Uzun yıllardır vergi mükellefleri ile mali müşavir ve muhasebeciler arasında mükellef defterlerinin teslimi, saklanması, kayıtlarının ibrazı vb. konularda pek çok sorunlu alanların ve ihtilafların ortaya çıktığı görülmektedir.
Vergi incelemeleri sırasında vergi müfettişleri tarafından, defter ve belge ibrazı yazılarını bizzat vergi mükelleflerinden tebliğ ettikleri ve ilgili defterleri bizzat vergi mükelleflerinden talep ettikleri görülmektedir. (Bkz: VUK mad. 256) Bilindiği gibi defter ve belgeler bizzat vergi mükellefinin işyerinde mevcut olması gerekmektedir. Özellikle cari yıldan önceki yıllarla ilgili eski defterlerin bizzat mükellefin işyerinde saklanması ve muhafaza edilmesi gerekmektedir. İleride herhangi bir vergi, SGK veya başka bir denetim elemanlarının inceleme amacıyla talep etmesi halinde defter ve belgeler mükellefler tarafından ibraz edileceği bilinmelidir.
Diğer yandan, mali müşavir ve muhasebeciler ile defterini tuttukları müşteriler arasında, defterlerin teslim ve tesellümü konusunda muhtelif sürtüşmelerin ortaya çıktığı sıklıkla rastlanmaktadır. Hatta konuyla ilgili bazı ihtilafların mahkemelere intikal etmiş olduğu da görülmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından konuyla ilgili olaylara ışık tutması açısından yakın zamanda Gelir İdaresi teşkilatına yollanan 23.03.2022 tarihli bir yazıda konu bir parçada olsa açıklığa kavuşturulmuştur. Söz konusu yazıda aşağıdaki hususlara yer verilmiştir. Buna göre,
“Bilindiği üzere Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavirlerin Çalışma Usul ve Esasları hakkından Yönetmeliğin, “Sözleşmenin Feshi” başlıklı 26. maddesinde,
“(Değişik:R.G.-21/11/2007-26707) Taraflar haklı nedenlerle veya karşılıklı rızaları ile aralarındaki sözleşmeyi her zaman feshedebilirler.
Bu takdirde alınmış olan defter ve belgeler bir ay içinde devir teslim tutanağı düzenlenmek suretiyle sahiplerine geri verilir.
Devir teslim gerçekleşmediği takdirde durum meslek mensubu tarafından odaya bildirilir. Tarafların tazminat hakları genel hukuk kurallarına tabidir.
Ücretin ödenmemesi ve meslek mensubuna tevdi edilen belgelerin sağlıklı ve güvenilir olmaması fesih de meslek mensubunun haklı gerekçesidir.”
“Defter ve Belgelerin Saklanması ve İadesi” başlıklı 27. Mad. de:
“Meslek mensupları kendilerine tevdi edilen defter ve belgeleri işlerinin gerektirdiği süre içinde iyi niyetle muhafaza etmek ve işin bitiminde iade etmek zorundadırlar. Şu kadar ki, defter ve belgelerin geri alınması, sahibine yazı ile bildirilmiş olduğu hallerde saklama mükellefiyeti bildirme tarihinden itibaren bir ay içinde sona erer. İşin bitiminden itibaren bir ay içinde sahipleri tarafından alınmayan defter ve belgeler bir yazı ile ilgililerin bağlı olduğu vergi dairesine teslim edilir.” açıklamalarına yer verilmiştir.
Sonuç olarak, yukarıda yer verilen ihtilaflı durumlar halinde mükelleflerin meslek mensubu elinde bulunan defterleri 30 günlük süre geçtikten sonra saklama mecburiyeti ortadan kalkacağından dolayı ilgili vergi dairesine meslek mensubu tarafından defter ve belgeler imza karşılığında teslim edilecektir.
25.03.2022
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.