Bilindiği gibi, kamunun gelir ihtiyacı son yıllarda giderek artmış ve en son darbe girişiminin ardından da alınan ekonomik tedbirler sonucunda Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından açıklanan vergi borçları için yeniden yapılandırma hakkı mükelleflere adeta müjdeli bir haber olarak geçtiğimiz hafta açıklanmıştır.
Buna göre, neler yapılandırma kapsamına girmektedir? Bu konuda sizlere geçmiş yıllardaki çıkan af veya taksitlendirme yasaları dikkate alınarak bir liste hazırladık.
1) Vadesi geçmiş bütün vergi, SGK borçları, gecikme zamları (ana para hariç) vadesi 30 Haziran 2016 tarihine kadar olan borçlar.
2) Vergi aslı için indirim veya taksit söz konusu görülmemektedir. Ancak ana para 18 aya kadar mükellefin talebi üzerine taksitlendirilebilmektedir. Taksitlendirilen tutarlara cüzi bir faiz eklenebilir.
3) Gecikme zamlarında önemli ölçüde indirim olanağı getirilmektedir. Örneğin, Bakanın açıklamasına göre, “100 lira vergi borcu, 70 lira da gecikme zammı var. Bu 70 liralık faiz kısmını gecikme zammı değil de, 40 liraya düşürülmüştür.”. Bu şu anlama geliyor: gecikme zamlarının %30’lık kısmı siliniyor. Geri kalan kısımları 18 taksite bölünüyor.
4) SGK idari para cezaları indirim kapsamındadır.
5) Düzenleme 30 Haziran 2016 tarihine kadar ödenmemiş bütün borçları belli oranlar dahilinde indirim kapsamına alıyor. Daha önce tecil ve taksitlendirilen vergi borçlarının da kalanları (30 Haziran 2016 tarihinden sonraki taksitleri) taksitin taksiti gibi yapılandırılacak.
6) 2011 ila 2015 yılları için matrah arttırımı yoluyla KDV, kurum, gelir, ve muhtasar yönünden matrah artırımı olanağı getiriliyor. Artırılan yıllar arttırılan vergi türü ve yıl bazında vergi incelemesi dışı bırakılıyor.
7) Milli emlaka ödenecek olan ecrimisiller de taksitlendirme kapsamında olup, bunlara isabet eden birikmiş ve ödenmemiş gecikme zamları da taksitlendirme kapsamı içinde.
8) Kasa hesabı, ortaklar cari, stok düzeltme olanakları yeniden gündeme geliyor.
9) Yurt dışı ve yurt içi kaynakları ile ilgili varlık barışı düzenlemesi yapılıyor. Bununla ilgili müracaat 31.12.2016 tarihine kadar yapılması planlanıyor. Ancak Bakanlar Kurulunun 3 aya kadar süre uzatma yetkisi var.
10) Vergi mahkemelerinde süren davalar, bölge idare mahkemeleri, Danıştay aşamasında olan dosyalar da ihtilafın durumuna göre bir şekilde affa sokulmaktadır.
11) Henüz dava açma süresi dolmamış ve tebliğ tarihi itibariyle uzlaşma veya dava açma safhasında olanlar için ise daha cazip bir imkan getirilmektedir. Burada da olduğu gibi henüz dava açma süresi dolmayanlar için daha avantajlı bir durum gözükmektedir. Devam eden davalardan vazgeçme koşulu ile af kapsamı değerlendirilmektedir.
12) Ayrıca, mükellef dışında bunların kanuni temsilcileri, vergi sorumluları, varisler, SMMM veya YMM gibi ikincil amme borçlularının sorumluluk vergi cezaları veya bunların müteselsil sorumluluklarından gelen vergi borçları, iştirak cezaları, anonim veya limited şirket ortaklarının paylarına düşen borçlar.
13) Trafik para cezaları gibi diğer cezalar da 6183 sayılı yasa kapsamında değerlendirilerek belli oranlarda yasadan yararlanması yolu açılmaktadır. Böylece, vergi, gümrük vergisi ve sigorta prim borçlarını içeren yeni vergi affı paketi TBMM’ne sunulacağı ve böylelikle 4,5-5 milyon mükellefin bu düzenlemeden yararlanacağı ve neticede toplam 13 milyon vatandaşın yasa kapsamında olabileceği düşünülmektedir.
22.07.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.