GVK’na göre serbest meslek kazançları 193 sayılı GVK ‘nun 94 maddesine göre tevkif suretiyle ön bir vergilendirmeye tabi tutulmakta olup, nihai vergi ise mükellefin beyanı üzerinden hesaplanmaktadır. GVK’nun 94. Maddesinde kimlerin hangi ödemeler üzerinden vergi tevkifatı yapacakları hüküm altına alınmıştır. Serbest meslek ödemelerine ilişkin tevkifat oranı, GVK’nın 18. Madde kapsamına giren serbest meslek işlerinde %17, diğerlerinde %20 olarak belirlenmiştir. Tevkifat uygulamasında serbest meslek kazancının devamlı veya arızi nitelikte olmasının herhangi bir önemi yoktur[1].
Serbest meslek faaliyetiyle uğraşanlara (Noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç) yapılan ödemeler (arızi serbest meslek faaliyeti nedeniyle yapılan ödemeler dahil) esnasında ödemeyi yapanlar tarafından gelir vergisi tevkifatı (kesintisi) yapılması gerekir. Bu kesinti, bir ön vergileme olup, yıllık beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilecektir. Mahsubu yapılan kesinti tutarı, beyannamede hesaplanan vergiden fazla olduğu takdirde, vergi dairesince mükellefe yazı ile bildirilir ve mükellefin tebliğ tarihinden itibaren bir yıl içinde müracaatı üzerine kendisine iade edilir.
Arızi serbest meslek kazançları için istisna haddi altında kalan (2016 yılı için 24.000 TL) kazançlardan yapılan gelir vergisi tevkifatı ile serbest meslek kazanç istisnası kapsamına giren kazançlardan yapılan gelir vergisi tevkifatı nihai bir vergilendirmedir.
Avrupa Birliği organlarıyla akdedilen anlaşmalar çerçevesinde proje karşılığı sağlanan hibelerle (18.04.2013 tarihinden önce sağlanan hibeler dahil) finanse edilen ve yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden, Gelir Vergisi Kanununa eklenen geçici 84 üncü maddeye istinaden 18.04.2013 tarihinden itibaren vergi kesintisi yapılmaz.[2]
Söz konusu hibelerle gerçekleştirilecek projelere ilişkin olarak bu fondan yapılan harcamalar, gelir ve kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider ve maliyet olarak dikkate alınmaz.
Sonuç olarak serbest meslek kazançlarının vergilendirilmesiyle ilgili ayrıntılı açıklamalar Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırlamış olduğu 2016 yılı Beyanname Düzenleme Klavuzunda ayrıntılı açıklamalar bulunmaktadır.(Bkz. www.gib.gov.tr).
[1] Türkay İmdat, 2016 Yılında Elde Edilen Serbest Meslek Kazançlarının Beyanı, 01.03.2017, bkz. Vergi Algı (www.vergialgi.net).
[2] Bkz: Serbest Meslek Kazançları Vergi Rehberi, GİB, 2016, S:5
15.03.2017
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.