YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Vergi Hatası İddiasıyla Maliye Bakanlığı’na Şikayet Yoluyla Başvurusu Reddedilen Mükelleflerin Dava Açma Süresi

Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu 124. Maddesinde, vergi mahkemesinde dava açma süresi dolduktan sonra yaptıkları düzeltme talepleri (VUK mad. 116) red olunan mükelleflerin şikayet yoluyla Maliye Bakanlığı’na müracaat edebilecekleri (VUK mad. 124) hüküm altına alınmıştır.

Düzeltme zamanaşımı süresi içerisinde, vergi mahkemesinde dava açma süresi geçtikten sonra görevli vergi dairesinde düzeltme başvurusu yapılması, yapılan düzeltme başvurusunun reddedilmesi halinde, bu süreçte “Şikayet yoluyla” Maliye Bakanlığı’na başvurma yolu söz konusudur. (VUK mad. 124)

Hazine ve Maliye Bakanlığı kendisine yapılan şikayet yolu ile başvuruyu kabul etmesi halinde, ilgili vergi dairesine düzeltmenin yapılmasını bildirir. Ancak bu gibi durumlar çok istisnaidir. Vergi dairesi de Maliye Bakanlığından gelen bu şikayet yoluyla müracaatın kabulü ile ilgili talimatı derhal yerine getirip, düzeltme hükümlerine göre meseleyi ortadan kaldırır.

Diğer yandan, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun “İdari makamlar sükutu” başlıklı 10. Mad. ‘de; ilgililerin haklarında idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylemin yapılması için idari makamlara başvurabilecekleri; altmış gün içinde bir cevap verilmez ise isteğin reddedilmiş sayılacağı; ilgililerin altmış günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde, konusuna göre Danıştay’a, idare ve vergi mahkemelerine dava açabilecekleri; altmış günlük süre içinde idarece verilen cevap kesin değilse ilgilinin bu cevabı, isteminin reddi sayarak dava açabileceği gibi, kesin cevabı da bekleyebileceği; bu takdirde dava açma süresinin işlemeyeceği; ancak bekleme süresinin başvuru tarihinden itibaren altı ayı geçmeyeceği; dava açılmaması ve davanın süreden reddi hallerinde altmış günlük sürenin bitmesinden sonra yetkili idari makamlarca cevap verilirse cevabın tebliğinden itibaren altmış gün içinde dava açabilecekleri, hüküm altına alınmıştır. 

Diğer yandan, Hazine ve Maliye bakanlığı söz konusu şikayeti reddederse ve altmış gün içerisinde bir yanıt vermezse; düzeltme talebinde bulunan kişi, şikayetin reddedildiği tarihten ya da altmış gün içinde bir cevap verilmemesi durumunda sürenin dolduğu tarihten itibaren dava açma süresi olan 30 gün içerisinde vergi mahkemesinde dava açabilecektir.

Öte yandan, Maliye Bakanlığı altmış günlük süre içerisinde verdiği cevap kesin bir içerik taşımıyor ise düzeltme talebinde bulunan kişi, bu cevabı talebin reddedilmesi olarak görüp, vergi mahkemesinde dava açabilecektir. Diğer yandan, talepte bulunan kişi, kesin olmayan cevap üzerine bir süre daha bekleyebilir. Ancak, bu süre düzeltme başvurusundan itibaren 6 ayı geçemez. Geçmesi halinde ise dava konusu yapamayacaktır. Bu 6 aylık süre 7331 sayılı Yasa ile 2577 sayılı Yasa’da yapılan düzenlemeler kapsamında 4 aya indirgenmiştir.

Normal koşullarda, dava açma süresi geçtikten sonra düzeltme talebi reddedilenlerin, vergi mahkemesinde dava açma hakları söz konusu değildir. Ancak şikayet yoluyla Hazine ve Maliye Bakanlığına müracaat ayrı bir hak kazandırabilir. (VUK mad. 124)

İDARİ YARGILAMA USULU KANUNDA 7331 SAYILI CMK İLE YAPILAN BAZI DÜZENLEMELER VE VERGİ USUL KANUNUNUN HATA DÜZELTME İLE İLGİLİ HÜKÜMLERİNİ ETKİSİ NEDİR ?

 Bilindiği üzere 14.07.2021 tarihli ve 31541 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan düzenleme gereğince;  7331 sayılı ceza mahkemesi kanunu  ve  bazı yasalarda düzenleme yapılmasına dair yasa kapsamında 2577 sayılı İYUK da yapılan değişiklerle idarilerin idari müracaatlara yanıt verme süresi 60 günden 30 güne çekilmiştir. Kesin olmayan yanıtlar için ön görme bekleme süresi ,ise 6 aydan 4 aya çekilmiştir.  

 Öte yandan 7331 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun uyarınca İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun (“İYUK”) 10, 11, 13 ve 24. maddelerinde yapılan değişiklikler ile eklenen geçici madde kapsamında aşağıda belirtilen hususlar düzenlenmiştir. Buna göre ;

1) İYUK md. 10’da yapılan değişiklikle, ilgililerin idari davaya konu olabilecek bir işlem veya eylem için idari makamlara başvurularında, idarenin başvurulara cevap süresi 60 günden 30 güne çekilmiştir. Buna göre ilgililer, bu süre içinde cevap gelmediği takdirde 30 günün bittiği tarihten itibaren dava açma süresi içinde Danıştay’a, idare ve vergi mahkemelerine dava açabileceklerdir. Aynı maddede yapılan değişiklik kapsamında, 30 günlük süre içinde idarenin verdiği cevabın kesin olmadığı durumda öngörülen kesin cevabı bekleme süresi 6 aydan 4 aya çekilmiştir.

2) İYUK md. 11’de yapılan değişiklikle, idari davanın açılmasından önce üst makamdan veya üst makam yoksa işlemi yapmış olan makamdan istenecek olan idari işlemin kaldırılması, geri alınması veya yeni bir işlem yapılması için ilgili makamın cevap verme süresi 60 günden 30 güne çekilmiştir.

3)İYUK md. 13’te yapılan değişiklikle, idari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce idareye yaptıkları zorunlu başvurulara ilişkin idareye tanınan 60 günlük cevap süresi 30 güne çekilmiştir. Buna göre, ilgililer 30 günlük süre bitiminden sonra dava süresi içinde dava açabileceklerdir.

4) İYUK md. 24’te yapılan değişiklikle, idari yargı mercilerinin, verdikleri nihai kararları gerekçesiyle birlikte en geç 30 gün içinde yazması öngörülmüştür. Son olarak

5) İYUK’a eklenen “Geçici Madde 10” kapsamında, söz konusu düzenlemenin yasalaşarak yürürlüğe girmesinden önce yapılmış idari başvurular bakımından, idarenin cevap verme süreleri 60 gün, kesin olmayan cevapları için öngörülen bekleme süresi ise 6 ay olarak uygulanmaya eski hükümlere göre devam olunacaktır.

YAPILAN DÜZENLEMELERİN 213 SAYILI VERGİ USUL KANUNUNUN 116 İLA 124. MADDELERİNE ETKİSİ NEDİR?

Bilindiği gibi 213 sayılı VUK’ un 116. Mad. de vergi hatalarından söz edilmektedir. 117. Mad. ise hesap hatalarından bahis edilmektedir. Yine aynı yasanın 124. Mad. ise şikayet yoluyla Hazine ve Maliye Bakanlığı’na müracaat usulleri ayrıntılı olarak açıklanmaktadır. Söz konusu madde hükümleri kapsamında 30 günlük dava açma süresi geçtikten sonra yapılacak müracaatlar öncelikle vergi dairesine 5 yıllık tarh zamanaşımı müddeti içerisinde yapılması gerekmektedir. Vergi dairesine düzeltme talep eden mükelleflerin taleplerine vergi dairesi eski hükümlere göre 60 gün içerisinde yanıt vermesi gerekmektedir. Bu defa yapılan düzenleme ile bu süre 60 günden 30 güne çekilmiştir. Düzeltme talepleri red olan mükellefler 30 gün geçtikten sonra 31. Günden itibaren Hazine ve Maliye Bakanlığı’na başvurmak zorundadırlar. Bakanlık açısından ise önceden 6 aylık bekleme süresi bu defa 4 aya çekilmiştir. Bu 4 aylık süre içerisinde Bakanlık tarafından yanıt verilmemesi halinde Yerel Vergi Mahkemesi nezdinde vergi iptal davası açılabilecektir. Dolayısıyla yapılan düzenlemeler 213 sayılı VUK’un vergi hatası ile ilgili VUK mad. 116 ila 124. Maddelerinde süre açısından etkilemiştir.

12.11.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM