YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



2020 Kurumlar Vergisi Beyannamesinin 2021 Nisan Ayında Vergi Dairesine Verilmesi Sırasında Dikkat Edilecek Noktalar

Kurumlar vergisi beyannamesinin 30 Nisan 2021 tarihine kadar vergi dairesine elektronik ortamda verilmesi zorunludur. Bu konuda siz değerleri okurlarımıza beyannamenin düzenlenmesi ile ilgili aşağıdaki konuları dikkat edilmesi gerekecektir. Buna göre;

  1. Kurumların normal koşullarda 2020 hesap dönemiyle ilgili kurumlar vergisi beyannamesinin 2021 Nisan ayı içerinde vermesi zorunludur. Ancak Covid-19 salgın hastalığı dolayısıyla mücbir sebep kapsamına alınan şirketler (emniyet tarafından kapalı tutulması gereken işyerleri,bar,pavyon,gece klübü,birahaneler vb. içkili mekanlar) bu durumlarının yani mücbir sebep hallerinin kalkmasına müteakip …. gün içerisinde kurumlar vergisi beyannamesini vermek zorundadırlar. Konuyla ilgili Hazine Maliye Bakanlığının ilgili genel tebliği incelenmelidir. (İlgili genel tebliğ seri no: VUK 518)
  2. Hazine Maliye Bakanlığı tarafından kendi teşkilatına yollanan 03.04.2020 tarihi ve 42718 sayılı uygulama iş genelgesi olan seri no: 2020/3 sayılı iç genelgede ayrıntılı açıklamalar verilmiştir.
  3. Kurumlar vergi beyannamesi 2020 yılı için %22 olarak uygulanacaktır.
  4. 7194 sayılı yasa gereğince %5 olarak vergiye uyumlu mükelleflere yapılan indirim 01.01.2020 tarihinden  itibaren verilmesi  kurumlar  vergisi beyannamelerine de uygulanacaktır. Bu nedenle 01.06.2020 tarihine kadar verilmesi gereken 2019 kurumlar vergisi beyannamesinde de aynı indirim uygulanacaktır. Konuyla ilgili 7194 sayılı kanun 18. Maddesi ile vergiye uyumlu mükelleflere sağlanan olanaklar nispeten yumuşatılmıştır.
  5. Kurumlarda zarar mahsubu için 5 yıl koşulu geçerlidir. Buna göre zararların beyannamelerde ilgili yıllarında her yılın zararı tek tek gösterilmesi gereklidir. KVK’nun 9./1 md. hükmü gereği kurumlar vergisi beyannamesinde her yıla  ilişkin tutarların ayrı ayrı gösterilmesi halinde beş yıldan fazla nakledilmemek şartıyla geçmiş yılların beyannamesinde gösterilen zararların indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır. Geçmiş yıl zararlarının mahsubu, beş yıllık süre sınırı haricinde; Mahsubun yapılacağı beyannamede her yılın zarar tutarının ayrı ayrı belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca mahsup edilecek geçmiş yıl zararının ilgili olduğu dönemin beyannamesinde yer alması, şartlarına bağlıdır.
  6. 2020 kurumlar vergi beyannamesinde taşınmaz ve iştirak hisse satışı istisnaları var ise beyannamede mutlaka bu satırlar doldurulmalıdır. Buna göre yasada yer alan şartlara göre, taşınmaz ve iştirak hissesi satışından elde edilen kazançların; taşınmaz satışlarında %50’si, iştirak hissesi satışlarında %75’i kurumlar vergisinden müstesnadır. Satıştan elde edilen kazancın istisnadan yararlanan kısmının, bilançonun pasifinde özel bir fon hesabına alınması gerekmektedir. Fon hesabına alınma işleminin, Kurumlar Vergisi Beyannamesinin verildiği tarihe kadar kayıt yapılması gerektiği unutulmamalıdır.
  7. Kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi sırasında varsa, istisna kazançlarla ilgili kurum kazancından düşülen miktar 443.000 TL’yi geçiyor ise, mutlak suretle YMM raporu vergi dairesine verilmelidir. Yatırım indirimi istisnası 2020 yılı için 1.010.00 TL’yi geçmesi halinde yatırım indirimi istisna işlemlerinin YMM raporuna bağlanması zorunludur.
  8. Kurumlar vergisi beyannamesinin düzenlenmesi sırasında cari yılda ödenmiş bulunan  K. Geçici vergi tutarlarının ödenmiş olması koşuluyla 2021/ Nisan ayında verilebilecek kurum vergi beyannamesi üzerinden indirmesi mümkündür. Ödenmemiş olan K. Geçici vergilerin hesaplanan kurumlar vergisinden düşülmesi olanaksızdır. Cari yılda ödenen geçici vergilerin hesaplanan kurumlar vergisinden fazla olması halinde aradaki fark mükellefe geri iade edilir. Veyahut bu iade fazlalığı mükellefin başka vergi borçlarına da mahsubu yapılabilir.( Bkz. 252 seri nolu GVK .GT).
  9. Kurumların beyannamesinde ayrıca belli cirolar geçmesi halinde ek mali tabloların beyannameye eklenmesi gerekir. Örneğin 2020 yılı için şirketlerin aktif toplamları 25.370.800 TL veya net satışlarının 56.379.100 TL ‘yi geçmesi halinde ek mali tablo düzenlenme zorunluluğu bulunacaktır.

Sonuç olarak; 2021 Nisan ayı içinde verilmesi gerekli ve zorunlu olan kurum beyannamelerinin herhangi bir sebeple bu müddet içerisinde verilmemesi durumunda ileriki aylarda koşulların uygun olması halinde 213 sayılı VUK mad.371 pişmanlık hükümlerine göre verilmesi olanakları araştırılmalıdır.

12.03.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM