YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



İndirimli Orana Tabi İşlemlerin Kdv İadesinde Talep Süresi

Bilindiği gibi, 3065 sayılı KDVK’nun 29. maddesinin (2) nolu  fıkrasının  son hükmü  5838 sayılı  kanunla  28.2.2009 tarihinden itibaren  geçerli olacak şekilde değiştirilmiştir.  Maddenin yeni şekli  aşağıda olduğu gibidir:

“Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla  nakden veya  mükellefin yukarıda  sayılan borçlarına mahsuben iade edilir.  Bakanlar Kurulu, vergi nispeti indirilen mal ve hizmet grupları ile sektörler itibariyle, iade hakkını  kısmen veya tamamen ya da amortismana tabi iktisadi kıymetler dolayısıyla yüklenilen  KDV ile sınırlı  olmak üzere kaldırmaya; Maliye Bakanlığı, bu  fıkranın  uygulanmasına ilişkin usul ve esasları  belirlemeye yetkilidir.”

Bu  yeni düzenleme öncesi duruma göre indirimli orana tabi işlemlerde KDV iadesi  talebi için süre sınırlaması  bulunmamakla beraber  5838 sayılı  yasa ile yapılan  düzenlemelerden  sonra  iade talebi  açısından süre getirilmiştir.  Bize göre,  5838 sayılı yasa ile yapılan düzenleme  hukuka aykırı olup, başta Anayasa ve  213 sayılı VUK’nun  düzeltme zamanaşımı ile ilgili hükümlerine aykırılık oluşturmaktadır.  Zira,  213 sayılı VUK’nun   zamanaşımı ile ilgili   hükmünde zamanaşımı 5 yıldır.[1]     İndirimli oranla ilgili  KDV iadelerinde de düzeltme zamanaşımı hükümlerinin geçerli olduğu kanısındayız.  5838 sayılı yasa ile yapılan düzenlemeden önce  Danıştay  VDDK tarafından  verilen  bir kararda  yasada öngörülmeyen bir süre sınırlamasının  genel tebliğle düzenlenemeyeceğine karar verilmiştir.   Bize göre, bu  karar son derece isabetli olup, yasa ile  iade talebine süre getirmek, tahdit  koymak hukuka uygun değildir.  Kaldı ki, Maliye Bakanlığına  mükelleflerin haklarını  ortadan kaldırıcı, iade taleplerine süre getirici veya  koyucu  düzenleme yapmak  hukuka uygun  olamaz.   İade hakkı doğuran işlemlerle ilgili  mükelleflerin  yüksek  nispette KDV ödeyerek  tedarik ettikleri  mal ve hizmetlerin   üretimde kullanılması  sonucu  vücuda getirilen mamulün satış KDV nispetinin  düşük oranlı olması  sonucunda  yüklenilen KDV’lerin mükelleflere iadesi gerektiği izahtan varestedir. 

İade hakkı  doğuran işlemlerle ilgili iade taleplerinin ertesi yılda talep  edilebileceği yönünden, KDVK’nun 29/2. maddesi hükmüne göre sınırlama getirmek   hem Anayasaya hem 213 sayılı VUK’nun 114-126. maddesi hükümlerine aykırılık oluşturmaktadır. 

İade taleplerinin  YMM raporu ile  vergi dairesinden  talebi üzerine,  vergi dairsince talebin reddi  halinde  meselenin  vergi yargısına intikal  ettirilerek  bu konuda yargının  hakemliğinden  olumlu sonuç  alınacağı kuşkusuzdur. 

Yapılan bu  düzenleme ile, indirimli orana tabi işlemler yılı içinde mahsuben iade edilemeyen  verginin izleyen yılda nakden iadesi yanında mahsuben iadesine de imkan sağlanmış, ayrıca nakden veya mahsuben iade izleyen yıl içinde talep etme şartına bağlanmıştır. Bu  şekilde, işlemin gerçekleştirildiği yılı  izleyen yılda nakden veya mahsuben iade talep edilmeyen KDV’nin sonraki  yıllarda düzeltme yoluyla talep edilmesinin önü kapatılmıştır.  Çünkü, Maliye Bakanlığı’nın  85 ve 99 seri Nolu  KDV Genel Tebliğleri ile yaptığı bu yöndeki düzenleme ve uygulaması, Danıştay tarafından;

“vergi kanunlarında iade talepleri konusunda herhangi bir süre sınırlaması  bulunmadığı, bu  tür taleplerin vergi kanunlarındaki genel zamanaşımı süresi içinde her zaman  yapılabileceği, kanunda öngörülmeyen bir süre sınırlamasının  tebliğ ile düzenlenemeyeceği”

Görüşüyle iptal edilmekteydi.[2]  5838 sayılı  kanunla madde hükmünde yapılan bu  düzenleme, Maliye Bakanlığı’nın  tebliğ ile yaptığı  mevcut uygulamasını kanuna taşımasından ibaret  bulunmaktadır.

Buna göre, indirimli orana tabi işlemin  gerçekleştirildiği yılı izleyen  yılda nakden veya mahsuben  iade, talep edilmeyen  KDV’nin  sonraki yıllarda düzeltme yoluyla iade olarak  talep  edilmesi mümkün bulunmamaktadır.[3]


[1] Ayrıntılı açıklamalar için bkz. KIZILOT Şükrü, KDV Kanunu  ve Uygulaması, 6. Baskı, Yaklaşım 2012, s.1329

[2] DVDDK’nın, 08.12.2006 tarih ve E:2006/129-K:2006/368 sayılı kararı.

[3]   KIZILOT Şükrü, age, s.1329

26.03.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM