YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Önceden Hazırlanmış GMSİ Beyanname Yöntemi Nedir?

Maliye Bakanlığı ilk defa bu yıl Mart ayında 2016 yılı için kira beyannamelerini 1 ila 27 Mart 2017 tarihinde  “önceden hazırlanmış kira beyanname yöntemi” ile kabul etmeye başlamıştır. 

Sistemin özü kısaca şöyledir:  Maliye Bakanlığı kira geliri elde eden mülk sahipleri için, konut veya işyeri sahipleri ile ilgili  banka, PTT, sigorta şirketleri, tapu, MERNİS gibi çeşitli bilgilerden  yola çıkarak  bireylerin  kira gelirlerini  önceden  düzenlediği ve internet ortamında  mükelleflerin bilgisi  ve onayına sunduğu bir sistemdir. [1]

Gelir İdaresi ilk defa bu yıl 2016 takvim yılında elde edilmiş olan   ve tahsili gerçekleşen kira gelirleri için   mükelleflerin  hazırlayacakları  GMSİ beyannamesini  kendisi düzenlemektedir. (2016 yılında elde edilmeyen  kira gelirleri varsa bunlar beyan edilmez.)

Kira geliri elde eden kimselerin, vergi kayıtlarını vergi dairesi  resen  açmaktadır.  Önceki  yıllarda kira  geliri elde edenler için  mevcut vergi numaraları  veya TC kimlik  numaraları kullanılmaktadır.  Ayrıca, nüfus bilgileri  yardımı ile de GMSİ beyannamelerinin şifresiz olarak  mali müşavir ve muhasebeciler tarafından internet  üzerinde vergi dairesine yollanması  mümkündür. 

Önceden  düzenlenmiş GMSİ beyannamesi yöntemi ile  bu  sayede;

 

1-     Vergi dairesine bizzat gidilmeden  internet üzerinden  beyanname verilerek  tahakkuk fişi alınabilmektedir. 

2-     Her türlü bürokratik engeller ortadan kaldırılmış olacaktır. 

3-     Zaman ve  evrak kaybı en asgari düzeye indirgenmiş  olacaktır. 

4-     GMSİ bilgileri tam ve mükemmel bir şekilde kullanılmış ve beyanname doğru  doldurulmuş olacaktır. 

5-     7 gün 24 saat beyanname verme ve  beyannameye her zaman erişim olanağı sağlanmış olacaktır. 

Önceden  hazırlanmış GMSİ beyanname yönteminden  münhasıran  kira geliri elde edenler bu sistemden  faydalanabilirler. Kira geliri dışında ticari, zirai ve serbest  meslek kazancı  ile menkul  sermaye iradı gibi gelir unsurlarından kazanç ve irat elde eden mükellefler, bu sistemden beyanname veremeyeceklerdir.

Önceden  hazırlanmış kira beyannamesi sistemi önemli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.  Gelir İdaresi  bu  konuda www.gib.gov.tr internet  adresinde ayrıntılı  bilgiler vermiştir.  Ayrıca bu  konuda düzenlenen  bir broşür ücretsiz olarak mükelleflerin hizmetine sunulmuştur. 

Maliye Bakanlığı’nın kira gelirleri ile ilgili  geçmiş yıllarda önemli çalışmaları  bulunmaktadır.  Önceden  hazırlanmış kira beyanname yöntemi de Gelir İdaresinin   gelişmiş çalışma yöntemlerinden birisidir.  Bu sistem sayesinde Gelir İdaresi kira geliri elde edenlerin sene içindeki bankaya yatırılan  kira gelirlerini denetleme olanağına sahiptir.  Böylece,  işyeri kira geliri elde edenler veya  konut  kira geliri elde edenlerin banka sistemi üzerinden  yatırmak  zorunda oldukları  miktarlar rahatlıkla beyanı  sağlanmış bulunmaktadır. [2]

Özetlemek gerekirse, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile 26 Marttan sonra da  bu  beyannamelerin internet üzerinden yollanma olanağı  bulunmaktadır. Kira bilgilerini mart ayından sonra elde etmiş olanlar için de aha sonraki aylarda 213 sayılı VUK md. 371 hükümlerine göre GMSİ beyannamelerinin verilmesi mümkündür.

2016 yılında işyeri kira geliri elde edenler açısından  elde edilen kira gelirlerinin brüt tutarının  30.000 TL’yi geçmesi halinde işyerleri  için önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi uygulanabilir.  Bu  tutar 2016 yılı için 30.000 TL olarak geçerlidir.   İşyeri ve mesken kira gelirleri  toplamı 30.000 TL’yi geçenlerin  tevkifata tabi menkul ve gayrimenkul sermaye iradı beyan sınırı  yukarıda da ifade edildiği gibi  30.000 TL’dir. [3]

Diğer yandan,  işyerlerinde kiracı olarak  oturan ve iş yapan basit usule tabi mükellefler yönünden ise, mülk sahipleri 26 Mart tarihine kadar GMSİ beyannamesi vermek  zorundadır. Burada 3.800 TL’lik istisna konutlar için uygulanacağından dolayı işyerlerinde böyle bir 3.800 TL’lik istisna geçerli değildir. 

 


[1] Bkz. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından düzenlenen ücretsiz broşür sayfa 1.

[2] ÖHKS broşürü s.2, Bkz. ayrıntılı bilgiler için kirabeyan@gelirler.gov.tr. Yine ayrıca vergi iletişim merkezi 4440189 nolu  telefonundan ayrıntılı bilgiler alınabilir.   

[3] ATABEY Tuncel, Güncel Sorularla Gelir Vergisi, Vergi Sorunları Dergisi Eki, Mart 2012.

20.03.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM