YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Mükellefiyet Kaydı Olmadığı Halde Matrah Artırımında Bulunanların Başvurusu Üzerine Ne Gibi İşlemler Yapılacaktır?

Bilindiği gibi, 7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile bazı yasalarda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun kapsamında mükellefiyet kaydı olmadığı halde, 7326 sayılı kanunun 5. Maddesine göre matrah artırımı yapabilecek olan potansiyel mükelleflerin aşağıdaki işlemleri yapmaları gerekecektir.

Buna göre,

  1. Mükellefiyet kaydı olmadığı halde 7326 sayılı Yasa hükümlerine göre matrah artımı hükümlerine göre vergi dairesine standart 5 nolu dilekçe ile müracaat eden mükellefler vergi/vergilerden gerekli kimlik saptaması yapıldıktan sonra mükellefiyet açılması işlemleri başvuru tarihine göre yapılabilecektir. Buna göre gerekli tahakkuk ve yapılandırma işlemlerinin yapılmasına müteakiben açılış tarihi itibari ile tekrar vergi kayıtları sonlandırılacaktır. Başka bir ifade ile, eş zamanlı vergi kaydı açılarak daha sonra vergi kayıtları terkin edilecektir.
  2. Yine mükelleflerin talepte bulunmaları durumunda matrah artırımı ile birlikte artırdıkları matrahlar dönem veya dönemler itibariyle geçmişe yönelik olarak mükellefiyet tesis edilebilecektir.
  3. Faaliyetlerine devam edeceklerini beyan eden mükellefler hakkında ise, vergi daireleri işlem yönergesinde belirtildiği üzere işlemler yerine getirilerek, mükellefiyetin açılması ve devamı sağlanacaktır.
  4. 7326 sayılı Kanun ve ilgili 1 seri nolu genel tebliğ kapsamında matrah artırımında bulunabilecek vergilerden herhangi birinden matrah artırımı isteminde bulunan mükellefler bahsi geçen kanun ve ilgili 1 seri nolu tebliğdeki zorunluluklar getirilen durumlar dışında herhangi bir vergi türünden matrah artırımında bulunmaları için zorlama yapılmayacaktır.

Örnek-1 : 2016 ila 2020 yılları arasında araç alım-satımı yapan potansiyel mükellef olan (A) isimli gerçek kişi sadece 2016 yılı için matrah artırımı yapmak istediği takdirde neler yapması gerekir?

(A)İsimli gerçek kişi 2016 yılı için 31.900,00 TL matrah beyan ederek, bu işlemlerden faydalanabilecektir. Buna göre 31.900,00 TL*%15=4.785,00 TL matrah artırımı tahakkuk ettirerek, bu işlemi gerçekleştirebilecektir.

Örnek-2: 2020 yılında gayrimenkul alım-satımı yapan (B) isimli gerçek kişi vergi dairesine hiçbir şekilde kazanç beyanı yapmamıştır. Bu gerçek kişinin matrah artırımı yapması halinde durum ne olacaktır?

2020 yılı için asgari matrah beyanı 42.500,00 TL’dir. Bu gerçek kişi işletme hesabı esasına göre defter tutacağı ( DBS) varsayılmıştır. Bu durumda sadece 2020 yılı için 42.500,00 TL*%15=6.375,00 TL beyan ederek, söz konusu yükümlülüğünden kurtulmuş olacaktır. 

Örnek-3: Basit usule tabi mükellef ( C) 2017 yılında kira geliri elde ettiği halde beyanname vermemiştir. Söz konusu mükellef 2017 yılı için matrah artırımı yapmayı düşünmektedir. Bu durumda mükellefin beyanı ne olacaktır?

Mükellef ( C) 2017 yılı için 33.200,00 TL matrah beyanı yaparak, standart ek-5 nolu dilekçe ile 4.980,00 TL matrah beyanı yaparak, söz konusu yıldaki beyan etmediği GMSİ kazancını matrah artırımı yaparak yukarıdaki şekilde beyan ederek, ilgili mükellefiyetini yerine getirmiş olacaktır.

Örnek-4: Emekli (D) şahsı 2019 yılında 1 adet arsa alıp, satmıştır. Ancak 2020 yılı Mart ayında gelir vergisi beyannamesini (Değer artış kazancı) vermemiştir. 7326 sayılı kanunun ilgili 5. Maddesine göre matrah artırımı yapmayı planlamıştır. Tahakkuk edecek matrah artırımı 2019 yılı için ne olacaktır?

Bu (D) şahsı vergi dairesine herhangi bir vergi kaydı olmadığı için önce vergi kaydını açtırıp, 37.500,00 TL üzerinden 5.625,00 TL matrah artırımı tahakkuk ettirecektir. Daha sonra vergi kaydını kapatacaktır. Olay bir kez olduğu için ve hiçbir şekilde vergi dairesine ticari, zirai veya mesleki kazancı bulunmadığı için beyanını standart dilekçe 5 ile kağıt ortamda beyan ederek, matrah artırımını tamamlamış olacaktır.

07.07.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM