YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Münfesih Hale Gelen Şirket Ortakları Adına Gerçek Usulde Vergi Kaydı Nasıl Açılabilir?

Bilindiği gibi, Anonim, Limited Şirketlerde sermaye artışı koşulunun yerine getirilmemesi halinde bunların ticaret sicilden kayıtları silinerek ve münfesih duruma düşmüş olmaları gerekmektedir. Bu konuyla ilgili müracaat süresi 6102 sayılı yasaya göre 01.07.2015 tarihine kadar tamamlanmış olması gerekmekte idi.

Dolayısıyla 01.07.2015 tarihine kadar sermayesini 10.000,00 TL’ ye çıkarmayan Limited Şirketler ile Anonim şirketler yönünden ise sermayelerini 50.000,00 TL
‘ ye yükseltmeyen şirketler münfesih duruma düşmüş bulunmaktadırlar. Konuyla ilgili 6552 sayılı torba yasanın 133. Maddesi hükmünde bir kolaylık getirilmişse de çeşitli sebeplerle sermayesini arttırmayan şirketler ticaret sicilince münfesih hale gelmiş bulunmaktadır.[1]

Burada üzerinde durulması gereken asıl problem Vergi Dairesi cephesinde yapılacak işlemler ile ilgilidir. Vergi daireleri 2014/1 sayılı uygulama iç genelgesine göre münfesih duruma düşen şirketlerin aktiflerinde araç veya gayrimenkul bulunması halinde bu şirketlerin Kurumlar Vergisi kaydını kapatıp, ortakları adına gerçek usulde gelir vergisi kaydı, Adi ortaklık kaydı, Geçici vergi kaydı ve KDV mükellefiyet kaydı açmaktadır. ( Bkz: Uygulama İç genelgesi 2014/1 bu genelge 18.07.2014 tarihinde yayınlanmıştır. Bu genelgenin 2. Sayfasının 3. Maddesi incelenmelidir. )

Vergi daireleri tarafından 2014/1 sayılı uygulama iç genelgesine göre tüzel kişiliği sonlanarak münfesih duruma düşen şirketlerin tüzel kişilik perdesi kaldırılarak adi ortaklık haline dönüştürülmesi işlemi ne derecede hukuka uyarlı olduğu tartışılabilir.

Buna göre;

1-      Uygulamada münfesih duruma düşen A.Ş ve Limited şirketlerin ortakları adına gerçek usulde vergi kaydı açılması mümkün görülmemektedir.
2-      Münfesih şirketin aktifinde kayıtlı menkul veya gayrimenkul olsa bile, bunların bir şekilde hukuki süreç başlatılarak tasfiyesi yapılmalıdır.
3-      İhya davası menkul ve gayrimenkullerin tasfiyesi için bir çözüm yolu olarak görülebilir.
4-      Her ne kadar münfesih duruma düşen bir çok şirket vergi dairesi tarafından 2004/13 sayılı İç Genelge kapsamında kapatılıyor olsa da, şirketlerin aktiflerinde herhangi bir mülk olması bunların kapatılmasına engel teşkil etmez. Hatta münfesih duruma düşen şirketlerin bütün ortakları adına gerçek usulde gelir vergisi kaydı açılamaz.
5-      Münfesih duruma düşen şirketlerin aktifinde kayıtlı varlıklar üzerinden ortakların ticari faaliyetlerinin bulunup bulunmadığı araştırılmadan bunlar adına vergi kaydı açılması olanaksızdır.


[1] 6102 sayılı Yasa Geçici Md. 7, Bkz:30.06.2012 gün ve 28339 sayılı RG.

11.12.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM