YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Vergi İncelemeleri ve Korona Virüs Salgın Hastalığı

Dünyada etkisini sürdüren Covid-19 salgın hastalığı nedeni ile Dünyada ve ülkemizde bütün ekonomik faaliyetler neredeyse durmuş vaziyettedir. Salgın hastalığın etkisi bitmediği sürece ekonomik olayların yavaşlayacağı ve hatta önemli ölçüde negatif yönde etkileneceği açıktır. Bu süreçte vergi inceleme işlemleri de olumsuz yönde etkilenmiştir.

Vergi Denetim Kurulu tarafından mükellefler nezdinde devam etmekte olan vergi incelemeleri salgın hastalık dolayısıyla etkilenmiştir. Diğer taraftan, henüz başlanmamış olan vergi incelemeleri, havuzda bekletilen vergi incelemeleri, vergi dairelerince yapılması gereken vergi incelemeleri de bu salgın hastalık dolayısıyla önemli ölçüde olumsuz yönde etkilenmiştir.

Diğer taraftan konuyla ilgili 2020 yılında başlanılan vergi incelemeleri ve ayrıca 2019 yılından devam etmekte olan vergi incelemeleri de bu salgın hastalık nedeni ile inkıtaya uğramış durumdadır. Hali hazırda bildiğimiz kadarıyla vergi müfettişleri veya müfettiş yardımcıları mevcut işlerini çalışma programları kapsamında evden veya memuriyet ofislerinden sürdürmektedirler. Vergi denetim kurulunun pek çok işlemleri elektronik olarak mükelleflerin e-posta adresine yollanmaktadır. Mevcut durum kapsamında yürürlüğe giren 7226 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin Kanun geçici 1. Maddesinin 1. Fıkrasına göre hukuki bazı işlemler 13.03.2020 ila 22.03.2020 tarihleri arasında oluşan işlemler ile ilgili müracaat imkanları 30.04.2020 tarihine kadar stop ettirilmiştir. Bu kapsamda vergi inceleme işlemleri bir yana daha önceden yazılmış vergi inceleme raporları sonuçlarına göre yapılacak işlemler 02.05.2020 tarihinden itibaren müracaat olanakları başlamış olacaktır.

Sonuç itibari ile,

  1. Ticari hayat kısmen de olsa devam etmektedir.
  2. Vergi inceleme işlemleri de sürmektedir. VUK mad. 13 kapsamında mücbir sebep varlığı halinde süreler uzamaktadır. Mücbir sebeplerin sürmesi halinde süreler duracağı gibi tarh zamanaşımı da uzamaktadır. VUK mad. 15 kapsamında mücbir sebeplerden herhangi birinin bulunması halinde bu neden ortadan kalkıncaya kadar süreler çalışmaz. Böylelikle tarh zamanaşımı da çalışmayan süreler kadar otomatik uzar. (VUK mad. 13,14,15,114)
  3. Vergi dairesi işlemleri e-tebligat, yoklama, işe başlama vb. tebligat işlemleri devam etmektedir. (19.03.2020 gün ve E:38800 sayılı Gelir İdaresi Yazıları)
  4. Vergi dairesi tarafından icrai satış işlemleri 10.04.2020 tarihine kadar ertelenmiştir.
  5. Tarhiyat öncesi ve tarhiyat sonrası işlemler ileri bir tarihe ötelenmiştir. Bakanlık yazılarına göre 7226 sayılı yasa kapsamında pek çok işlemler mücbir sebep dolayısıyla 30.04.2020 tarihinden sonra süreler 15 gün otomatik olarak uzamaktadır.
  6. Mükelleflerin vergi dairelerine kontrollü kabulleri devam etmekte iken, vergi ödeme işlemleri, şirket kurma işlemleri, kredi kartı ile vergi ödeme işlemleri, vergi dairesi veznelerinden ödeme işlemleri sürmektedir.
  7. Mücbir sebep konuları, 65 yaş üzeri meslek mensuplarının sokağa çıkma yasağı, devam etmektedir. 65 yaş üstü meslek mensuplarının baktıkları müşterileri nedeni ile sözleşme yaptığı müşteriler de otomatik olarak mücbir sebep uygulamalarından süre uzatıcı yönde etkilenmiştir. 20 yaş altında olan mükellefler veya 65 yaş üstünde olan mükellefler çok önemli bir gerekçeleri var ise bu durumu kanıtlamaları koşuluyla yerel karakollardan veya 155 Polis İmdat kanalıyla ilgili zorunlu işlemleri için izin kağıdı alarak işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Aynı durum 65 yaş üstü YMM, SMMM ve SM’ler içinde geçerlidir. Ayrıca, kronik rahatsızlığı bulunan meslek mensuplarının da yaş koşullarına bakılmadan bu rahatsızlıklarını rapor ile kanıtlamaları halinde mücbir sebep uygulamasından faydalanabilirler. (VUK mad. 13)
  8. İnteraktif vergi dairesi üzerinden işe başlama, iş nevi değişikliği, işi terk, şube açılması, vs. işlemler yapılabilmektedir.
  9. 10.04.2020 tarihine kadar elden vergi dairelerine beyanname getirilmesi işlemi durdurulmuştur. 30 Nisan 2020 tarihine kadar bütün beyanlar uzatılmıştır. İnteraktif vergi dairesi üzerinden beyanname yollanabilir. Mücbir sebep ortadan kalktıktan sonra 15 gün içerisinde beyannameler verilebilir.
  10. Mevcut durum kapsamında GMSİ- Kira beyanları 30.04.2020 tarihine kadar beyanname verilme işlemleri uzamıştır. Mükellefin 65 yaş üzerinde olması halinde mücbir sebebin ortadan kalkması beklenecektir.
  11. Mücbir sebep kapsamında faaliyette bulunan mükellefler sektörleri itibari ile beyan ve ödeme süreleri Temmuz 2020 tarihine kadar ötelenmiştir. Ancak, mücbir sebep kapsamında yer almayan faaliyet konularında çalışan mükellefler normal bir şekilde elektronik ortamda beyannamelerini vermeye devam edeceklerdir. Aynı durum SGK işlemleri açısından da geçerliliğini sürdürecektir.
  12. Vergi yargısında ve diğer adli işlemlerde mahkemeler açık olup, dava açılması mümkündür. Avukatlar tarafından UYAP sistemi üzerinden pek çok işlemlerin gerçekleştirilmesi olanaklıdır.

28.04.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM