Bilindiği gibi, fatura ödeme merkezleri başkalarının adına elektrik, telefon, su, vb. faturaların tahsilatlarına aracılık hizmetinde bulunmaktadırlar. Bu ödeme merkezlerinde fatura ödemelerinin pos cihazından kredi kartı ile yapılması halinde, söz konusu ödemelere ilişkin tahsilatların KDV beyannamelerinde gösterilmesi önem taşımaktadır.
Bilindiği gibi, Katma Değer Vergisi Kanunu ‘nun 1/1 maddesinde Türkiye ‘de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde sürdürülen teslim ve hizmetlerin KDV ‘ye tabi olduğu açıktır. Diğer taraftan, yine aynı kanunun md. 4 hükmünde de bazı hizmetlerin yine KDV ‘nin konusuna girdiği belirtilmiştir.
Öte yandan, KDV Kanunu ‘nun 20/1 ‘inci fıkrasında; teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, 20/2 ‘inci maddesinde ise; bedel deyiminin malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği, 24/c maddesinde; vade farkı, fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat hizmet ve değerlerin matraha dahil olduğu, 25/a maddesinde; teslim ve hizmet işlemlerinde fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen ticari teamüllere uygun miktardaki iskontoların, matraha dahil olmadığı, hükme bağlanmıştır.[1]
83 seri no.lu KDV tebliğin”in ödeme kredi kartı ile yapılan teslim ve hizmet bedellerinin beyanı” başlıklı 3. Kısmında gerçek usulde vergilendirilen mükelleflerin kullandığı 1 no.lu KDV beyannamesinde 65 ‘inci satır olarak (yeni beyannamelerde 45 ’inci satır) “Kredi Kartı Karşılığı Yapılan Teslim ve Hizmetleri Teşkil Eden Bedel” satırı eklenmiş olup, ve Haziran 2001 döneminden itibaren kredi kartı ile yapılan teslim ve hizmet bedellerinin bu satırda beyan gösterilmesi uygun bulunmuştur. Bu satıra ait dipnotta, (6) no.lu satırda beyan edilen toplam bedel içinde kredi kartı ile yapılan satışlara ilişkin tutarın yazılacağı açıklanmıştır. Ancak, kredi kartı ile yapılan satışların arasında farklı vergi oranına tabi teslim ve hizmet bedelleri ile vergiye tabi olmayan veya vergiden istisna edilen işlem bedelleri de bulunabileceğinden, bu satıra kredi kartı ile yapılan satışların, varsa vergi dahil brüt tutarı yazılacaktır” açıklamasına yer verilmiştir.
Sonuç olarak, kredi kartı ile tahsilatı yapılan faturalara ait bedelden yalnızca tahsilat hizmeti bedeli olarak elde edilen komisyon bedeli için hizmet verilen kişi ya da şirkete ait fatura düzenlenmesi ve bu tutarın KDV beyannamesinin 1 ‘inci tablosunda teslim ve hizmet bedeli olarak beyan edilmesi, kredi kartı ile yapılan tahsilatın varsa vergi dahil brüt tutarının ise beyannamenin 45 ‘inci satırında gösterilmesi gerekmektedir.
[1] 17.02.2014 gün ve 583 sayılı, İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı özelgesi
01.09.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.