27/01/2023 Tarihinde TBMM Başkanlığı’na sunulan Başkanlıkça Komisyonlara havale edilen yapılandırma Kanunu Komisyonda görüşülmüş ve yasalaşmak için 404 sıra sayısıyla T.B.M.M’ne gönderilmiştir.
Mecliste daha önce
Genel Kurulun 9, 14, 15, 16, 21, 22, 23 ve 28 Şubat 2023 Salı, Çarşamba ve Perşembe günkü birleşimlerinde denetim konularının görüşülmeyerek Gündemin “Kanun Teklifleri ile Komisyonlardan Gelen Diğer İşler” kısmında yer alan işlerin görüşülmesi ve 9, 14, 15, 16, 21, 22, 23 ve 28 Şubat 2023 Salı, Çarşamba ve Perşembe günkü birleşimlerinde saat 24:00’e kadar çalışmalarını sürdürmesi önerilmiştir.
(Genel Kurulun 01.02.2023 tarihli 57’nci Birleşiminde kabul edilmiştir.)
Yaşadığımız deprem faciası nedeniyle henüz takvimde bir değişiklik yayınlanmamıştır.
Mecliste ilgili tarihlerde görüşülmesi beklenen 82 adet kanun tasarısında S.Sayısı 404 olan yapılandırma kanunu 81.nci sıradadır.
Eğer TBMM takviminde herhangi bir değişiklik olmazsa kanun tasarısı en geç 28/02/2023 tarihine kadar meclisten geçecektir.
Burada 193 sayfalık kanun tasarısından uzun uzun bahsetmeyeceğim.
Sadece ilgili komisyonun Meclise sevk ettiği kanun tasarısının:
Aşağıdaki değişiklikler yapılmak suretiyle Komisyonda kabul edilmiştir.
Madde 1,
Teklifin 1, 2, 3, 4, 5, 6 ve 7 nci maddeleri; aynen kabul edilmiştir
Buna göre:
MADDE 1- Maddeyle, Kanunun kapsamı düzenlenmektedir.
MADDE 2-- Maddeyle, Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, il Özel idarelerine, belediyelere ve YÎKOB Tara bağlı tahsil dairelerince takip edilen kesinleşmiş amme alacakları ve belediyelerin ve büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin kesinleşmiş bazı alacaklarının hangi şartlarla yapılandırılacağı düzenlenmiştir.
MADDE 3-- Maddeyle, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan amme alacaklarının ne şekilde yapılandırılacağına ilişkin hükümler düzenlenmiştir
MADDE 4-- Maddeyle, Kanunun kapsadığı dönemlere ilişkin olarak Kanunun yayımı tarihinden önce başlamidığı hâlde tamamlanamamış olan vergi incelemeleri ile takdir işlemlerine devam edileceği belirtilerek bu safhada bulunan alacaklar da Kanun kapsamına alınmıştır.
MADDE 5- MADDEYLE, MATRAH VE VERGİ ARTIRIMI DÜZENLENMİŞTİR.
Matrah artırımını düzenleyen 5 .nci maddenin (g) bendinde
G) GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİNİN MATRAH ARTIRIMINDA BULUNDUKLARI YILLARA AİT ZARARLARIN %50’Sİ, 2022 VE İZLEYEN YILLAR KÂRLARINDAN MAHSUP EDİLMEZ.
MATRAH ARTIRIMINDAN ÖNCE 2022 YILI KURUMLAR VERGİSİ BEYANNAMESİNİ VERMİŞ VE MATRAH ARTIRIMINDA BULUNDUKLARI YILLARA AİT ZARARLARIN TAMAMINI İNDİRİM KONUSU YAPMIŞ OLANLAR, BU BEYANNAMELERİNİ, MATRAH ARTIRIMI YAPILMASI İÇİN ÖNGÖRÜLEN BAŞVURU SÜRESİ İÇİNDE DÜZELTMELERİ HÂLİNDE VERGİ CEZASI KESİLMEZ, GECİKME FAİZİ HESAPLANMAZ
. BU ŞEKİLDE YAPILAN DÜZELTMELER ÜZERİNE TAHAKKUK EDEN VERGİLER, BEYANNAMENİN VERİLDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN BİR AY İÇİNDE ÖDENİR.
BU BENT KAPSAMINDA YILLIK KURUMLAR VERGİSİ İLE İLGİLİ YAPILAN DÜZELTME NEDENİYLE 2022 YILINA İLİŞKİN GEÇİCİ VERGİ BEYANNAMELERİNDE DÜZELTME YAPILMAZ.
Denmek suretiyle 2022 ilgili olarak bir matrah arttırımı komisyondan geçip meclise gelen kanun tasarısında yer almamıştır.
MADDE 6- Maddeyle, işletme kayıtlarının düzeltilmesi düzenlenmektedir.
Madde 6- Maddeyle, işletme kayıtlarının düzeltilmesi düzenlenmektedir.
