Bilindiği gibi 14 Şubat 2014 tarihine kadar limited şirketlerin sermayelerini 10.000 TL’ye çıkarmamaları sonucunda bu şirketler münfesih duruma düşmüş sayılacaklardır. Anonim Şirket’ler açısından ise asgarî sermayenin ise 50.000 TL’ye çıkartılması gerektiği halde bu hükümlükleri yerine getirmeyenler için ek 60 günlük bir süre verilmektedir.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığının konu ile ilgili çalışmaları sonucunda 14 Şubat 2014 tarihine kadar yukarıda yer alan sermaye artışı koşulunu yerine getirmeyen şirketlere yeni bir süre verilmektedir. Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre münfesih duruma düşen şirketlere yerel ticaret sicil memurlukları tarafından bir yazılı tebligat ve ihtar çekilerek faaliyette bulunup bulunmayacakları sorulacaktır. Tebligatı alan şirketler eğer faaliyetlerini sürdürmek istedikleri takdirde 60 gün içerisinde yeniden karar alıp, altı nüsha tadil tasarısı ve malî müşavir tespit raporu ile sermaye artırımını yasanın istediği tutarlara çıkaracaklardır.
Öte yandan münfesih duruma düştüğü halde sermaye artışını yapmayacaklar ise bir şekilde bu şirketi tasfiye etmek zorundadırlar.
Sermaye artışı koşulunu 14 Şubat’a kadar yerine getirmeyen Anonim ve Limited şirketlerinin sayılarının bugün itibariyle 70 bin civarında olduğu bakanlık tarafından açıklanmıştır. Buna göre 70 bin şirketin 24.100 adedi yukarıdaki anlatıldığı üzere asgarî sermayesini 5.000 TL’ye çıkarmamış limited şirketler olduğu; diğer yandan 4.530 adedinin ise sermayesini 50.000 TL’ye çıkarmayan A.Ş. statüsünde şirketler olduğu ifade olunmuştur. Geriye kalan şirketlerin ise yine limited şirket statüsünde olduğu ifade edilmiştir.
Sermaye artırımlarının yerel ticaret sicil memurluklarında yapılması, 2 (iki) nüsha karar ile 6 (altı) nüsha tadil tasarısı ile ve bankaya ödenecek nakit sermaye artışı ile ilgili blokaj makbuzları verilmesi zorunludur. Daha sonra ticaret sicilindeki tescili müteakip, ilan edilerek işlemlerin tamamlaması gerekmektedir. Diğer taraftan sermaye artışı şartını 14 Şubat 2014 tarihine kadar yerine getirmemiş olan şirketlerin vergi dairesi kayıtları halî hazırda resen terk metodu ile silinmemiştir. Bu gibi şirketlerin vergi dairesi kayıtları devam edeceğinden dolayı şirketlerin aylık KDV, muhtasar, kurum, kurum geçici beyannamelerinin düzenli olarak eBeyan sistemi ile vergi dairesine yollanması zorunludur. Aksi takdirde her bir dönem için 1.490 TL özel usulsüzlük cezası kesilmektedir.
28.02.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.