Bilindiği gibi, gayrimenkul sermaye iratlarının 2012 yılında elde edilen tutarların beyanı 25 Mart 2013 tarihine kadar beyan edilmesi zorunludur. Kira gelirlerinin beyanında tahsil esası geçerlidir. Tahsil edilmeyen kira gelirlerinde beyan yapılmaz.
Kira gelirlerinde gelirin mutlak surette nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması zorunludur. Elde edilmeyen kiranın doğal olarak beyannamesi de verilmeyecektir. Bazı durumlarda gayrimenkulün mülkiyeti çekişmeli bulunabilir. Bu gibi durumlarda da kira gelirini kim elde etmiş ise o kişi tarafından beyanı yapılacaktır. Örneğin, bir gayrimenkulün tapusu konusunda mahkemede dava açılmış ise, bu gayrimenkulün kira geliri kimin tarafından elde ediliyor ise o kişi kira gelirini beyan edecektir.
Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade etmektedir. Kira bedelinin banka çeki ile tahsil edilmesi nakit tahsilat hükmündedir.
Öte yandan, mükellefler tarafından cari yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira tutarları, tahsil edildiği yılın geliri sayılacaktır. Örneğin, 2013 yılında 2012, 2011 ve 2010 yıllarının kira gelirleri tahsil edilmiş ise, 2014 yılında 2013, 2012 ve 2011 yıllarının geliri 25 Mart 2014 tarihine kadar beyan edilecektir. Bir başka özellikli durum ise, örneğin, 2013 yılında 2014, 2015 ve 2016 yıllarının kira gelirleri peşin tahsil edilmiş ise, bu durumda 2013 yılının kira geliri 2014 Mart ayında beyan edilir. 2014 yılına ait kira geliri ise, 2015 yılında beyan edilir ve 2015 yılına ait kira geliri ise 2016 yılı Mart ayında beyan edilecektir. Keza, 2016 yılının kira geliri ise, 2017 Mart ayında beyan edilecektir. Özetle, peşin tahsil edilen kira gelirleri hangi yıla ait kira geliri ise, normal şartlarda ilgili yıllarda beyanı yapılacaktır.
Kira gelirinin döviz olarak elde edilmesi mümkündür. Bu durumda TC Merkez Bankası döviz alış kuru baz alınarak buna göre gayri safi hasılat bulunacaktır. Kira bedellerinin ayin olarak tahsil edilmesi durumunda ise bu durumda tahsil edilen kiralar 213 sayılı VUK hükümlerine göre emsal bedel ile paraya dönüştürülür.
Diğer taraftan, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerin mutlak surette bankadan geçilmesi zorunludur. Konutlarda her bir konut için 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edilmesi halinde; işyerlerinde ise, miktar sınırlaması olmaksızın kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmesi zorunluluğu bulunmaktadır. Bu zorunluluğa uyulmaması halinde 213 sayılı VUK md. 355 hükmü gereği o yıl için saptanan özel usulsüzlük cezası miktarından aşağı olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın %5’i kadar ceza kesilir.
21.03.2013
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.