YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Üçüncü Şahıslara Haciz Tatbiki ve 7143 Sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yapılandırılması

Son günlerde bazı vergi mükelleflerine vergi daireleri tarafından 6183 sayılı Yasanın 79. Maddesine istinaden HB1 şeklinde haciz bildirgesi tebliğ edilmektedir. bu haciz bildirilerinde mükelleflere kendisinden alacağı olduğu iddia edilen kimsenin alacağının vergi dairesine borcu bulunduğu iddiasıyla bu parayı 15 gün içerisinde alacaklı vergi dairesine Banka havalesi yolu ile yatırması talep olunmaktadır. Konuyu bir örnekle açıklamak gerekirse; (A) mükellefine (B) vergi dairesi tarafından HB1 haciz bildirisi tebliğ edilmiştir. Bu bildiride vergi borçlusu (C) şahsının (A) mükellefinden alacağı bulunduğu iddia edilmektedir. Sonuçta (B) vergi dairesi (A) mükellefinden (B)‘ nin borcuna mukabil ödeme yapmasını 6183 sayılı Yasanın 79. Maddesine göre tebliğ etmektedir.

Tebliğ edilen haciz bildirilerinin gerek ön sayfasında ve gerekse arka sayfalarında ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır.

Haciz bildiri evrakının ön sayfasında amme borçlusu mükellefin adı, soyadı, TC nosu, işi vs. bilgilerin yanı sıra haciz konusu olan amme alacağının takip nosu, türü, yılı ve taksidi, tutarı yer almaktadır. Öte yandan, haczedilen mal, alacak ve hakları sıra no, türü, özellikleri, birim değeri, toplam değer vs. yer almaktadır.

 Diğer taraftan kendisine 6183 sayılı Yasanın 79. Maddesine istinaden tebliğ edilen haciz bildirisi ile ilgili mükelleflerin hak ve yükümlülükleri kısaca aşağıda olduğu gibidir:

  1. Kendisine haciz bildirisi tebliğ edilen mükellef, bildiride yer alan borçlu kişi ile aralarında borç alacak ilişkisi durumunu 15 gün içerisinde tebligatı yapan vergi dairesine cevap vermek zorundadır.
  2. Kendisine haciz bildirisi tebliğ edilen mükellef bildiride yer alan amme borçlusuna borcunu ödemiş ise ödediğini 15 gün içerisinde tebligatı yapan ilgili vergi dairesine bildirmelidir. Aksi takdirde borç tebligat yapılan mükellefin yedine geçmiş sayılır. Başka bir ifadeyle amme borçlusu kendisine haciz bildiri tebliğ edilen mükellef kabul edilecektir.
  3. Haciz bildirisinin muhatabı 15 gün içerisinde cevap vermediği takdirde, 1 yıl içerisinde menfi tespit davası açması gerekir.
  4. Haciz bildirisini tebliğ alan mükellef 15 gün içerisinde alacaklı tahsil dairesine itiraz edebilir. Alacaklı amme idaresi, 1 yıl içerisinde yapılan itirazın aksini genel mahkemelerde açacağı davada ispat ederek, İcra ve İflas kanununun 338. Maddesinin 1. Fıkrasına göre hapis cezası ile cezalandırılmasını ve borçlu bulunan tutarın ödenmesini talep edebilir.
  5. Yürürlüğe giren 7143 sayılı  vergi ve Diğer Bazı Alacakların Tahsili Hakkındaki Yasa hükmüne göre konulan e-hacizler veya üçüncü şahıslara uygulanan 6183 sayılı yasa mad. 79 hacizler için de mükellefin yeni Yasaya göre yapılandırma yapması halinde bu hacizler de kaldırılacaktır.
  6. Yine 7143 sayılı Yasa uygulaması hakkında idare tarafından 2018/1 sayılı İç Genelge yayınlanmıştır. Bu İç Genelge kapsamında üçüncü şahıslara uygulanan HB1 uygulaması yapılandırma müracaatına bağlı olarak konulan hacizler kaldırılacaktır.

Sonuç olarak, vergi dairesinden gelen haciz bildirisi (HB1) evrakı çok önemli bir belge olup, bu evraka 15 gün içinde mutlaka yanıt verilmelidir. Aksi takdirde evrakı tebliğ alan mükellef çok zor duruma düşebileceği gibi borç kendisine intikal etmiş sayılır.

11.06.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM