Bilindiği gibi, günümüzde teknolojinin her geçen gün gelişmesi sonucu ile teknolojinin ve bu teknolojilere erişilebilirliğin giderek artması sonucunda güvenli muhasebe kayıtları alanında da bilişim sistemlerine yönelik işlenen fiiller nedeniyle siber suçlar çoğalmaktadır. Siber suç, bir bilişim sisteminin güvenliğini ve buna bağlı rakamsal verileri veya kullanıcısını hedef alan suçlardır. Bazen hedef muhasebe verileri de olabilir. Siber suçu, diğer suçlardan özelliği bir bilişim sistemi olmadan fiilin işlenememesidir. Siber suç türü bilgisayar ve internete özgül suçlar olarak da isimlendirilmektedir.
Bu çalışmamızda, bir şirketin resmi muhasebe kayıtları, fatura sistemleri, üzerinde dışarıdan hacker tarafından girilerek bütün verilerin başka bir ortama transfer edilmesi veya bütün bu mevcut kayıtların tamamıyla silinmesi fiili de siber suç olarak adlandırılabilir. Siber suçların bilişim sistemler kullanılmak suretiyle işlenerek fiilin tamamlandığı bir vakadır. Ancak böyle olması, o eylemi siber suç yapmayacaktır. Siber suç, bir bilişim sistemine izinsiz yollar ile girilerek buradan elde edilen veriler üzerinden yola çıkılarak daha sonra ortaya çıkan fiillerdir. Bu suçun işlenmesinde, başta hedef bir gerçek kişi veya tüzel kişi olabileceği gibi bireyin veya tüzel şahsın mameleki veya bir sistemin kendisi de olabilir. Örneğin, bir sisteme izinsiz girilerek müşteri bilgilerinin elde edilmiş olması, muhasebe kayıtlarında tahrifat yapılmış olması, verileri silmek, rakamlarda oynama yapmak gibi fiiller siber suç kategorisinde değerlendirilmektedir. Siber suç ile ilgili bir fiile maruz kalan bir kişi bu konuda ilgili Emniyet Müdürlüğü’ne başvurup, durumu bildirerek konu ile ilgili şikayetlerini sunması zorunludur.
Öte yandan, muhasebe alanında işlenilen siber suçlar ile ilgili fiile maruz kalan gerçek veya tüzel kişinin durumu bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirmesi mümkündür. Muhasebe kayıtlarında vergi ziyaı veya 213 sayılı VUK md. 359 ‘da tanımlanan fiillerin bulunması halinde, bu fiillerin tespiti halinde ayrıca Asliye Ceza Mahkemesi’nde yargılama mahfuzdur. Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak vergi suçları ve cezalı ile ilgili 213 sayılı VUK ilgili maddelerinin göz önünde bulundurulması ayrıca gerekecektir. [1]
[1] ÇAKMAKÇI Ali, KÖSEER Semra, “Sahte Belge ve Vergi Kaçakçılık Suçları” Seçkin Yayıncılık, Ankara-2019
06.11.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.