Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com
Yeni Vergi Yapılandırması ve Matrah Artırımı Yasası Öncesi Mükelleflere Önemli Bazı Hatırlatmalar
Son günlerde basında adından sıkça söz ettiren yeni vergi yapılandırması düzenlemeleri konusunda mükelleflerin kafası karışmış durumdadır. Öncelikle bilinmelidir ki, önceki yıllarda çıkan pek çok matrah artırımı ve borç yapılandırma yasalarında mükellefler bu haklarından faydalanmıştır. Ne var ki, uygulamada konu yeterince algılanamadığı için matrah artırımı ve yapılandırma yasaları hükümlerine mükellefler süresi içerisinde ödeme yapamadıkları için bu hakları bozulmuştur. Matrah artırımı yapan bazı mükellefler ödemelerini düzenli olarak gerçekleştiremedikleri için yasa hükmünden faydalanamayıp, vergi incelemesi devam etmiştir. Kesinleşmiş borçlar ile ilgili olarak ise, yine bazı mükellefler ödemelerini sene içerisinde takip edemeyip aksatmaları sonucunda borç ödeme planı bozulmuş ve başa tekrar dönülmüştür.
Çıkarılacak matrah arttrımı ve borç yapılandırma yasasında geçmiş yıllarda olduğu gibi bazı ana hükümler şu şekilde olabilecektir.
- Kesinleşmiş ve tahakkuk etmiş borçların yeniden yapılandırılması (burada uygulanan eski gecikme zamları silinerek ana para üzerinden tercih edilen ödeme taksitlerine göre ileriye doğru borçlar tefe/üfe oranına göre yeniden yapılandırılabilir)
- Son 4 yıla ilişkin gelir ve kurumlar vergisi yönünden ve diğer mükellefler yönünden geçmiş yıl hesaplarının inceleme dışı kalması için ilgili yılların matrahları belli oranlarda artırılarak inceleme dışı kalınması sağlanmaktadır. Burada vergi dairesine kaydı olmayan gerçek kişilerin de durumlarını gözden geçirip, geçmiş yıllarda odluğu gibi yapmış oldukları bir ticari işlem nedeniyle matrah artırımı yaparak vergi incelemesinden kurtulma yolu bulunmuş olabilir.
- İşletmelerin bozulan mali tabloları kapsamında kasa düzeltmesi, stok düzeltmesi, ortaklardan alacaklar ve ayrıca ortaklara borçlar hesaplarının düzeltilmesi, işletmede mevcut olduğu kayıtlarda bulunmayan, kayıtlarda bulunduğu halde fiilen işletmede yer almayan bazı emtia ve demirbaşlar, getirilecek yapılandırma yasası ile yeniden güncel hale dönüştürülecektir.
Bilindiği gibi, son günlerde yetkili ağızlardan kamu alacaklarının tekrar yapılandırılması ve matrah artırımı konusu gündeme gelmiştir. Bu durumda muhtemelen Ekim veya Kasım ayında matrah ve vergi artırımı çıktığı takdirde unutulan bir konu; bireysel matrah artımıdır.
NEDİR BU BİREYSEL VERGİ KASKOSU?
Bireysel vergi kaskosu veya teknik adıyla Matrah ve vergi artırımı bireylerin vergi dairesine müracaat ederek matrah artırımı ile ilgili başvuru yaparak, 2015,2016,2017,2018,2019 yılları için matrah artırımı olanağından faydalanabilmeleridir. Buna göre; bir gerçek kişinin kendi adına son 5 yıl içinde;
- Gayrimenkul alım satması,
- Arızi bir kazanç elde etmesi,
- Üçten fazla araç satması,
- Arsa alıp satması,
- Birden çok işverenden ücret geliri elde etmiş olması,
- Muhtelif ticari işlere aracılık etmesi karşılığında banka hesabına belli bir paranın gelmiş olması,
- OYAK iştirakçilerinin sandıktan çıkması karşılığında bir menkul sermaye iradı elde etmiş olması,
- Araç ve plaka satışları,
- Dolmuş hat satışları,
- Kıyı bankacılığından elde edilen faiz gelirleri
………………..
Gibi kişisel gelirlerin elde edilmiş olması ve bunların vergi dairesine beyan dışı bırakılması durumlarında bu gelirler için şu ana kadar herhangi bir beyanname verilmemesi halinde, bu gelirler tarh zamanaşımı olan 5 yıl içinde vergi dairesi tarafından araştırılmaktadır.
ÖNERİMİZ
- Geçmiş yıllarda çıkan 7143, 6736, 6111, 4811 ve 3787 sayılı Yasalarda matrah ve vergi artırımları çıkmıştır. Bu yasalar genelde vergi kaydı olan gerçek ve tüzel kişiler tarafından istifade etmiş olabilirler.
- Unutulan konu ise, vergi dairesine hiçbir şekilde surette kaydı olmayanlar için nasıl olsa bu matrah artırımları beni ilgilendirmiyor düşüncesi ile matrah artırımından faydalanmayı bireyler düşünmemiş olabilirler.
- Sonuç olarak önerimiz; bireylerin geçmiş 5 yıl içinde elde ettikleri kazanç ve iratlarla ilgili durumlarını gözden geçirip, Ekim, Kasım ayında yasalaşarak uygulamaya girecek olan yeni matrah ve vergi artırımı veya kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması ile ilgili müstakbel yasadan bireysel olarak faydalanmak doğru bir karar olabilir.
14.10.2020
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.