YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Hk. Bazı Yasalarda Yapılan Düzenlemeler Neler Getiriyor?

Bilindiği gibi, 9.8.2016 gün ve 29796 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6728 sayılı yasa ekonomik alanda ve mali mevzuatta köklü düzenlemeler yapmıştır. Bu yasanın bazı hükümleri 9.8.2016 tarihinde yürürlüğe girmiş olup bazı hükümleri ise, 31.12.2017 tarihinde bazı hükümleri ise özellikle SGK ile ilgili 102.maddesi hükmü 1.1.2018 tarihinde yürürlüğe girecektir.

6728 sayılı yasa muhtelif yasalarda değişiklikler getirmiştir. Özellikle vergi mevzuatı alanında bazı kolaylık ve indirimler içeren ve toplumun önemli bir kesimini ilgilendiren hükümlerin ana başlıklarını sizlerle aşağıda paylaşmak istiyoruz.

1)      Çek yasası ile ilgili önemli düzenlemeler yapılmış olup, karşılıksız çeke önce idari para cezası bilahare hapis cezası getirilmiştir.
2)     
İş adamlarına belli kriterlere göre özellikle ihracatçılar için özel pasaport getirilmesi ve 2 yıl süre ile hususi damgalı pasaport verilmesi kolaylığı sağlanmıştır.
3)     
Sigorta şirketlerine iptal edilen poliçelerle ilgili bazı önemli kolaylıklar getirilmiştir.
4)     
GVK’nun 89.maddesinin 1/13 bendine göre ve ayrıca 5520 sayılı KVK’nun 10/1-g hükmüne göre yurtdışına hizmet veren işletmelerde önemli vergi indirimleri getirilmiştir.
5)      İflas erteleme talepleri konusunda bazı kısıtlamalar getirilmiştir.
6)     
Özellikle inşaat ve taahhüt sektörünü ilgilendiren konularda düzenlenen sözleşmeler, akitler, kağıtlar alanında önemli kolaylıklar ve önceden mükerrer damga vergisi alınan işlemler ile ilgili daha gerçekçi hale getirilmiştir.
7)      Muhtasar ve SGK bildirimleri tek belge üzerinde toplanmıştır.
8)     
E-beyan bildirim ve formlarla ilgili ceza kesilmesi ile ilgili kurallar yumuşatılmış ve ilave 3 günlük süre ve 1/10 indirim uygulaması getirilmiştir.
9)     
VUK md.370 hükmü izaha davet başlığı altında yeniden düzenlenmiş olup mükelleflere açıklama yapma olanakları genişletilmiştir.
10)  İhracatla ilgili düzenlenen kağıtlar, formlar ve belgelerde damga vergisi yükleri aşağı çekilmiştir.
11) 
Şirket kuruluşları ile ilgili önceden noterde yapılan işlemler bu defa ticaret sicil memurluğu huzurunda yapılması uygulamasına geçilmiştir. Böylelikle şirket kurulum maliyetleri ucuzlatılmıştır.
12) 
Teşvik belgeli yatırımlarda arsa vergisi ve bina vergisi istisnası 5 yıl olarak belirlenmiştir. Böylece teşvik belgeli yatırımlarda belediyelere ödenecek olan emlak vergisi 5 yıl ödenmeyecektir.
13) 
Tüccarlar arasında tapuda yapılacak ipotek tesis işlemlerinde harçlar önemli ölçüde azaltılmıştır.
14) 
Özellikle menkul kıymetlerin bankalar ve diğer kurumlarda teminat olarak kabul edilmesi prensibi getirilmiştir.
15) 
Özellikle kamu kurumları arasındaki eşgüdümlü çalışma ilkesi kayıtdışı istihdamın çözümlenmesi ve reel ücretin kavranması ile ilgili tespitlerde bütün kurumların yetkililerinin tespit raporları dikkate alınarak işlem tesisi yönüne gidilmektedir.
16) 
5520 sayılı KVK’nun 5.maddesinin 1/e bendinin 1.paragrafında yer alan parantez içi hüküm yürürlükten kaldırılmış. Maddeye yeni bir hüküm eklenerek devir veya bölünme suretiyle alına gayrimenkuller açısından süre yönünden geçmişe yönelik önemli kolaylıklar getirilmiştir.
17)  5520 sayılı KVK’nun 13.maddesinin 2,4 md hükümlerine özellikle ilişkili kişiler ve işlemler açısından önemli hükümler eklenmiştir.
18) 
5746 sayılı arge ile ilgili yasaya 3.maddesinden sonra gelmek üzere 3/a hükmü eklenmiştir.
19)  5941 sayılı çek yasası hükümlerine göre önemli düzenlemeler yapılmıştır. Çek hesabın sahibi yönünden mersis no, çek hesabı sahibi ile düzenleyen kimselerin farklı olması halinde TC kimlik noları gösterilmesi ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır.
20) 
6102 sayılı yasada bazı düzenlemeler yapılarak ticari işlemlerde ve şirket kurulması ile ilgili aşamalarda noterlerin yetkileri ve işlemleri sınırlandırılmış olup, bu işlemler ticaret sicil memurluğu huzurunda gerçekleştirilecektir.
21) 
Şirket tasfiyeleri ile ilgili 1 yıllık süre 6 aya çekilmiştir.
22) 
Eski yıllara ait ilgili kurumlara verilen teminat mektupları 10 yıl geçmişse bu teminat mektupları iade edilecektir. Konuyla ilgili Maliye Bakanlığı’nın önümüzdeki günlerde bir tebliği yayınlanacaktır.
23) 
6728 sayılı yatırım ortamının iyileştirilmesi amacıyla bazı yasalarda yapılan düzenlemelerle ilgili ayrıntılı bilgiler ileriki günlerde tarafınıza ayrıntılı bir şekilde açıklanacaktır.

12.08.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM