YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Şirketlerin Gayrimenkul Satışları Maliye Tarafından Mercek Altına Mı Alınıyor?

6111 sayılı  torba yasanın  matrah artırımı ile ilgili hükümlerinden  yararlanmayıp (2006 ila 2009) matrah  arttırmayan  kurumlar vergisi mükelleflerinin  gayrimenkul  satış kazancı  ile ilgili  istisna  hükümleri  KDV ve  kurumlar vergisi yönünden  vergi incelemesine konu  olabilmektedir. [1] (Bkz. KDVK md.17/4-r, KVK md. 5/e)

2008 ila 2012 dönemlerinde kurumlar vergisi yönünden  gayrimenkul satış kazançları istisnasından  faydalanmış şirketlerin zamanaşımı içerisinde bu yıllarda gerçekleştirdikleri  gayrimenkul satış istisnası  ile ilgili  işlemleri  vergi incelemesine konu  olabilmektedir.   Burada  6111 sayılı kanunundan faydalanan şirketler yönünden matrah artırımı yapılması halinde  durum  2006 ila 2009 yılları için  problem  yaşanmayabilir.  Ancak,  kurumlar vergisi yönünden  ve KDV yönünden  matrah  arttırmayan mükellefler yönünden  istisnaya tabi kazançlarının durumu  inceleme konusu  olabilmektedir. 

Gayrimenkul ticareti  ve kiralaması yapan şirketlerin bu  amaçla portföyünde bulundurdukları kıymetler için  KVK md.5 hükmünden yararlanmaları  olanaksızdır.[2]  Madde hükmüne göre şirketlerin   vergi incelemesi sırasında  ana sözleşmelerine  bakılmakta  ve bu ana sözleşmede faaliyet konusu  kısmında  taşınmaz mal  alım-satımı  veya  kiralanması  vb. ibarelerin bulunması durumunda  KVK md.5 ve 3065 sayılı KDVK md. 17/4-r hükmünden  istifade ettirilmemektedir. [3]

Şirketlerin ellerinde  ihtiyaç fazlası veya  yatırım amaçlı  bulundurdukları   bazı  gayrimenkulleri satması halinde  bunların  gayrimenkul  ticareti  kapsamında değerlendirilerek  cezalı tarhiyat yapılması hukuka uygun  bulunmamaktadır. [4]


[1] GÜNDÜZ Zeki, “Gayrimenkul Satış Kazancı İstisnasından  Yararlananlara Tarhiyat”, Dünya Gazetesi, 26.4.2013.

[2] GÜNEŞ Şibli,  Temel Vergi Rehberi ve Revizyon,  Suryay Yayınları, İstanbul , 2011, s.283

[3] İstisna kapsamındaki  taşınmazlar  ve iştirak  hisseleri ile kurucu  senetleri,  intifa senetleri ve rüçhan haklarının  asgari  730 gün aktifte bulundurması zorunludur. Burada satış kazancının  doğru   tespiti, gayrimenkulün satışı ve  elde edilen  kazancın yasaya uygun olup olmadığı, satış kazancının  %75’inin istisna kalan %25’inin  ise vergiye tabi  bulunup bulunmadığı konusunda 3568 sayılı yasaya göre unvan almış YMM’lerden  rapora bağlanması  zorunludur.  Hesaplamalar sırasında  istisna kazancın yanlış hesaplanması  veya bu konuda hatalı bir rapor düzenlenmesi halinde ilgili şirketle beraber  YMM’de  ziya uğratılan vergi cezalarında sorumludur.

[4] Konuyla ilgili  Kayseri Vergi Dairesi Başkanlığı  tarafından  verilen bir özelgede ilgili  şirket KVK  istisnasından  KDV istisnasından  yararlanamayacağı şeklinde görüş verilmiştir. Bkz.  5.9.2011 gün ve 102 sayılı  özelge. 

05.07.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM