YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



7326 Sayılı Kanun 4.Maddesi Kapsamında İleride Kendisine Vergi ve Ceza İhbarnamesi Tebliğ Edilen Mükelleflerin 30 Gün İçerisinde Yine Bu Yasa Hükmünden Faydalanmaları Hakkı Devam Etmektedir

Bilindiği üzere, 7326 sayılı kanunun 4.maddesi hükmü 30.09.2021 tarihinden sonrada yapılabilecek cezalı tarhiyatlarda işlerliğini sürdürmektedir.  Örneğin, yasanın kapsadığı  2016 ila 2020 dönemleri için (ve hatta 9/6/2021 tarihine kadar muhtemel cezalı tarhiyatlar dahil) vergi mükelleflerine önümüzdeki süreçte cezalı vergi salındığı  takdirde 7326 sayılı kanunun 4.maddesi günceliğini korumaktadır.  Buna göre, ilgili  yasanın  4.md hükmü aşağıda olduğu gibidir:

MADDE 4 – (1) 30/4/2021 tarihinden (bu tarih dâhil) önce gümrük yükümlülüğü doğan ve gümrük idarelerince takip edilen alacaklardan, 9/6/2021 tarihi itibarıyla (bu tarih dâhil) kesinleşen;

a) Vadesi geldiği hâlde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan gümrük vergilerinin ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları yerine 9/6/2021 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; ödenmemiş alacağın sadece fer’i alacaktan ibaret olması hâlinde fer’i alacak yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla gümrük vergilerine bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları ve aslı 9/6/2021 tarihinden önce ödenmiş olanlar dâhil olmak üzere asla bağlı olarak kesilen idari para cezalarının tamamının,

b) Vadesi geldiği hâlde ödenmemiş ya da ödeme süresi henüz geçmemiş bulunan ve 4458 sayılı Kanun ve ilgili diğer kanunlar kapsamında gümrük yükümlülüğü nedeniyle gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilmiş idari para cezaları ile 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun iştirak hükümleri nedeniyle kesilmiş idari para cezalarının %50’sinin, Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan %50’sinin,

c) Eşyanın gümrüklenmiş değerine bağlı olarak kesilmiş idari para cezalarının %30’u ve varsa gümrük vergileri aslının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacakları yerine 9/6/2021 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, Kanunda belirtilen süre ve şekilde tamamen ödenmesi şartıyla cezaların kalan %70’i ile alacak asıllarına bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi fer’i amme alacaklarının tamamının,

tahsilinden vazgeçilir.

(2) Birinci fıkranın (a) bendi kapsamındaki vergi aslının tamamının; Kanuna göre yapılandırılarak ödenmesi veya 9/6/2021 tarihinden önce ödenmiş olması durumunda vergi aslına bağlı olarak kesilen idari para cezalarının, 9/6/2021 tarihi itibarıyla kesinleşmiş olup olmadığına bakılmaksızın, tahsilinden vazgeçilir.

(3) İhtirazi kayıtla verilen beyannameler üzerine tahakkuk etmiş olan vergiler hakkında birinci fıkranın (a) bendi hükmü uygulanır.

(4) Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olup 9/6/2021 tarihi itibarıyla yargı kararı ile kesinleştiği hâlde mükellefe ödemeye yönelik tebligatın yapılmadığı alacaklar için mükelleflerce Kanunda öngörülen süre ve şekilde başvuruda bulunulması koşuluyla bu alacaklar da bu madde kapsamında yapılandırılır. Bu hüküm kapsamına giren alacaklar için ayrıca tebligat yapılmaz ve alacakların vade tarihi olarak Kanunun yayımı tarihi kabul edilir. Bu kapsamda yapılandırılan tutarların Kanunda öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi hâlinde de vade tarihinde değişiklik yapılmaz.

(5) Bu madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır.

Söz konusu  yasa hükmüne göre kendisine cezalı tarhiyat yapılan yani  vergi ve ceza ihbarnamesi  tebliğ  edilen mükellefler açısından  anılan  yasaya göre standart 4A dilekçesinin verilmesi  halinde mükellefleri çok önemli  kolaylıklar sağlanmaktadır.  Bu  kolaylıklar kısaca şöyledir:

  1. Vergi ziyaı cezası  tümüyle silinmektedir. 
  2. Vergi ihbarnamesi üzerinden yer alan verginin ½’si ve ayrıca  6 taksit halinde kat sayı ile ödeme olanağı sağlanmaktadır.
  3. Ödemeler 2’şer aylık dönemler halinde 6 taksitte ödenebilmektedir.
  4. İsteyen mükellefler peşin olarak ödeme  yapabilir.
  5. Yapılandırılan borçlarla ilgili olarak  213 sayılı  VUK’nun uzlaşma veya cezada indirim olanaklarından  yararlanılamamaktadır.  Bu konuda mükellefin dava açmaması veya dava açmış ise ilgili  davadan vazgeçmesi gerekmektedir.
  6. Standart ek 4A dilekçesinin 2 nüsha düzenlenmesi ve dilekçede yer alan 2 adet tablonun eksiksiz doldurulması  zorunludur. Buna göre de ödemelerin eksiksiz olarak yapılması  gerekmektedir. 

Sonuç olarak, 7326 sayılı kanunun ilgili  4 md hükmü ve 1-7 fıkralarında yer alan

olanaklardan mükelleflerin gelecek dönemde de faydalanması  mümkündür.  7326 sayılı kanunun 4.maddesi böylece uzunca bir süre yürürlükte kalarak  güncelliğini sürdüreceği  düşünülmektedir. 

14.10.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM