzere, yirmi temmuzdan otuz bir ağustosa kadar çalışmaya ara verir.
Anayasa Mahkemesinde adli tatil yok, çalışmaya devam ediliyor. Özetle, süre işliyor.
Adli tatile tabi olmayan dava ve işlerde süreler işlemektedir.
Örnek-1: Kendisine 21 Haziranda vergi/ceza ihbarnamesi tebliğ edilen mükellef konuyla ilgili dava açma yönünde tercih kullanmak istemiştir. Bu mükellef 20 Temmuz 2022 tarihine kadar uzlaşma talep edebileceği gibi olayda tercihini vergi yargısında dava açma yönünde kullanmıştır. Bu durumda bu mükellef 20 Temmuz adli tatilin başlaması nedeni ile dava açma açısından süre 31 Ağustos tarihine kadar vergi mahkemesinde davasını açma yönünde işlem yapabilir. 31 Ağustos adli tatilin bitimi olduğu için süre 7 gün daha uzamış olacaktır.
Örnek-2: Mükellefe 2 Ağustos günü elektronik ortamda tebliğ edilen vergi/ceza ihbarnameleri nedeni ile dava açma yönünde bir tercih kullanması düşünülmüştür. Somut olayda mükellef normal koşullarda 1 Eylül Perşembe günü dava açması zorunludur. Ancak burada e-tebligat nedeni ile tebliğ tarihine 5 gün daha eklenir yani 2 Ağustos+5 gün: 7 Ağustos tebliğ tarihi sayılacaktır. Buna göre de 6 Eylül 2022 tarihinde dava açılması zorunludur. Dikkat edilirse bu örnekte adli tatilin süre uzatıcı bir etkisi bulunmamaktadır.
Örnek-3: Mükellefe vergi/ceza ihbarnamesi 21 Haziran günü tebliğ edilmiş olduğunu kabul edelim. Mükellef bu ihbarnamelere karşı tarhiyat sonrası uzlaşma talep etme yönünde tercihini kullanmıştır. Bu durumda uzlaşma talep dilekçesinin en son 7 Eylül tarihine kadar verilmesi gerekmektedir. Şöyle ki, 1-20 Temmuz arası mali tatil olarak kabul edilmiştir. Süreler 20 Temmuz’ dan itibaren 7 gün daha uzar. Dolayısıyla araya 20 Temmuzdan itibaren de adli tatil girmiş bulunmaktadır. Dolayısıyla adli tatil 31 Ağustosta son bulduğu için bununla ilgili olarak 31 Ağustos’ tan itibaren de artı 7 gün süre söz konusudur. Sonuçta mükellef 7 Eylül 2022 tarihine kadar söz konusu vergi/ceza ihbarnamelerine yönelik dava açabileceği gibi bu zaman içerisinde yukarıda belirtildiği üzere uzlaşma talep etme hakkını da kullanabilecektir.
30.07.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.