Bilindiği gibi konut yapı kooperatiflerinde kooperatifin amacına ulaşarak üyelerine temin etmesi halinde kooperatif amacına ulaşmış sayılmaktadır. Amacına ulaşan kooperatiflerin muayyen bir süre sonra tasfiye edilmeleri ve tüzel kişiliklerinin silinmesi gerekmektedir.[1]
Ancak, bazız durumlarda konut yapı kooperatiflerinin arsa alamayışı, aldıkları arsaların üzerinde sit engelinin bulunması vb. nedenlerle kooperatif ana sözleşmesindeki amacı gerçekleştiremez duruma gelmiş olabilir.[2] Bazı kooperatiflerin kuruluş ana sözleşmelerinde süresi örneğin 10 yıl olarak belirlenmiş bir kooperatifte bu 10 yılın dolması nedeniyle kooperatif organsız kalabilir.[3] Süresinde uzatılmayan bu gibi yapı kooperatiflerinde genel kurul toplanamaz hale gelebilir.[4] Hatta, yönetim kurulunun toplanamayışı, her yıl yapılması zorunlu genel kurulların icra edilemeyişi gibi nedenlerle kooperatif münfesih duruma düşebilir.[5]
Vergi daireleri kurumlar vergisi açısından vergiye tabi olmayan ve diğer muafiyet koşullarını da taşıyan konut yapı kooperatifinden e-beyan özel usulsüzlük cezaları keserek münfesih olan kooperatifler mağdur edilmektedir.[6]
Esasen, organsız kalmış veya münfesih duruma düşmüş veya infisah etmiş bu gibi kooperatiflerin hukuk aleminde tüzel kişiliklerinin varlığından söz etmek olanaksızdır. Hatta bazı kooperatifler kağıt üzerinde kurulup, belirli bir tarihe kadar arsa almamış iseler bu gibi kooperatiflerde de kurumlar vergisi kaydının hiç açılmaması gerekecektir.[7]
Özetlemek gerekirse, vergi daireleri 31.03.2013 tarihine kadar belirli bir çalışma yapıp Maliye Bakanlığı’nın ve Bilim, Teknoloji Sanayi ve Ticaret Bakanlığının yayımladığı genel tebliğe göre organsız kalmış bu gibi kooperatiflerin de tarh dosyalarını kapatması gerekir. [8] Aksi takdirde, gereksiz yazışmalar ve afaki özel usulsüzlük cezaları ile ortada olmayan ve muhatabı bulunmayan kooperatiflere gereksiz cezalar kesilmektedir. Çoğu zaman ihbarnameler ilanen tebliğ yapılarak vergi dairelerinin iş yükü gereksiz yere arttırılmaktadır. Bu kesilen cezaların da tahsili hiçbir zaman mümkün olamamaktadır.
Bazı kooperatiflerin ise tasfiye işlemleri çeşitli nedenlerden dolayı hukuken olanaksız hale gelerek tasfiye işlemleri bitirilememektedir. Sanırız Maliye Bakanlığı bu konuya bir açıklık getiren iç genelgesi ile tasfiye işlemleri fiilen bitirilememiş veya hukuken tasfiyesi tamamlanamamış veya çeşitli nedenlerle (örneğin tasfiye memurunun vefatı, kooperatifin organlarının bir araya getirilemeyişi, yönetim kurulu üyelerinin bir kısmının vefatı veya bir kısmının yurt dışında oluşu vs…) sonlandırılamayan tasfiye işlemlerinin de vergi dairesinin resen terk nedeni ile dosyalarını kapatması yararlı olacaktır.
[1] 213 sayılı VUK md. 160.
[2] Bkz. İzmir 4. Vergi Mahkemesi kararı, 29.11.2012 gün ve E:2011/2123-K:2012/1425 sayılı kararı.
[3] Bkz. 1163 sayılı Kooperatifler Yasası md.81 ve ayrıca bkz. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi kararı, 26.10.1999 gün ve E:1999/6473-K:1999/8414 sayılı kararı.
[4] Konuyla ilgili İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının, 2.3.2011 gün ve 852 sayılı yazılarında benzeri bir olay nedeniyle görüş verilmiştir.
[5] VUK İç Genelge 2004/13.
[6] İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tarafından verilen 1.2.2006 gün ve 605 sayılı özelgede “sermayesinin artırmaması nedeniyle münfesih hale geldiği İTO’dan alınan belgeyle kanıtlanan şirketin bu tarih itibariyle mükellefiyetinin kapatılacağı” hakkında görüş verilmiştir.
[8] Vergi dairelerinin evvelce 2004/13 sayılı iç genelgeye göre yaptıkları resen terk ve kapama işlemleri ticaret sicil memurluğu cephesinde kapatılmadığı için bu defa Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 30.12.2012 tarih ve 28513 sayılı gazetede yayımlanan tebliği nedeniyle problemler kökünden çözümlenmiş olacaktır.
27.05.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.