6306 Sayılı Kanun çıktığından bu yana teşvikler ve uygulamalar açısından özelge olmadan kayıt yapılamaz vaziyette.
Şahsen bende bir projemiz için kayıtları ve keseceğimiz faturaları özelge alarak yapmak zorunda kaldım.
Bugünkü Resmi Gazetede (30/01/2021 Tarihli) Kanun çıktığından bu yana kendi binalarını kendileri yapmak zorunda olanlar için baştan beri sorun olan KDV konusuna açıklık getirmeye çalışmış ancak gene bazı soruları da beraberinde getirmiştir.
Eğer riskli binayı
kat karşılığı verirseniz kısaca 150 m2 nin altındaki konutlar %1
Mal sahibi olarak mütahite verip hakediş karşılığı yaptırırsanız %18 idi
1 sayılı cetvelin 13.maddesine ilave yapılmıştır.
13- Kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kuruluşları ve belediyelere yapılan sadece net alanı 150 m2’ye kadar konutlara ilişkin inşaat taahhüt işleri,
ilave madde.
“6306 sayılı Kanun kapsamında riskli yapıların bulunduğu yerlerde dönüşüm projeleri çerçevesinde taşınmaz maliklerine ait mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanında yapılacak olan konutlara ilişkin inşaat taahhüt işleri,”
Dünyayı bilemem ama Türkiye’de yapılan meslekler arasında en zorları hangileri dense en başta muhasebeciliği koyarım.
Neden mi? 2007 yılından bu yana sadece ilgili kanun da 40 defa düzeltme yapılmıştır.
1-Kanunun yürürlüğe giriş tarihi 30/01/2021 dolayısıyla ;
Aynı sorunu hatırlayacağız işyeri kiralarının %18 den %8 e indirilmesinde de yaşamıştık ve Gelir İdaresi Başkanlığı Türmob’un sorusuna verdiği cevapta 1-30 Temmuz arası %18 31 Temmuz için %8 uygulanması gerekir diye görüş vermişti.
Bu görüşü baz alırsak Taşeronlar 29 Ocak 2021 Tarihine kadar yaptıkları imalat için bir hakkediş yapacak ve buna %18 KDV uygulayacak 30 Ocak 2021 Tarihinden sonraki imalatları için %1 KDV uygulayacak.
2-Kat sahipleri eğer müteahhitle yaptıkları sözleşmede (+ KDV),veya Vergilerde meydana gelecek değişiklikler bu sözleşmeye aynen yansıtılır yazmadıysa ,kısaca örneğin Tüm inşaat tutarı anahtar teslim tüm vergiler dahil …… yazdılarsa ne olacak müteahhit KDV deki bu %17 lik indirimi yapmak zorunda mı?
Bu konuda özelgelerden biri :
Sözleşmede belirlenen bedel için KDV dahil ya da KDV hariç ibaresinin bulunmaması halinde KDV matrahının tespiti
Tarih |
: |
17.05.2019 |
|
Yayın Dönemi |
: |
Haziran 2019 |
T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı
Gelir Kanunları KDV-ÖTV Grup Müdürlüğü
Sayı : 39044742-130[Özelge]-E.420265
Tarih: 17.05.2019
Konu : Sözleşmede belirlenen bedel için KDV dahil ya da KDV hariç ibaresinin bulunmaması halinde KDV matrahının tespiti
İlgide kayıtlı özelge talep formunda, tarafı olduğunuz Düzenleneme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde belirlenen bedel için katma değer vergisi (KDV) dahil ya da KDV hariç ibaresinin bulunmadığı belirtilerek, işin bitiminde düzenlenecek faturada söz konusu bedelin KDV dahil tutar olarak mı yoksa KDV matrahı olarak mı kabul edileceği konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
3065 sayılı KDV Kanununun;
1/1 nci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu,
10/a maddesinde, vergiyi doğuran olayın, mal teslimi ve hizmet ifası hallerinde, malın teslimi veya hizmetin yapılması ile, (b) maddesinde; malın tesliminden veya hizmetin yapılmasından önce fatura veya benzeri belgeler verilmesi hallerinde, bu belgelerde gösterilen miktarla sınırlı olmak üzere fatura ve benzeri belgelerin düzenlenmesi ile meydana geleceği,
20 nci maddesinde, teslim ve hizmet işlemlerinde matrahın, bu işlemlerin karşılığını teşkil eden bedel olduğu, bedel deyiminin ise, malı teslim alan veya kendisine hizmet yapılan veyahut bunlar adına hareket edenlerden bu işlemler karşılığında her ne suretle olursa olsun alınan veya bunlarca borçlanılan para, mal ve diğer suretlerde sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaat, hizmet ve değerler toplamını ifade ettiği
hüküm altına alınmıştır.
