Bilindiği gibi pek çok taahhüt şirketi kamu ile iş yaparken vergi borcunun bulunmadığına ilişkin hem vergi dairesine ve hem de SGK kurumundan “Borcu Yoktur” belgesi almak ve buna göre ihaleyi iştirak etmek zorundadır.
Son zamanlarda vergi dairesine borcu olan bir çok mükellef bu borçlarını yapılandırmak suretiyle, borcu yoktur belgesi alabilmektedirler. Bir borcun yapılandırılması halinde vergi dairesi borcun ileri tarihlere yayılmış olması nedeniyle o mükellefe borcu yoktur belgesi verebilmektedir.
Buna göre;
1) Bir borcun tecil ve taksitlendirilmesi halinde o mükellef vergi dairesinden “Borcu yoktur” belgesi alıp, ihaleye girebilir veya istihkak ödemesi sırasında bu kağıdını ibraz ederek istihkakını tahsil eder.
2) KDV borçları prensip olarak tecil ve taksitlendirme dışında kalmaktadır. KDV borcunun ödenmesi zorunludur.
3) SGK’ya pirim borcu veya idarî para cezası borcu olanlar için bu konuda da yine 6183 sayılı kanun 48. Md’sine göre tecil ve taksitlendirme hükümlerinden faydalınarak SGK borçları tecil edilebilir.
4) İhale’nin kazanılması sırasında vergi borcunun olması ihaleyi hükümsüz kılabilir. Önemli olan ihaleye başvuru sırasında borcun bulunmaması esastır.
5) Belli rakamlar için borcun olması halinde de ihaleye iştirak edilebilir. Bu limit bugünkü koşullarda SGK açısından limit 11.000 tl olup, Vergi Dairesi açısından 5.000 tl’dir. Böyle bir borcun varlığı halinde ihale kazanılsa bile iptal nedeni sayılmaz.
6) Vergi mahkemesinde davasını kaybeden mükellef açısından (2 nolu) ihbarnamenin mükellefe tebliğ akabinde 1 (bir) ay içerisinde ödenmesi zorunludur. Kararın itiraz veya temyiz yoluyla üst mahkemeye taşınması halinde yürütmenin durdurulması talep edilmelidir. Aksi takdirde vergi dairesi takiplerini sürdürür. (bkz. VUK. Md. 368/2 yine VUK. Md. 112/3) 30 gün içerisinde mal beyanında bulunmak veya teminat göstermek veya ödeme yapmak veya üst mahkemeden YD kararı almak gerekecektir. Aksi takdirde eHaciz riski söz konusudur veya icrai takipler sürer.
7) Mükellefin açtığı dava vergi mahkemesinde mükellef lehine sonuçlanması durumunda varsa hacizler kaldırılır, mahkeme kararına göre 30 gün içerisinde gerekli işlemler mükellef lehine tesis edilmesi mecburidir. Yüksek Mahkeme Danıştay’dan muhkem kaziye gelmesi beklenilmez. Başka bir ifade ile ilk mahkeme kararına göre gerekleri yerine getirilecektir. 2 no’lu vergi ceza ihbarnamesine (İHB2) karşı dava açılması olanaksızdır. Bunun tek istisnası hesaplanan gecikme faizinin hesaplama şekli veya yöntemi konusunda olabilir.
25.02.2014
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.