Bilindiği gibi, ba bs formları gerçek usulde ve bilanço esasına göre defter tutan mükellefler tarafından belirli bir limiti aşan mal ve hizmet alımlarının vergi dairesinde elektronik ortamda bildirilmesine yarayan önemli bir mükellefiyettir. [1]
Form ba, form bs düzenli olarak aylık olarak elektronik ortamda vergi dairesine yollanmaktadır. Buna göre, süresinde yollanılmayan veya noksan ya da eksik bilgi verilmesi halinde form ba bs’lerle ilgili özel usulsüzlük cezaları kesilebilmektedir.
Mali müşavirler ve 3568 sayılı yasaya göre unvan almış meslek mensupları tarafından elektronik ortamda yollanılan bu formların düzenli doldurulması ve süresi içersinde vergi dairesine yollanması gerekmektedir. Süresi içerisinde yollanılan formlarla ilgili vergi daireleri mükelleflere ceza kesmektedir.[2]
Form ba ve bs’lerle ilgili uygulamada ortaya çıkan sorunlar ve sıkça yapılan hatalardan bazıları aşağıda özetlenmiştir.
Buna göre;
1) Bildirimlerin doldurulması sırasında gerek alış ve gerekse satışlarla ilgili vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasının yanlış gösterilmesi
2) Form ba veya bs de fatura tarihi yerine giriş tarihinin (kayıtlara intikal tarihi) yanlış gösterilmesi,
3) Belge adedi kısmının yanlış gösterilmesi
4) Alış veya satış rakamlarında eksik veya yüksek tutarlara yer verilmiş olması
5) Mal alım veya satımı yapılan mükelleflerle ilgili düzenlenecek formlarda anılan firmaların devir, dönüşüm, tür değişimi vb. yollarla unvanlarındaki değişiklikler eğer vergi hesap numarasını değiştirmemiş ise, ceza kesilmez. Benzeri değişimler nedeniyle vergi hesap numarası veya TC kimlik nodaki olası değişikliklerden dolayı hatalı aktarımlar nedeniyle ÖUCZ kesilmesini gerektirecektir.
6) Diğer hatalar
Form ba bs’de Maliye Bakanlığı bazı hataları kabul ederek ba bs formlarına ceza kesmemektedir. Örneğin,
1) Mal alım ve satımında kullanılan ba bs formlarında vergi kimlik ve TC kimlik numaralarının doğru yazılması esastır. Bunlar doğru yazılmışsa, unvanda hata yapılabilir.
2) Form ba veya bs de KDV hariç mal veya hizmet alışları veya satışlarında %10’un altında kalan tutar hataları kabul edilebilir hatadır. Burada hem satıcıya veya hem alıcıya ceza kesilmez.
3) Belge adedi kısmında ise; 5 adedi geçmeyen hatalarda mal veya hizmetlerin toplam bedelini değiştirmeyen hatalar eksik veya yanıltıcı bilgi olarak kabul edilmez. Dolayısıyla, tolere edilir. Ve 213 sayılı VUK’nun mük. 355 md hükmüne göre ÖUCZ kesilmez.
4) Bilindiği gibi, 2009 yılı ağustos ayından önceki dönemler için yani 1.8.2009 öncesi kesilen ÖUCZ’ların tümünü yargı iptal etmektedir.(Bkz. İstanbul 11. Vergi Mahkemesi kararı, E:2013/360-K:2013/1399 sayılı kararları). Başka bir ifade ile, ba bs formu ile ilgili 1.8.2009 tarihi öncesi cezalar yargıda iptal olmaktadır. (Bkz. Dnş. 3.D. Kararı, 29.03.2011 gün ve E:2010/101-K:2011/903 sayılı karar).
5) Keza, 6111 sayılı torba yasanın kapsadığı dönemlerle ilgili ba bs’den dolayı kesilecek özel usulsüzlük cezaları için bu cezaların %75’i silinmektedir. Bakiye cezanın %25’i ise, 6 taksite bölünerek 12 ay içerisinde ödenme olanağı bulunmaktadır. [3]
6) Sonuç olarak, ba bs bildirimlerinde fatura düzenleme tarihi baz alınıp, doğru bir şekilde bu bildirimlerin düzenlenmesi gerekmektedir. (Bkz. VUK md.mük. 355, 257) Eksik veya hatalı doldurulan formlarda yapılan hatanın içeriğine bakılarak Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan 2012/1 sayılı iç genelge incelenmelidir. (İlgili olarak bkz. VUK GT Seri No: 381)
[1] Söz konusu formlar KDV hariç 5.000,00 TL mal ve hizmet alımı üzerindeki durumlarda düzenlenmektedir.
[2] Bkz. 213 sayılı VUK İç Genelgesi Seri No: 2012/01. Bkz. www.gib.gov.tr. Söz konusu genelge için bkz. 11.06.2012 gün ve 6276 sayılı genelge.
[3] 6111 sayılı torba yasa md.4
11.12.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.