YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Vergi Dairesi Müdürleri'nin 3568 Sayılı Yasaya Göre SMMM Ruhsat Talebi

 3568 sayılı mali müşavirlik yasası, 5786 sayılı kanunla  26/7/2008 tarihinde değişikliğe uğramıştır.  Bu değişikliğe göre  3568 sayılı meslek  yasasında bir dizi düzenlemeler yapılmıştır. bu  düzenlemelerin başında, SMMM ruhsatı alınması, SMMM stajları, YMM’lik hakları, profesörlerin YMM olup-olamayacakları, vergi inceleme elemanlarına yeterlilik sonrası YMM ruhsatı verilmesi  konuları, vergi mahkemesi  ve Danıştay  üyeleri ile ilgili SMMM’lik staj hakları, mesleki  organlarda seçim ile ilgili “nispi temsil” konuları yeniden ele alınarak düzenlenmiş bulunmaktadır. 5786 sayılı yasa yukarıda belirttiğimiz gibi 3568 sayılı yasada birçok konuların yeniden  ele almıştır.[1]  Biz bugünkü çalışmamızda  vergi dairesi müdürlerinin  25/7/2008 tarih itibariyle yürürlükten kaldırılan düzenleme uyarınca  SMMM olabilme koşullarını tartışacağız.

Hemen belirtelim ki, vergi dairesi müdürleri 213 sayılı VUK’nun  135. maddesine göre “vergi inceleme” yetkisine sahip, Maliye Bakanlığı’nın hem idari ve hem de denetim anlamında vergi incelemesi ve vergi yoklamasına sahip denetim elemanlarıdır.  Vergi dairesi  müdürleri, Maliye Bakanlığı’nın merkez ve taşra teşkilatında görev yapan  idari ve  denetim anlamında vergi incelemesi  yetkisine sahip kimselerdir. Aynı  zamanda Maliye Bakanlığı  bünyesinde görev yapan şube müdürleri de aynen vergi dairesi  müdürleri gibi yetkiye sahiptirler. Defterdarlılar bünyesinde görev yapan  vergi dairesi  müdürlerinin de inceleme yetkisi bulunmaktadır.[2]  Dolayısıyla 3568 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 13/6/1989 tarihte vergi inceleme elemanı  olarak vergi dairesi müdürlerine  3568 sayılı kanuna göre  ruhsat  verilmiştir. Bu uygulamalar, 26/7/2008 tarihine kadar da devam etmiştir. Ancak, 3568 sayılı kanunda değişiklik yapan 5786 sayılı yasa vergi dairesi müdürlerine doğrudan SMMM ruhsatı vermek yerine  bu denetim elemanlarının meslekte geçen sürelerini stajdan sayılan  süreler olarak kabul edip, sınav sonrasında  başarılı olanlara ancak SMMM ruhsatının  verilmesi  uygulamasını getirmiştir.  Durum böyle olunca vergi dairesi müdürlerinin  sınavsız SMMM ruhsatı  alma hakları  ortadan kaldırılmıştır. [3]

Geldiğimiz noktada vergi dairesi  müdürleri sınava girmeden SMMM  unvanı  alamaz durumdadırlar.  Ancak, uygulamada yıllardır vergi dairesi  müdürleri  Maliye Bakanlığı adına  vergi incelemesi yapan, vergi inceleme raporu düzenleyen, gerektiğinde memur soruşturması yapabilen merkez ve taşra teşkilatının  yetkili kimseleridir.  Vergi dairesi müdürlüğü için sınava girilerek çeşitli aşamalardan sonra   bu unvan ancak alınabilmektedir.  Müdürlük sınavına girmenin bir diğer koşulu da, müdür yardımcısı veya  gelir uzmanı  kadrolarında belirli bir süre çalışmak ve  4 yıllık yüksek  öğrenim  mezunu olmak gerekmektedir.  Durum  böyle olunca, en son yapılan düzenleme ile  vergi dairesi  müdürlerinin  5786 sayılı kanun ile SMMM ruhsatı alma  imkanları elinden  geri alınmıştır.  Bunun  karşılığında meslekte geçen süreleri (müdürlükte geçen süreleri)  stajdan sayılarak, daha sonra SMMM sınavına girip başarılı olmaları durumunda SMMM ruhsatını  ancak elde edeceklerdir.  Bu uygulama  ve yapılan düzenleme 26/7/2008 tarihinde yayınlanan Resmi Gazetede yürürlüğe girmiş, 5786 sayılı kanunla bundan böyle sınavsız SMMM olma olanağı ortadan kaldırılmıştır.  Böylece, vergi dairesi müdürlerinin 26/7/2008 tarihine kadar  hak edebildikleri SMMM ruhsatı alma olanağı böylece sonlanmıştır.  Bundan sonra vergi dairesi müdürleri için  SMMM ruhsatı alabilmek için artık sınava girmek gerekmektedir.

Sadece vergi dairesi müdürleri için değil, Türkiye genelinde mali denetim yapan kamu bankalarının müfettişleri ile kanunları uyarınca vergi inceleme yetkisi almış olanlardan, bu yetkilerini aldıkları tarihten itibaren kamu kurum ve kuruluşlarında sekiz yıllık hizmet süresini dolduranlarla kanunda sayılan konularda (hukuk, iktisat, maliye, işletme, muhasebe, bankacılık, kamu yönetimi ve siyasal bilimler) en az sekiz yıl öğretim üyesi veya görevlisi olarak çalışmış olanların sınavsız SMMM olabilme olanağı kaldırılmıştır. Ancak 25.7.2008 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılan düzenleme uyarınca sınavsız SMMM olabilme hakkına sahip olanların bu hakları, bir geçici madde ile korunmuştur.

Sonuç olarak, 3568 sayılı yasada değişiklik yapan ve vergi dairesi  müdürleri için SMMM ruhsatı alma yolunu  kapatan 5786 sayılı kanun vergi dairesi müdürleri yönünden hak  kaybına neden olduğu için bu konuda dava açılarak  müktesep hakların elde edilmesi  sağlanabilir. Bu konuda  ilgili kişiler durumlarını belgelendirip, TÜRMOB  veya Maliye Bakanlığı nezdinde müracaatta bulunup, söz konusu  3568 sayılı yasaya göre SMMM ruhsatı alma yönündeki taleplerinin sonuçsuz kalması ya da olumsuz yanıt verilmesi halinde idari yargıda  dava açmaları mümkün bulunmaktadır.

 


DİPNOTLAR:
[1] 5786 sayılı  yasa ile; SM unvanı  kaldırılmıştır. Mevcut SM’ler sınavla SMMM olma yolu açılmıştır. SMMM’lik için staj süresi  2 yıldan 3 yıla çıkarılmıştır.  Oda seçimlerinde delege sayısı ve seçimle ilgili nispi temsil düzenlemeleri  yapılmıştır.  
[2] Vergi dairesi müdürlerinin görev ve yetkileri konusunda ayrıntılı açıklamalar vergi dairesi işlem yönergesinde mevcut olduğu gibi, Maliye Bakanlığının kuruluş ve görevleri hakkındaki yasa ve konuyla ilgili  178 sayılı kanun hükmündeki kararnamede ayrıntılı açıklamalar  bulunmaktadır.  
[3] Bkz. 5786 sayılı yasa 26/7/2008 gün ve 26948 sayılı  Resmi Gazetede yayımlanarak  yürürlüğe girmiştir.  

21.10.2010

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM