Vergi hesap numarası alınması sırasında vergi dairelerinde bir çok problemlerle karşı karşıya gelinmektedir. Özellikle dernekler, kooperatifler vb. kurumların vergiye tabi faaliyeti bulunmasa bile en azından bir bankadan hesap numarası alınabilmesi için yine vergi dairesine başvurulup, potansiyel hesap numarası alınması gerekmektedir.
Potansiyel vergi hesap numarası alınabilmesi için vergi dairesi tarafından yoklama işlemi yapılmadan aşağıda yer alan belgelerle bu hesap numarası verilebilmektedir. Uygulamada 3568 sayılı yasaya göre ; SMMM veya YMM sözleşmesi yaptıran gerçek veya tüzel kişiler 22 seri nolu Genel Tebliğ kapsamında “ Yoklamasız“ vergi hesap numarası alabilme imkanına sahiptirler.
Bu problemlerden bazıları ve çözüm önerileri aşağıda özetlenmiştir.
1- Derneklerde Vergi Hesap Numarası Alınması: Dernekler, bilindiği gibi vergiye tabi olmayıp, bunların oluşturdukları iktisadi işletmeler vergiye tabidir. Bir derneğin bankadan hesap açtırabilmesi için vergi numarasını ihtiyaç bulunmaktadır. Dernek açısından ayrıca işyeri veya büro adresi bakımından muhtasar beyanname verilebilmesi için (kira ödemesi varsa) muhtasar hesap no aşağıdaki belgeler ile verilebilmektedir. Yoklama işlemi vergi dairesi tarafından daha sonra yapılabilir.
a- Dernek tüzüğü ( İl Dernekler Müdürlüğü tarafından tasdikli )
b- Dernek Yönetim Kurulu nüfus ve ikametgah belgeleri,
c- İmza sirküleri,
d- Faaliyet belgesi ( Dernekler Müd. Alınan ).
Not: Vergi dairesi tarafından yoklama işlemi daha sonra yapılabilir. Ancak yukarıdaki belgelerle vergi hesap nosu dernek yöneticisine hemen verilebilir.
2- Dernek İktisadi İşletmeleri Açısından Vergi Hesap Numarası Alınması:
a- İktisadi işletme oluşum kararı,
b- Dernek tüzüğü,
c- İktisadi işletme yetkilileri imza sirküleri, nüfus ve ikametgah belgeleri,
d- Kira kontratı ( İşyeri kiralanmışsa ),
e- Varsa 3568 sayılı SMMM kanununa göre Mali Müşavirin sözleşmesi ( Sözleşmeler Elektronik ortamda düzenlenmektedir. )
Yoklama işlemi vergi dairesi tarafından daha sonra yapılabilir.
3- Kooperatiflerde Vergi Hesap Numarası Alınması:
a- Kooperatifin durumuna göre ( üretim, tüketim, yapı ) ana sözleşme, imza sirküleri, yöneticilerin nüfus ve ikametgah belgeleri,
b- 3568 sayılı yasaya göre ( 22 seri nolu Genel Tebliği ) düzenlenmiş SMMM sözleşmesi, ( bu sözleşme elektronik ortamda düzenlenebilir. )
4- Sendikalar, Vakıflar vb. Kuruluşlarda Vergi Hesap Numarası Alınması:
a- Sendika, vakıf ve diğer kurumların ana sözleşme, kuruluş senedi, varsa mahkeme kararı, yöneticilerinin imza sirküleri,
b- Kuruluşlarına izin veren mercilerin izin belgeleri.
11.01.2016
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.