Maddenin birinci fıkrasıyla, kayıt dışı faaliyetlerin kayıt altına alınabilmesi için, işletmelerde mevcut olmasına rağmen kayıtlara yansıtılmamış emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kayıtlara intikal ettirilebilmesini sağlayacak düzenleme yapılmaktadır. Buna göre, gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri (adi, kollektif ve adi komandit şirketler dâhil) işletmelerinde mevcut olduğu hâlde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların kendilerince veya bağlı oldukları meslek kuruluşlarınca tespit edilecek rayiç bedeliyle, Kanunda öngörülen süre içinde vergi dairelerine bir envanter listesi ile bildirmek suretiyle defterlerine kaydedebileceklerdir.
Kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu alacakları
MADDE 7- 2022 yılı Aralık ayı ve önceki aylara ilişkin olup bu Kanunun yayımı tarihinden önce tahakkuk ettiği hâlde bu Kanunun yayımı tarihi itibarıyla ödenmemiş kesinleşmiş Sosyal Güvenlik Kurumu alacaklarını düzenlemektedir.
Ön değerlendirme, araştırma veya tespit aşamasında olan eksik işçilik prim tutarları ile kesinleşmemiş idari para cezaları
Madde 8
Teklifin 8 inci maddesi; Teklifin 10 uncu maddesindeki değişiklikler doğrultusunda kanun metni içindeki atıfların teselsül ettirilmesi amacıyla redaksiyona tabi tutulmak suretiyle kabul edilmiştir.
Komisyondan geçen
MADDE 8- (1) 31/12/2022 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin olup, bu Kanun hükümlerinden yararlanmak için başvurulduğu hâlde, 9 uncu maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde belirtilen başvuru süresinin sonuna kadar işverene tebliğ edilmiş olan ön değerlendirme, araştırma veya tespit sonucunda bulunan eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primi asılları ile bu alacaklara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı hesaplanan sürenin başlangıç tarihinden bu Kanunun yayımı tarihine kadar geçen süre için Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın, bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmesi hâlinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer’i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilir.
Madde 9
Teklifin 9 uncu maddesi; borçlarını yapılandıran ve taksitle ödeme seçeneğini seçen borçlulardan ilk taksit ödeme süresi içinde ödenmesi gereken tutarları ödeyenlerin kalan taksitlerini izleyen ay sonuna kadar tamamen ödemeleri halinde, peşin ödeme seçeneğinde olduğu gibi katsayı uygulanmaksızın Kanun hükümlerinden yararlanmalarına yönelik değişiklik yapılması suretiyle kabul edilmiştir.
Madde 10
Teklifin 10 uncu maddesi; 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 102 nci maddesinin birinci fıkrası kapsamında verilen idari para cezalarına ilişkin düzenlemenin kanun metninden çıkarılmasına;
TÜRMOB’un üyelerinden olan aidat alacakları ile TÜRMOB’un odalarından olan birlik payı alacaklarının, TESK’in üyelerinin odalara olan aidat borçları, odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların TESK’e olan katılma payı borçları ile esnaf ve sanatkârların meslek eğitimini geliştirme ve destekleme fonu borçlarının altı eşit taksit yerine dokuz eşit taksitte ödenmesine;
Türkiye Barolar Birliğinin, avukat ve stajyer avukat baro kesenekleri ile staj kredisi alacaklarının yapılandırılması halinde, bir kereye mahsus olmak üzere süresinde ödenmeyen taksitin izleyen ay taksiti ile birlikte ödenmesine, yapılandırılan alacağın ödeme süresi boyunca icra takiplerinin durdurulması ve tahsil harcının borçlu tarafından ödenmesine;
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin üyelerinden olan aidat alacaklarının yapılandırılarak ödenmek istenmesi halinde, borçluların mahkeme ve icra masraflarını ile vekâlet ücretinin ilk taksit tutarı ile birlikte ödemesine; Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanunu hükümlerine göre üyelerin odalara olan aidat borçları ile odaların Türk Ziraat Odaları Birliğine olan birlik payı borçları ile 6172 sayılı Sulama Birlikleri Kanunu hükümlerine göre sulama birliklerine ödenmesi gereken su kullanım hizmet bedellerinin de yapılandırılmasına yönelik değişiklik yapılması suretiyle kabul edilmiştir.
Madde 11 ve 12
Teklifin çerçeve 11 ve 12 nci maddeleri; aynen kabul edilmiştir.
Madde 13
Teklifin çerçeve 13 üncü maddesi; madde metnindeki ifade tekrarlarını önlemeye yönelik değişiklik yapılması suretiyle kabul edilmiştir.
Teklifin çerçeve 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ve 22 nci maddeleri; aynen kabul edilmiştir.
Geçici Madde 1 Teklifin geçici 1 inci maddesi; teklif metninden çıkarılmıştır. Madde 23 Teklifin yürürlüğe ilişkin 23 üncü maddesi; aynen kabul edilmiştir. Madde 24 Teklifin yürütmeye ilişkin 24 üncü maddesi; aynen kabul edilmiştir.
15.02.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.