Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com
Yeni Vergi Borç Yapılandırması Çıktığı Takdirde, Tahsil Zamanaşımına Uğramış Vergi Borçları ve Cezaları İçin Yapılandırma Yapılabilir Mi?
Bilindiği gibi, işsizlik sigortası kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması hakkında yasa teklifi ve gerekçeleri TBMM’ne 16.10.2020 tarihinde ve 126 sayılı yazı ile Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ve Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim tarafından meclise teklif sunulmuştur. Hazırlanan bu kanun teklifiyle tüm Dünyayı ektisi altına alan corona virüs (covid-19) salgınının istihdam üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması ve 31.08.2020 tarihine kadar olan birikmiş vergi borçlarının yapılandırılması amaçlanmıştır. Yasa teklifi ve genel gerekçeleri TBMM internet sitesinde yer almaktadır. Mevcut tasarı da toplam 43 madde bulunmaktadır. Bu teklifin yasalaşması halinde 31.08.2020 tarihine kadar olan vadeli borçlar dikkate alınacaktır. Bizim burada anlatmaya çalışacağımız konu geçmiş taksitlendirme yasalarında yer aldığı üzere zamanaşımına uğramış borçların akıbetinin ne olacağı konusu değerlendirilecektir.
Bilindiği gibi, geçmiş yıllarda çıkan 6736, 7020 ve 7124 sayılı yasalara göre yapılandırılmamış olan ve vadesi 5 yıl önceye tekabül eden, yani 2015 ve öncesi borçlar şartların uygun olması halinde tahsil zamanaşımına uğradığı bilinmektedir. Bu durumda, tahsil zamanaşımını düzenleyen ilgili Yasa olan 6183 sayılı Kanunun 102. Maddesindeki zamanaşımı gerçeği burada dikkate alınacak mıdır?
Bize göre, tahsil zamanaşımına uğramış vergi ve sigorta borçları için yapılandırma talebinde bulunmak mantıklı bir çözüm yolu değildir. Şöyle ki;
- 6183 sayılı yasanın 102.maddesi tahsil zamanaşımının tanımını vermektedir. Buna göre, amme alacağı, vadesinin rastladığı takvim yılını takip eden takvim yılı başından itibaren 5 yıl içinde tahsil edilmediği takdirde zamanaşımına uğrar. Para cezalarına ait hususi yasalardaki zamanaşımı hükümleri saklıdır.
- Zamanaşımından sonra mükellefin gönüllü olarak vergi dairesine ödeme yapması halinde bu ödemeler kabul edilir.
- Zaman zaman çıkarılan yapılandırma yasalarına göre zamanaşımına uğramış vergi ve sigorta borçları için yapılandırma talep etmek mantıklı bir çözüm yolu değildir.
- SGK açısından uygulamadan zamanaşımı belli yıllarda ve dönemlerde 5 yıl olup daha sonraki yıllarda 10 yıl olarak uygulanmaktadır.
- Hazine ve Maliye bakanlığı tarafından çıkarılan ve vatandaşlara ücretsiz olarak dağıtılan broşürde (rehber 6736 bazı alacakların yeniden yapılandırılması kanunu sayfa:5) vadesi 31/12/2011 tarihinden önce olan 50 TL ve altındaki borçların silinmesi getirilen imkanlar kısmında yer almaktadır. Bu yasa zaten 2016 yılında yürürlüğe girdiğine göre, 2016 yılından geriye doğru 5 yıl geriye inildiğinde zaten zamanaşımı için esas alınacak yıl 2011 yılıdır. Bu demektir ki, 2011, 2010, 2009 ….. yılları için tahsil zamanaşımı geçerlidir. Bu durumda önümüzdeki günlerde yürürlüğe girecek olan yeni taksitlendirme Yasası gereğince vadesi 31.08.2020 tarihine kadar olan borçlar için taksitlendirme başvurusu 31.12.2020 tarihine kadar yapılması ön görülmüştür. İlk taksit ödemesi ise yine bu tasarıya göre Şubat 2021 tarihi baz alınmıştır. Hal böyle olunca 31.12.2015 tarihi itibari ile tahsil zamanaşımına uğramış her türlü vergi borçları, gecikme zamları, gecikme faizleri ve her türlü vergi ziyaı cezaları tahsil zamanaşımı kapsamında değerlendirilmektedir.
- Sonuç olarak birçok vergi dairelerinde, mal müdürlüklerinde , diğer tahsil dairelerinde tahsil zamanaşımına uğramış bir çok alacak bekletilmektedir. Aslında tahsil zamanaşımına uğramış vergi, ceza, gecikme zammı veya gecikme faizi gibi birçok alacaklar “terkin cetveli” ile terkin edilmesi gerekmektedir.
- Özetle ortada 6183 sayılı AATUHK’nun 102.maddesi mevcut olduğu takdirde yani tahsil zamanaşımı mevcut ise, bu borçlar için mükelleflerin yapılandırmaya müracaat etmeleri anlamlı bir davranış olamaz. Örneğin, vergi dairesi kayıtlarında 1/8/2009 öncesi kesilmiş olan özel usulsüzlük cezaları, e-beyan özel usulsüzlük cezaları mevcut olmasına rağmen bu borçlar silinmemektedir. Vergi daireleri tahsil zamanaşımını nedense bir türlü dikkate almaz ve bu yasa hükmünü uygulamaz.
10.11.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.