Bilindiği gibi idari yargıda davayı kaybeden taraf karşı tarafa vekalet ücreti ödemek zorundadır. karşı yan vekalet ücreti olarak tanımladığımız bu ödemeler üzerinden ödemeyi yapan taraf %20 gelir vergisi tevkifatı yapıp genel bütçeye irat kaydetmektedir. Örneğin, davayı kaybeden taraf bir vergi dairesi ise, karşı yan vekalet ücretini avukata ödemesi sırasında %20 eksik olarak ödeyecektir. Karşı yan vekalet ücretinden kesilen vergiler devlet bütçe gelirleri hesabına ve ilgili avukatın lehine vergi daireleri bazında ve avukatın TC si belirtilerek bütçeye gelir olarak yazılmaktadır. Bilindiği gibi genel bütçeye dahil daireler muhtasar yönünden vergi kayıtları yoktur. Genel bütçeli idareler muhtasar beyanname vermek zorunda değildir.
Karşı yan vekalet ücretini hak eden avukat ilgili kuruma başvurup mahkeme kararını ve ayrıca düzenlediği serbest meslek makbuzunu ilgili kurum adına düzenleyip, ücretinin banka hesabına yatırılmasını yazılı olarak talep etmektedir. Bunun üzerine, davayı kaybeden ilgili kurum avukatın karşı yan vekalet ücretinden %20 tevkifat yapıp net tutarı avukatın dilekçesinde gösterdiği banka hesabına havale eder. Bu arada karşı yan vekalet ücretinden kesilen vergi ise, ilgili dairenin mutemedi veya ödeme yetkisi tarafından defterdarlık muhasebe müdürlüğüne “bütçe gelirleri hesabına” ve defterine intikal ettirilir.[1]
Sonuçta karşı yan vekalet ücretine hak kazanan avukat tarafından aşağıdaki işlemlerin yerine getirilmesi zorunludur:
1) Avukat tarafından düzenlenen serbest meslek makbuzu, SM kazanç defterine hasılat olarak işlenir.
2) Karşı yan vekalet ücretinden kesilen %20 stopajla ilgili ilgili defterdarlık muhasebat genel müdürlüğü saymanlığından, (muhasebe müdürlüğü) bu konuyla ilgili bütçe gelirleri hesabı defteri çıktısı alınır.
3) Bütçe gelirleri hesabı defteri üzerinde kesilen gelir vergisi stopajı ve detayları yer almaktadır.
4) Avukat tarafından verilecek aylık KDV beyannamesine karşı yan vekalet ücreti hasılat olarak beyan edilir.
5) Üçer aylık geçici vergi dönemlerinde geçici vergi beyannamesi üzerinden “tevkif yoluyla ödenen vergiler” kısmında kesilen bu vergiler belirtilir.
6) Avukatın bağlı bulunduğu vergi dairesine bir dilekçe ile defterdarlık muhasebe müdürlüğünden alınan bütçe gelirleri hesabı defteri çıktısı yollanır.
[1] Bütçe gelirleri hesabı defteri her yıl defterdarlık muhasebe müdürlüklerince düzenlenir. Düzenlenen defterde bütçeye gelir yazılan işlemle ilgili tarafların TCsi vergi dairesi kodu, işleme taraf olan vergi dairelerinin detaylı bilgileri, yevmiye no, işlem tarihi vs ayrıntılar gösterilir.
11.08.2015
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.