Bilindiği üzere, 7143 sayılı Yasa 18.05.2018 gün ve 30425 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Yasa 31.03.2018 tarihine kadar verilmemiş veya beyan edilmemiş olan vergiye ilişkin işlemlerin tapu harcı, ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı, kira geliri, değer artışı kazancı vs. beyanlarını 31 Temmuza kadar kendiliğinden verilmesi halinde bu yasa hükümlerinden faydalanacaktır.
Öte yandan, 31 Mart 2018 tarihinden önceki dönemlere ait beyan edilmemiş olan vergiye ilişkin işlemlerin (tapu harcı, ticari kazanç, zirai kazanç, serbest meslek kazancı, kira geliri, değer artışı kazancı, vb.) 31 Temmuz 2018 tarihine kadar pişmanlıkla veya kendiliğinden beyanname verilmesi suretiyle Kanun kapsamında beyan edilmesi mümkündür.
Beyannamelerini elektronik ortamda göndermek zorunda olanlar elektronik ortamda gönderecekler. Bu durumda;
Pişmanlıkla verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden;
- Kendiliğinden verilen beyannameler üzerine tahakkuk eden;
Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesi kapsamında diğer ücret geliri elde eden;
2018 yılı gelir vergilerini süresinde tarh ettirmemiş ise 31/08/2018 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairelerine başvurarak vergilerini tarh ettirebileceklerdir. Bu takdirde geçmişe yönelik gelir vergisi ve vergi cezası aranılmayacaktır.
BAŞVURU VE ÖDEME KOŞULLARI NEDİR?
Başvuru Yeri ve Süresi Başvurular,
Başvuruların 31 TEMMUZ 2018 tarihine (bu tarih dâhil) kadar yapılması gerekmektedir.
Birden fazla vergi dairesine borcu olanlar, her bir vergi dairesine ayrı ayrı başvuracaklardır.
Borçlular, kapsama giren toplam borçları için başvurabilecekleri gibi talep ettikleri dönem ve türler açısından da Kanundan yararlanabileceklerdir. Ancak, motorlu taşıtlar vergisi mükelleflerinin, her bir taşıt itibarıyla hesaplanacak toplam borç tutarı için başvuruda bulunmaları zorunludur.
Kesinleşmiş borçlar ile ilgili olarak, elektronik ortamda Kanundan yararlanmak için başvuruda bulunan borçluların, yararlanmak istedikleri borçlarıyla ilgili davalar bulunması hâlinde ilgili vergi dairesine ayrıca yazılı olarak da başvurmaları şarttır.
İhtilaflı alacaklarla ilgili başvurular, bağlı bulunan vergi dairesine yazılı olarak yapılmalıdır.
Muhtemel yoğunluk sorunları ile karşılaşmamak için başvurunuzu son günlere bırakmayınız.
Peşin veya Taksitle Ödeme Koşulları Nelerdir?
Örnek: Borçlarını yapılandırmak için vergi dairesine başvuran mükellef, peşin ödeme seçeneğini tercih etmiştir. Vergi aslı tutarı 108.000 TL, fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutarı ise 20.250 TL olmak üzere ödenecek tutar toplam 128.250 TL olarak hesaplanmıştır.
Mükellef, yapılandırılan borç tutarını peşin ödeme seçeneği ile ödemeyi tercih ettiğinden, ayrıca bir katsayı hesaplanmamıştır.
Mükellef tarafından, yapılandırılan borcun ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi halinde fer’i alacaklar yerine Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanan tutardan %90 oranında indirim yapılacaktır. Bu durumda, mükellef Yİ-ÜFE tutarı olarak [20.250 - (20.250 x %90)=] 2.025 TL, toplamda (108.000 + 2.025=) 110.025 TL ödeme yapmak suretiyle Kanun hükümlerinden yararlanacaktır.
Örneğin; borçlu tarafından Kanun kapsamında yapılandırılan alacak tutarının 18 eşit taksitte ödenmesi yönünde tercih kullanıldığı hâlde borcun 6 eşit taksit için öngörülen sürede tamamen ödenmesi hâlinde, (1,150) katsayısı esas alınarak hesaplanan tutar, 6 eşit taksit için öngörülen (1,045) katsayısına göre düzeltilecektir.
Kredi Kartı ile Ödeme İmkanları Nedir?
Taksitlerin Süresinde Ödenmemesi Halinde Durum Ne Olacaktır?
Yapılandırmanın devam edebilmesi için, ilk iki taksitinin tam ve süresinde ödenmesi şarttır. Ayrıca, taksitlerden bir takvim yılında en fazla iki tanesinin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi hali Kanunun ihlal nedeni sayılmayacaktır. Bu durumda, diğer taksitler ilgili dönemlerinde ödenebilecektir.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ödenecek ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.
Konuyla ilgili uygulamada tereddütlerin hasıl olması halinde Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 444 0 189 nolu telefonlarından veya www.gib.gov.tr internet adresinden bilgi alınabilir veya Maliye Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu ücretsiz 7143 sayılı broşürler ve rehberlerden istifade edilebilir.
03.07.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.