YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Ev Hanımlarının Evde Yaptıkları Ürünleri İnternet Üzerinde Satması Halinde Esnaf Muaflığından Faydalanması Olanakları

Ev hanımlarının internet üzerinden yaptıkları satışların GVK mad. 9/6 hükmüne göre esnaf muaflığından faydalanmaları mümkün bulunmaktadır. Konuyla ilgili yapılan 7162 sayılı Kanun ile düzenleme sonucunda bundan böyle ev hanımları evde yaptıkları ürünleri esnaf muaflığından faydalanarak defter tutmazsızın aile ekonomisine vergisiz katkıda bulunabileceklerdir.

Buna göre;

  1. Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü vb. makine ve aletler hariç olmak üzere motorlu kuvvet kullanmaksızın,
  2. Dışarıdan işçi almaksızın,
  3. Oturdukları evlerde yasada yer alan ve ilgili GVK 9/6 bent hükmünde belirtilen ürünleri imal etmek,
  4. İşyeri açmadan Kanun bendinde belirtilen ürünleri satmak,
  5. Yıl içinde gerçekleştirilen satış tutarı, ilgili yıl için geçerli olan asgari ücretin yıllık brüt tutarından fazla olmamak koşuluyla internet vb. elektronik ortamlar üzerinden Yasa’da belirtilen ürünleri satmak,
  6. 2019 yılı için yıllık asgari ücretin brüt tutarı; 30.700,80 TL aşmamak,

Sonuç olarak, 193 sayılı GVK’nın ilgili 9/6. Maddesinde7162 sayılı yasa ile yapılan düzenleme sonucunda ev hanımlarına aile bütçesine katkıda bulunmak amacıyla gelir sağlama olanağı getirilmiştir. Böylece, ev hanımları evlerinde bir taraftan gelir sağlayarak aile bütçesine ek vergisiz kazanç sağlama imkanı elde etmiş bulunmaktadırlar. [1] Bu konuda gelir elde eden ev hanımları herhangi bir defter tutmayacaklar, defter beyan sistemine dahil olmaksızın beyanname vermeyecekler, vergi dairesi ile herhangi bir kayıt veya ilişikleri bulunmayacaktır. Böylece, söz konusu kimseler esnaf muaflığından faydalanarak işlerini vergisiz bir şekilde sürdürebileceklerdir. Geçmiş yıllarda internet üzerinden ürün satışları vergi dairesinin denetimine tabi bulunmakta idi.


[1] Bkz: 30.01.2019 gün ve 30671 sayılı RG’de yayımlanan ve yürürlüğe giren 7162 sayılı Gelir Vergisi Kanunun  ile Bazı Yasalarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa.

13.03.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM