Bilindiği üzere indirimli oranlı satışlarda KDV iadelerinde iade talep süresi 23 Nolu KDV Tebliği ile düzenlenmiştir. Maliye Bakanlığı tarafından indirimli oranlı satışlarda iade taleplerinin mükellefler tarafından 23/6/2012 tarihinde yürürlüğe giren 119 Nolu KDV Genel Tebliğinde bir dilekçe ile yapılması gerektiği, 1/11/2013 tarihinde yürürlüğe giren 429 VUK Genel Tebliği ile ve 1/5/2014 tarihinde yürürlüğe giren 1 Nolu KDV Tebliğinde ise “standart dilekçe ile” yapılacağı vurgulanmıştır. (Bkz. III/B-3) Daha sonra, 15/2/2019 tarihinde yürürlüğe giren 23 Nolu KDV Genel Tebliğinde indirimli oranlı satışlarda nakden iade talebinin standart iade dilekçesi ile yapılacağı vurgulanarak talep süresine ilişkin örneklerle durum izah edilmiştir.
Mükelleflerin vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanacak KDV oranının %1 veya %8 olduğu ve oranı değişen ürüne ilişkin yüklenilen KDV’nin iade edilebileceği durumlarda iade talep dilekçesinin 429 Nolu VUK Genel Tebliğinde belirtilen “standart iade talep dilekçesi” ile yapılması gerektiği vurgulanmıştır.
Öte yandan, 3065 sayılı KDVK’nun 29/2 md hükmüne göre iade talep süresi için izleyen yıl içinde talep edilmesi koşuluyla bir hükme yer verildiği için iade talebinin kanunda belirtilen sürede yapılması gerekmektedir.
Uygulamada pek çok vergi mükellefi iade talebi ile ilgili bütün işlemlerini yaptığı halde, dönem KDV beyannamesinde rakamsal olarak iade alacağını gösterdiği halde ve üstelik YMM raporu ile bu durum vergi dairesi kayıtlarına girdiği halde (YMM tarafından düzenlenen rapor ve eklerinin tam olarak Hazine ve Maliye Bakanlığına yüklenilerek buradan onay aldığı halde) standart iade talep dilekçesi verilmediği iddiasıyla mükelleflerin KDV iadeleri ödenmemektedir. Oysaki, ortada gerek mükellefler tarafından ve gerekse YMM’ler tarafından bütün işlemler noksansız olarak yapılarak Bakanlıktan onay alındığı halde mükelleflerin standart dilekçe vermediği gerekçesiyle müktesep haklarının çiğnenmesi hukuka aykırılık oluşturmaktadır.
Sonuç olarak, geçmiş dönemlerde bu gibi formalitesel eksiklikler nedeniyle KDV iadelerini alamayan mükellefler bu haklı durumlarını, vergi yargısının hakemliğine müracaat ederek mahkeme kararları ile elde ettikleri görülmektedir. Bize göre, KDV iadelerinin ödenmemesi ile ilgili idarece ileri sürülen gerekçeler genel tebliğe dayalı olduğu için hukuka uygun bir red sebebi olamaz.
11.02.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.