YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



İş Makineleri Alımı ve Vergi Mükellefiyeti

Bilindiği üzere, son yıllarda inşaat sektörü önemli bir mesafe kaydederek, beraberinde bir çok ilintili iş kolunu tetikleyerek sektörün gelişimini hızlandırdığı bilinmektedir. İnşaat sektöründe kullanılan ve büyük hacimli iş makineleri alımı önemli miktarlara varan bedeller ile satın alınmaktadır. Gerek birincil piyasada olsun ve gerekse ikincil piyasada iş yapan makineler önemli rakamlara varan iş kapasitesine sahip olmaktadır. Söz konusu iş makinelerini bir çok gerçek ve tüzel kişiler finansal kiralama yani leasing yolu ile de edinebilmektedirler.

İş makinelerinin alımına müteakip vergi dairesine kayıt aşamasında bazı bilgi ve belgeler gerekmektedir. Bu belgeler şunlardır;

  1. Vergi kaydı standart dilekçe ile yapılabilir,
  2. İnteraktif vergi dairesi üzerinden de kayıt açtırılması mümkündür,
  3. Dilekçe ekinde iş makinesinin faturası,
  4. Mükellefin nüfus cüzdanı sureti,
  5. Noter alım-satım belgesi,(Noterler alıcının vergi dairesine ihbarda bulunarak vergi kaydının açılmasını vergi dairesine bildirim yapmaktadır)
  6. Ticaret ve Sanayi Odalarından alınan tescil belgesi,
  7. Gerçek kişilerde noter imza beyanı,
  8. Eğer tüzel kişi adına iş makinesi alınmış ise bu konuda ilk 1-7 maddelerde yer alan belgelere gereksinim yoktur. İş makinesi alımı limited şirket veya anonim şirket üzerine alındığı için doğal olarak bu makine aktife kayıt edilecektir. Gerçek kişilerde olduğu gibi vergi dairesi aşamasında herhangi bir bildirim yapılmasına gereksinim duyulmamaktadır.

İş makinesi alım ve satımları düzenli bir piyasa içerisinde fiyatlar arz ve talebe göre oluşmaktadır. (Kepçe, Ekskavatör, Dozer, Vinç, Paletli veya lastikli diğer iş makineleri) Bu iş makinelerinin yedek parça ve servis hizmetleri de düzenli bir şekilde yürütülmektedir. İkinci el piyasası ise oldukça hareketli durumlar arz etmektedir. İkini el piyasasında aracın çok daha düşük bedel üzerinden faturalandırıldıkları gözlemlenmektedir.

İş makinelerinin finansal kiralama yolu ile de edinilmesi ve finansal kiralama şirketi ile sözleşme yapılarak söz konusu makinelerin kiralanması mümkündür. Bu kiralama işlemleri müddetince kiracı düzenli olarak leasing şirketinden gelen kiralama faturalarını ödemek zorundadır. Sonuçta kiralama süresinin bitiminde (Genellikle 5 yıl) kira bedellerinin düzenli ödenmesi ve borcun tamamen bitmesi halinde ilgili leasing şirketi iş makinesini belli bir iz bedeli üzerinden kiracıya satmaktadır. Bundan sonra iş makinesi kiracısı makinenin maliki olmaktadır. Kira süresince iş makinesinin maliki ilgili finansal kiralama şirketidir. Kiracı kiralama bedelini ve ilgili iş makinesini sözleşmeye uygun bir şekilde kullanmak ve sözleşme hükümlerine eksiksiz riayet etmek zorundadır.

20.01.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM