Bilindiği gibi, 3065 sayılı KDV kanununa göre vergi doğuran olayın hukuki koşulları, vergiye tabi işlemlerin özelliklerine göre farklı farklı tayin ve tespit edilmektedir. KDV kanununa göre vergi doğuran olay mal teslimi veya hizmet ifasının yapıldığı anda meydana gelmektedir. ( KDV kanunu md. 10,11 )
Örneğin; bir Avukatın veya Mali Müşavirin mükellefiyle olan sözleşmesi her ay düzenlediği beyannamelere göre teslim veya hizmet ifası ortaya çıkmaktadır. Avukatlar açısından ise, müvekkilden vekaletname alınması, sözleşme yapılması anında; sözleşmesi dava sonucuna bağlı ücret ödemesi şeklinde ise dava süresine bakılmaksızın dava bitiminde hizmet ifa edilmiş sayılacak ve ücret bedeli üzerinden KDV ilgili avukat tarafından beyan edilecektir. Bazı hallerde KDV kanununda malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi durumunda ise bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere vergi doğuran olayın fatura, serbest meslek makbuzu veya benzeri belgelerin düzenlenmesi anında meydana geleceği vurgulanmıştır. Avukat örneğine dönersek, örneğimizdeki avukatın dava başlangıcında herhangi bir şekilde serbest meslek makbuzu düzenlemesi halinde KDV tahakkuku yapıp, Vergi Dairesine beyan ederek ödemesi gerekir.
Kısım kısım yapılan işlerde de KDV her kısım için ayrı olarak tahakkuk ettirilecektir. Örneğin; bir mali müşavir her ay mükellefine KDV beyannamesi, muhtasar ve diğer beyannameleri düzenleyip elektronik ortamda maliyeye yolluyor ise bu durumda her ay düzenli serbest meslek makbuzu kesilmesi ve KDV tahakkuk ettirmesi gerekecektir. ( KDV kanunu md. 1 ) Kısım kısım mal teslimi veya hizmet ifası yapılması hallerinde mutad olan veya bu hususlarda mutabık kalınan durumlarda ise her bir kısmın teslimi veya bir kısım hizmetin yapılması anında vergiyi doğuran olay gerçekleşmiş sayılacaktır. (1)[1] Diğer yandan, bir vergilendirme dönemini aşan hizmetlerde, her bir aylık dönemden oluşan vergilendirme dönemleri itibarıyla KDV’nin hesaplanması ve verilecek hizmetlere ilişkin faturanın aylık ödeme tutarı belirtilerek tanzim edilmesi gerekmektedir. Belli bir vergilendirme döneminde beyan edilecek KDV matrahının ise toplam hizmet bedelinin, hizmetin ifa edileceği aylık sürelere bölünmesi suretiyle tespiti mümkün bulunmaktadır. Özel okullarda ve kurs veren özel işletmelerde okul açılmadan yıllık toptan alınan öğretim bedeli için topluca tek fatura yerine kurs süresi bölünerek her ay faturalandırma işlemi yapılacaktır.(2)[2]
Sonuç olarak, KDV de mal teslimi ve hizmet ifası konusunda yürürlüğe giren 26.04.2014 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan KDV Genel Uygulama Tebliği ezberlerimizi bozmuştur. Kanunda yer alan ana ilkelerden sapılarak uygulama genel tebliği bazı özel düzenlemeler getirerek kanun ile genel tebliğ çelişir bir hal almıştır.
(1) Bkz: DEĞER Nuri, Açıklamalı ve Uygulamalı KDV, 2014, Yaklaşım Yayınları S:451
(2) COŞKUN Leon Aslan, Hizmet Teslimlerinde KDV ne Zaman Tahakkuk Eder ?, Fortune dergisi, 12.09.2014
16.11.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.