YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Torba Yasa Arifesinde Mükelleflerin Banka Hesaplarına Konulan E-Hacizler Mükellefleri Mağdur Etmektedir

Bilindiği gibi, TBMM’de  görüşülmekte olan 6108 sayılı Torba Yasanın  son  şekline gelinmiştir.  Bu yasada vergi ve sigorta borçlarının  yeniden   yapılandırılması  amaçlanmaktadır.  Özellikle Maliye Bakanlığına bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları  yeniden  yapılandırılarak  tahsilatın  hızlandırılması  hedeflenmektedir.  (Kanunun 1. maddesin “a” bendi).

Ancak, TBMM’de görüşülmekte olan  tasarı  süreç olarak uzamıştır.   Bu zaman içerisinde vergi daireleri sürekli e-haciz uygulayarak mükellefleri ve banka hesaplarını mağduriyetlerine neden olmaktadır.  Özellikle, bankalardan kredi kullanan mükellefler bankalar yönünden  hesapları bloke edildiği zaman  bütün ticari ilişkileri zedelenmektedir. 

Aynı durum kendisine  ihtiyati  haciz uygulanan mükellefler yönünden  bir kat daha artmış ve ihtiyati haciz, ihtiyati tahakkuk uygulamaları mükelleflerin  adeta  kalbine giden  can damarlarını tıkar hale gelmiştir.  Bilindiği gibi, ihtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk  uygulamaları çok ender  durumlarda uygulanan  bir yöntemdir.  6183 sayılı AATUHK’nun  9. ve 13. maddelerine temas eden durumlarda  bu yönteme  başvurulabilmektedir. (Amme borçlusunun  adresinde bulunmayışı, edindiği malları dolaylı  yollardan  kaçırması, hileli işlemler yapması, yurtdışına kaçma ihtimalinin olması vs.)

Bankacılık sistemi son yıllarda önemli bir hale gelmiş, çoğu esnaf ve tüccar bankalarla normal koşullarda çalışamaz durumdadır. Zira, bankalar esnaftan, tüccardan, sanayicilerden teminat  istemektedirler.  Bu uygulamalar taahhüt ve inşaat  sektöründe teminat mektubu alınmasında daha da önemli bir hal almaktadır.

Sonuç olarak, geldiğimiz noktada yeniden yapılandırma veya af yasası diye ifade ettiğimiz bu “bazı alacakların yeniden yapılandırmasına dair 6108 sayılı yasa” yakın zamanda  yasalaşıp, Cumhurbaşkanının imzasından  sonra Resmi gazetede yayımlanarak uygulamaya konulacaktır.  Bu arada vergi daireleri Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden e-haciz uygulayarak mükelleflerin banka hesaplarına  bloke tatbik etmektedirler.  Böyle bir uygulama Türkiye’de mükelleflerin banka sicillerini ve  Türk bankacılık sistemine  telafisi güç ve tamiri imkansız  maddi ve manevi zararlar vermektedir.

Mükellef nüfusunun  giderek  azaldığı,  mükelleflerin çoğunun ise aktif ticari mükellefiyetlerini sonlandırıp, daha çok gayrimenkul sermaye iradı elde etmeye yönelik  mükellefiyet biçimini tercih ettikleri görülmektedir.  Aktif  ticari, zirai, sınai faaliyetlerin terk edilerek mükelleflerin rantiyer kısmına geçmeleri önemli bir konudur. Geldiğimiz noktada Türkiye’de istihdam önemli bir problem haline gelmiştir. İşsizlik  giderek  artmaktadır.  Böyle bir ortamda işsizliğin giderilmesi ve kayıtdışılığın önlenmesi en önemli problemlerimizdendir. Türkiye’de mükellef nüfusunun artırılması  ve  istihdamın  teşvik edilmesi en önemli  amaçlardan biri olmalıdır.

12.02.2011

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM