Vergi daireleri birden fazla araç alım satımı yapan gerçek kişilerle ilgili bilgisayar kayıtlarından yola çıkarak sene içerisinde birden çok araç alan ve satanları tespit etmektedir. Bu tespitlerden yola çıkılarak da gerçek kişileri GVK md. 37 hükmüne göre ticari kazanç sağlama amacına göre ve bir ticari organizasyon çerçevesinde mükellef olarak kayıt açmaktadırlar. Sonuçta vergi kaydı açılan gerçek kişilere, ilk araç alım satımı tarihi baz alınarak gerçek usulde KDV, gerçek usulde muhtasar, gerçek usulde gelir vergisi ve gerçek usulde geçici vergi beyannamesi istenilmektedir. Vergi daireleri tarafından yapılan tespitlere göre bilgisayar kayıtları baz alınarak böyle bir mükellefiyet kayıtları açılan mükellefler geçmiş yıllarla ilgili ciddi vergi ve vergi cezaları ile karşı karşıya gelebilmektedirler.
Konuya ticari kazanç ve ticari organizasyon ve kazanç sağlama açısından bakıldığında mükelleflerin yaptığı bu tür işlemlerin mahiyetlerinin 213 sayılı VUK’nun 3. maddesine göre irdelenmesi gerekecektir. bugün itibariyle birçok kimse ticari bir amaç gütmeden de hobi amaçlı araba alım satımı yapabilmektedir.
Bir gerçek kişinin kendi adına sık sık araç alım satımı yapması halinde her alım satım faaliyetinin kendi içinde tek tek irdelenmesi ve 3. şahıslar nezdinde ifadelerine başvurulması ve bu işin ticari maksat gözetip gözetmediğinin ortaya konulması zorunludur.
Günümüz koşullarında özellikle ikinci el araç alım satımlarında KDV ve ÖTV’nin olmayışı bu ikincil piyasayı cazip hale getirebilir. Her araç alım satımında ne kadar kazanç sağlandığının tespiti zorunludur. Motorlu araçların alım satımlarının noter üzerinden yapılması ve sonuçta bunların trafik sicil kayıtlarında tescil edilmesi bu tür aktiviteleri gizleme olanağını ortadan kaldırmaktadır.
Yargıya intikal eden bir olay hakkında geçmişe yönelik olarak 2010 ve 2011 yılları ile ilgili toplam 10 adet araç alıp, daha sonra bunlardan 8 adet aracın satılması ve 2 aracın da bu kişi üzerinde bulunması işleminde 27.8.2011 günlü tutanağa istinaden açılan vergi kaydı iptal edilmiştir.
Mahkeme kararında: “… 3. şahıslar nezdinde de somut tespitler yapılarak davacının bu işi ticari bir maksatla yaptığının ortaya konulması gerektiğinden ve sadece 2010-2011 yıllarındaki sıklıkla araç alımı-satımı yapılması ticari faaliyette bulunulduğunu sabit olarak ortaya koymadığından davacı adına tesis edilen mükellefiyetin ve iptal isteminin reddi yolunda tesis edilen dava konusu işlemin iptali gerekmektedir.
Açıklanan nedenlerle; davanın kabulüne…” şeklinde karara bağlanmıştır.[1]
[1] İzmir 4. Vergi Mahkemesinin 31.12.2012 gün ve E:2012/1090-K:2012/1777 sayılı kararı.
07.05.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.