YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Tür Değişimi, Tasfiye ve Diğer Hallerde Şirketlerin 7143 Sayılı Yasa, Madde 5 Hükmüne Göre Matrah Artırımı Nasıl Yapılacaktır?

Bilindiği üzere, 7143 sayılı Yasa 18.05.2018 tarihli 30425 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasanın 5. Maddesi hükmüne göre tür değişimi yapan şirketler açısından ve tasfiye hallerinde matrah artırımının nasıl yapılacağı konusunda uygulamada tereddütler hasıl olabilmektedir. Çalışmamızın izleyen bölümlerinde konuyla ilgili açıklamalar bulunacaktır.

7143 sayılı kanun  5. Maddesi hükmüne göre tasfiye halsinde bulunan  şirketlerin   tasfiye dönemleri için  matrah artırımında bulunmaları  mümkündür.   Tasfiye dönemlerine ilişkin   yıllar için   matrah  artırımında bulunmaları , tasfiye bitiş  beyannamesinin verilmesi üzerine  5520 sayılı yasanın  17.maddesinin  8. Fıkra hükmü uyarında sürdürülecek incelemelere etkisi yoktur. Ancak matrah  artırımı sonucu  ödenen  vergiler  tasfiye karı üzerinden hesaplanan  vergilerden  mahsup  edilecektir.

5520 sayılı kanun  uyarınca yapılan  devirlerde devir olan kurumun bütün hak  ve mükellefiyetleri  devir alan şirkete intikal  ettiğinden   devir suretiyle infisah eden  ve ticaret  sicilinden  kaydı  silinerek  vergi kayıtları kapatılan  kurumlar adına  devir alan kurumlar tarafından  matrah  artırımında bulunması  ve kanun  öngördüğü imkanlardan  faydalanması mümkündür.

Aynı şekilde söz konusu yasa hükümlerine gerçekleştirilen  tam  bölünme işlemlerinde de bölünen  şirketin  varlıklarını  devir alan   kurumlar birlikte  bölünün kurum adına matrah  artırımında bulunabileceklerdir.

Beri yandan, 5520 sayılı kanunun  17. Maddesinin  9. Fıkrasına göre ticaret  sicilinden  silinmek suretiyle tüzel kişiliği sona eren  şirketler hakkında  kesilecek  vergi  cezaları  dahil  kurumlar vergisi, KDV ve diğer vergiler açısından  tarhiyatı,

Tasfiye öncesi dönemler için müteselsilen sorumlu olmak  üzere yasal temsilcilerden  herhangi biri adına,

Tasfiye dönemleri için tasfiye memuru  veya birden  çok tasfiye memuru varsa müteselsilen sorumlu olmak üzere bunlardan  herhangi biri  adına,

Yapılmaktadır. 

Sonuç olarak, tasfiye edilerek  tüzel kişiliği sonlanan  şirketler  adına matrah  artırımında bulunmak üzere bildirim veya beyanda bulunulması  olanaksızdır.

Ancak, söz konusu  şirketlerin  kanuni  temsilcilerinin   veya  tasfiye memurlarının  anılan  kanun  kapsamında kendileri tarafından  bildirim veya beyanlar ile artırımdan  yararlanmaları  mümkündür. Bu  çerçevede tasfiye öncesi dönemler için  kanuni temsilciler hep beraber; tasfiye dönemleri için ise, tasfiye memuru  matrah  artırımında bulunabilirler.

Tür değişimi yaparak  örneğin bir limited  şirketin   AŞ olması halinde  2013 ila 2017  dönemleri için en son  tür değişimi yapan  limited şirket açısından  AŞ tarafından  Ltd dönemlerini de kapsayacak şekilde  matrah  artırımı  yapılabilir. 

29.08.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM