YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Dernek ve Vakıflarda Yıllık Bildirim

Bilindiği gibi Türkiye de sınırları içinde bulunan tüm kurumlar beyannamelerini yılın belirli zaman dilimlerinde yasa koyucu tarafından belirtilen sürelerde bağlı oldukları kurumlara vermek zorundadırlar. Dernekler ve vakıflar da, yıl sonu itibariyle faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyecekleri beyanname ile dernekler nisan ayı sonuna kadar vakıflar ise yılın ilk altı ayı içinde bağlı oldukları kuruma vermekle mükelleftirler.

Dernekler beyannamelerini Dernekler dairesi başkanlığına bağlı dernekler il müdürlüğüne her yılın nisan ayının 30'una kadar elektronik ortamda dernek şifresi ile  vermek zorundadırlar.  Vakıflar ise yılık ilk altı ayının sonuna kadar bağlı olukları bölgenin vakıflar bölge müdürlüğüne vermek durumundadırlar.

Vakıflarda ise beyanname verilirken;

Vakıf yöneticileri, Vakıflar Yönetmeliği Ek-2'deki beyannameyi eksiksiz doldurup her takvim yılının ilk altı ayı içerisinde bölge müdürlüğüne vermek ve elektronik ortamda göndermek zorundadırlar.

Yeni vakıflar; şubelerinin muhasebe hesap planının vakıf merkezinin hesap planına uygun olmasını, yıl içindeki gelir ve giderlerini, yeni yıla devredecek makbuz bilgilerini ve mevcut paralarını gösteren yılsonu hesap durumlarını her yıl vakıf merkezine gönderilmesini, yıl sonunda şubenin mali tabloları ile vakıf merkezinin mali tablolarının konsolide edilmesini sağlarlar. Beyannameye ek olarak denetin kurulu raporunun da vakıflara belirtilen süre içinde verilmesi gerekmektedir.

Vakıflar; yurtdışındaki kişi, kurum ve kuruluşlardan alacakları nakdi bağış ve yardımlar ile yurtdışındaki benzer amaçlı vakıf ve derneklere yapacakları nakdi bağış ve yardımları banka aracılığı ile yaparak bir ay içerisinde bölge müdürlüğüne bildirirler.

Yurtdışından bağış ve yardım alan vakıflar, Vakıflar Yönetmeliği Ek-3'teki formu, yurtdışına bağış ve yardım yapan vakıflar ise Vakıflar Yönetmeliği Ek-4'deki formu iki nüsha olarak doldurup bir ay içerisinde ilgili bölge müdürlüğüne verirler. Bildirim formuna yetkili organın karar örneği, varsa bu konuda düzenlenen protokol, sözleşme ve benzeri belgelerin örnekleri de eklenir.  Bildirimin bölge müdürlüğü tarafından onaylı bir örneği ilgili bankaya verilmek üzere başvuru sahibine verilir.

Alınan bildirim ve eklerin birer adedi bölge müdürlüğünce Genel Müdürlüğe gönderilir.

Derneklerde beyanname verilirken;

5253 sayılı Dernekler Kanunu'nun 19. maddesi ve dernekler yönetmeliğinin 83 ve 84'üncü maddesi uyarınca her yılın Nisan ayı sonuna kadar dernek ve birliklerin yönetim kurulu başkanları (dernekler yönetmeliği ek 21 de gösterilen şekli ile) tarafından doldurularak derneğin bulunduğu yer deki dernekler il müdürlüğünden önceden alınması zorunlu olan "e" dernekler şifresi ile dernekler, www.dernekler.gov.tr elektronik ileti adresinden göndereceklerdir. Dernek beyannamesinin kamuya yararlı dernekler için elektronik ortamda verilme zorunluluğu olduğu halde diğer dernekler için ise bu zorunluluk mevcuttur. Yıllık bildirimlerin verilmemesinin cezası ……. TL idari para cezasını gerektirmektedir.

27.04.2018

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM