YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Damga Vergisi Defteri ve Beyannamesi

Bilindiği gibi, 43 Seri No.lu Damga Vergisi Genel Tebliğine göre; damga vergisini makbuz mukabilinde ödemek zorunda olan kurum ve kuruluşlar belirtilmiştir. Buna göre; Katma Bütçeli İdareler, İl Özel idareleri ve belediyeler, Döner Sermayeli Kuruluşlar, Bankalar, Kamu iktisadi teşebbüsleri, Devlet ve kamu iktisadi teşebbüsleri iştirakleri, Bazı özerk kuruluşlar, Diğer kamu kurumları, ve anonim şirketler (merkez ve şubeleri ayrı ayrı), 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’na tabi diğer mükellefler, Kolektif ve adi komandit şirketler, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bilanço veya işletme hesabı esasına göre defter tutan mükellefler.

Sürekli damga vergisi beyannamesi vermek zorunda olan mükellefler: bu mükellefler 43 seri no.lu tebliği de belirtildiği gibi her ay düzenli olarak (damga vergisi ödemesi çıkması halinde) beyanname vermek zorundadırlar. Ay içerisinde vergiye tabi işlem yok ise, dilekçe verilerek bu durum vergi dairesine bildirilebilir. [1]

Bankalar veya anonim şirketler tarafından merkezlerinin dışında şubelerinin bulunması halinde, şubelerin ilgili yerdeki şubenin bağlı olduğu vergi dairesine damga vergisi beyannamesi, ertesi ayın 20. Günü akşamına kadar verilir. Merkezin damga vergisi beyannamesi ise, merkezin bağlı bulunduğu yerin vergi dairesine verilecektir.

İsteğe bağlı olarak sürekli damga vergisi mükellefiyeti açtırılabilir. Bu gibi durumlarda, her ay damga vergisi beyannamesinin verilmesi zorunludur. Ay içerisinde damga vergisi ile ilgili ödeme doğmamış ise, durum bir dilekçe ile vergi dairesine bildirilebilir. Esasen dilekçe uygulaması da, fiilen kaldırılmamıştır.

Sürekli damga vergisi mükellefiyetine ait durumlarda yasanın 22. Maddesinin birinci fıkrası (b) bendi hükmüne göre isteğe bağlı olarak sürekli mükellefiyet kaydı açılması halinde bu mükelleflerin diğer ilişkili kişiler arasında düzenledikleri kağıtların damga vergisinin tümü izleyen ayın 20. Günü akşamına kadar beyannamesi verilir ve ödemesi 26. Günü akşamına kadar ödenir. Muamelenin karşı tarafına terettüp eden damga vergisi, ödemeyi yapacak tarafça kendisinden tahsil edilir. Müddeti içerisinde ödeme yapılmadığında ise damga vergisi cezaları, gecikme zamları ve faizleri sürekli mükellefiyete tabi olanlardan tahsil edilir.

Noterler tarafından 43 seri no.lu tebliğe göre düzenlenen ya da tasdik edilen kağıtların vergisi noterlerce tahsil edilir. Bunların beyannamesi noterlerce ilgili vergi dairesine beyan edilerek ödenir.

Genel bütçeli daireler ile kişiler arasında tanzim edilen ihale kararları haricinde ki kağıtların vergisi tabi oldukları ödeme şekline bakılmaksızın kişilerce, kağıdın düzenlenmesinden önce peşin olarak ödenir. Makbuzla ödeme kapsamında ki mükelleflerde bu uygulamaya tabidir.

Damga vergisi beyannamesi e-beyan şeklinde vergi dairesine verilecektir. Ödemeler de ise, beyannamenin verildiği ayın 26. Günü akşamına kadar yapılacaktır. 5281 sayılı yasa ile genel ödeme şekline gelmiş olan makbuz mukabili ödeme, aylık beyan veya kağıt bazında yapılacak bildirime istinaden gerçekleştirilecektir.

Damga vergisi ile ilgili kâğıtların izlendiği defter, damga vergisi defteri olup, bu defter 19 ve 20 seri no.lu damga vergisi genel tebliğine göre makbuz mukabilinde ödeme yapacak olanlar için tasdiki zorunlu bir defterdir. Bu defter, 1983 yılından beri kullanılmaktadır. Damga vergisi defteri, Maliye Bakanlığı ‘na verilen damga vergisi yasasının md. 29 hükmü ile 213 sayılı VUK mük. md. 257 hükmüne göre tanınmış yetki dahilindedir. Damga vergisi defterinin noterlere tasdiki zorunludur. Tasdike tabi bu defterin yetkili notere tasdik ettirmesi halinde, usulsüzlük cezası ile cezalandırılır. Damga vergisi defter üzerinde defterin sıra numarası, makbuz mukabili ödenecek vergiler, istihkaktan kesinti sureti ile ödenecek damga vergisi, işlemin matrahı vs. yer alması zorunludur. Damga vergisi defterinin her yıl tasdik yerine bitesiye kadar kullanılması devam olunabilir.


[1] Bkz. Danıştay 7. Daire, 22.09.1998, E: 1997/4006 – K: 1998/2973

Anonim şirketin, damga vergisinin konusuna giren bir işlemi olmadığı ve aksi yönde de tespit yapılmadığı sürece, defter tasdik ettirmediği gerekçesiyle usulsüzlük cezası kesilemez.

İstemin Özeti: Yükümlü şirketin, damga vergisi defteri tasdik ettirmediğinden bahisle 1995 ve 1996 yıllarına ilişkin olarak kesilen usulsüzlük cezalarım; 213 Sayılı Kanun'un 352. maddesinin 2. ve 8. fıkraları ile 205. maddesin! açıklayarak, olayda, davacı şirketin damga vergisinin konusuna giren bir işlemi olmadığı ve aksi yolda bir tespitin bulunmadığı anlaşılmakla, kesilen cezada mevzuata uyarlık görülmediği gerekçesiyle kaldıran Vergi Mahkemesi kararının; 20 Seri No.lu Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği uyarınca damga vergisi defterinin tutulması gerektiği ileri sürülerek bozulması istenilmektedir. Karar: Temyiz dilekçesinde ileri sürülen iddialar, mahkeme kararının bozulmasın! sağlayacak durumda bulunmadığından, temyiz isteminin reddine; kararın onanmasına oybirliği ile karar verildi.

06.08.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
     Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM