36 sayılı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.[1] Bu tebliğ hükümlerine göre, ilgili trafik sicilinde kayıtlı ve tescilli bulunan 1985 ya da daha eski olan motorlu taşıtlarını 1 Temmuz 2010 tarihinden itibaren 31.12.2011 tarihine kadar ilgili yönetmelik hükümleri gereğince kayıt ve tescillerinin silinmesi halinde bu araçların 31.12.2011 tarihine kadar tahakkuk etmiş ve yatırılmamış olan MTV ile bu vergiye ilişkin gecikme zamları, gecikme faizi, vergi ve 28.02.2009 tarihine kadar tescil plakasına kesilen idari para cezaları silinecektir.[2]
Motorlu taşıtlarını noter satış senediyle veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alıp, ilgili trafik tescil kuruluşlarında adlarına kayıt ve tescil ettirilmemiş olan gerçek ve tüzelkişiler de 01.07.2010 tarihinden itibaren 31.12.2011 tarihine kadar kayıt ve tescil işlemlerini tamamlamak koşuluyla söz konusu düzenlemeden yararlanabileceklerdir.
Yapılan işbu yeni düzenleme çerçevesinde; Motorlu Taşıtlar Vergisi Yasası'nın 5'inci maddesinin (I) sayılı tarifesinde yer alan; otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzerleri ile motosikletler aynı yasanın II sayılı tarifesinde yer alan minibüs, panelvan, motorlu karavan, otobüs ve benzerleriyle, kamyonet, kamyon, çekici ve benzeri taşıtlar girmektedir.
Bu yeni kanun hükümlerinden faydalanabilecek olan motorlu taşıtlar 36 seri numaralı Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği'nin ‘II-kapsam' bölümünde belirlenmiş bulunmaktadır.
Bu durumda;
Araç sahiplerinin söz konusu düzenlemeden yararlanabilmeleri için trafik sicilinde adlarına kayıt ve tescilli bulunan model yılı 1985 veya daha eski motorlu taşıtlarını 31.12.2011 tarihine kadar (bu tarih dahil) il özel idarelerine bedelsiz olarak teslim etmeleri veya Karayolları Taşıma Yasası'nın 33'üncü maddesinin beşinci fıkrasında düzenlenen uygulama çerçevesinde de Karayolları Trafik Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak taşıtlarını hurdaya çıkarmak suretiyle kayıt ve tescillerini sildirerek Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda İşletmesi Müdürlüğü hurda müdürlüklerinden herhangi birine Ulaştırma Bakanlığı tarafından belirlenecek takvim çerçevesinde teslim etmeleri gerekmektedir.
Bu çerçevede taşıtlarını il özel idarelerine teslim etmek isteyenlerin, adlarına kayıt ve tescilli taşıtlar üzerinden Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Yasa hükümlerine göre uygulanmış hacizler dışında, üçüncü şahıslar tarafından konulmuş bulunan mülkiyeti muhafaza, rehin veya haciz gibi benzeri şerhlerin bulunmadığına dair trafik tescil kuruluşlarından belge almaları gerekmektedir. Bu belge herhangi bir tescil kuruluşundan alınabilecektir. Bu bağlamda da yasal düzenleme gereği olarak trafik tescil kuruluşlarına yapılacak başvurular sırasında taşıta ait Motorlu Taşıtlar Vergisi ilişiğinin kesildiğine dair belge aranmayacaktır.
Taşıtların il özel idarelerine teslim etmek isteyen araç sahiplerinin dilekçeyle herhangi bir trafik tescil kuruluşuna başvurarak taşıtın yapılan yeni düzenlemeden yararlanabileceğine dair belge almaları, taşıtlarını Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) hurda müdürlüklerine teslim etmek isteyenlerin ise taşıtının hurdaya çıkarılabilmesi için dilekçeyle herhangi bir trafik tescil kuruluşuna veya taşıtlarını teslim edecekleri MKEK hurda müdürlükleri bünyesinde bulunan trafik tescil birimlerine başvurmaları gerekmektedir.
Motorlu taşıtını 28.02.2009 tarihinden önce noter satış senedi ile iktisap eden veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın alan, ancak ilgili trafik tescil kuruluşlarında adlarına kayıt ve tescil ettirilmemiş olan araç sahipleri de noter satış senetlerinin veya kamu kurum ve kuruluşlarından satın aldığını gösterir belgenin bir örneğini dilekçelerine ekleyeceklerdir.
[1] 07.09.2010 gün ve 27695 sayılı Resmi Gazete.
[2] 6009 sayılı yasa geçici md.5. Bu 6009 sayılı kanun 23/7/2010 tarihinde kabul edilmiş olup 1/8/2010 tarihli resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Kanunun tam adı: Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanundur.
27.12.2011
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.