Buna göre, söz konusu Düzenleneme Şeklinde Taşınmaz Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesinde, sözleşme konusu inşaat taahhüt işi için belirlenen bedele KDV'nin dahil olduğuna dair bir belirleme yer almadığından, sözleşmede tespit edilen bedel üzerinden ayrıca KDV hesaplanması gerekmektedir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Kısaca Kanun bu durumu tarafların gene kişilerin insiyatifine bırakmış.Esas Konu sözleşme yapılırken hangi irade mevcutsa o iradenin sözleşmeye yansıtılmasıdır. Bunun içinde sözleşme yapılırken mali ve hukuki konularda mutlaka Mali müşavirin, Yeminli Mali Müşavirin ve Avukatın görüşü alınarak hazırlanması daha sonra doğacak mali ve hukuki sorunların önüne geçecektir.
3-Müteahhit inşaatı yaparken bu inşaatla ilgili almış olduğu mal ve hizmetler için ödeyeceği KDV oranı ne olacak?
Müteahhit maliklere %1 le kesecek ancak kendisine alt taşaronların keseceği hakkediş faturaları %18 KDV’yemi tabi olacak?
KONUYLA İLGİLİ ÖZELGE;
T.C. ELAZIĞ VALİLİĞİ Defterdarlık Gelir Müdürlüğü |
||||
|
|
|||
Sayı |
: |
48816587-130[28.2015.1]-9 17/03/2015 |
||
Konu |
: |
150 m² altında olan inşaatlarda KDV oranı |
|
|
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzda, Gaziantep Şahinbey Belediyesi ile yapılan net alanı 150 m² altında olan.........................inşaatı sözleşmesine istinaden düzenlenen hakedişlerden % 1 oranında KDV hesaplandığı ifade edilerek, Şirketinizin söz konusu işlere yönelik piyasadan temin ettiği mal ve hizmet alımlarında KDV oranının % 1 olarak uygulanıp uygulanmayacağı hususunda Defterdarlığımız görüşü istenilmektedir.
KDV oranları, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi (KDV) Kanununun 28 inci maddesinin Bakanlar Kuruluna verdiği yetkiye dayanılarak 30/12/2007 tarihli ve 26742 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı (BKK) ile BKK eki (I) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için %1, (II) sayılı listede yer alan mal ve hizmetler için % 8, bu listelerde yer alanlar hariç olmak üzere vergiye tabi işlemler için % 18 olarak tespit edilmiştir.
2007/13033 sayılı Kararname eki (I) sayılı listenin 13 üncü sırasında kanunla kurulmuş sosyal güvenlik kuruluşları ve belediyelere yapılan sadece net alanı 150 m² ye kadar konutlara ilişkin inşaat taahhüt işlerinin % 1 oranında KDV ye tabi olduğu belirtilmiştir.
Buna göre, adı geçen Belediyeye net alanı 150 m² altında olan ........................................... inşaatı işine ait düzenlenen hakkedişler üzerinden % 1 oranında KDV hesaplanması gerekmektedir.
Öte yandan, söz konusu inşaat taahhüt işlerine yönelik olarak Şirketinizin piyasadan temin edeceği mal ve hizmetler, 2007/13033 sayılı Kararname eki (I) sayılı listenin 13 üncü sırası kapsamda değerlendirilmediğinden söz konusu mal ve hizmetlere ilişkin olarak bu mal ve hizmetler için Kararnamede belirlenen oran üzerinden KDV hesaplanması gerekmektedir.
Ancak, indirimli orana tabi işlemleriniz nedeniyle yüklenip indirim konusu yapamadığınız KDV'nin, KDV Kanununun 29/2 nci maddesi ve 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan KDV Genel Uygulama Tebliğinde yapılan açıklamalar çerçevesinde iade talep edilmesi mümkündür.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
Bu özelge ve konuya ilişkin verilen benzer konulardaki özelgelerde de Müteahhitin mal sahiplerine verdiği müteahhitlik hizmeti karşılığı keseceği faturanın %1 KDV’ye tabi olacağı ancak Müteahhitin bu işi yapmak için piyasadan temin edeceği mal hizmetlerin geçerli olan KDV oranına tabi olacağı anlaşılmaktadır.
NOT:Bu konudaki açıklamalarım şahşi görüşüm olup uygulamada karşılaşacağınız sorunlar için özelge talebinde bulunmanızı tavsiye ederim.
Kaynak:-Resmi Gazete
-3065 Sayılı KDV Kanunu
-G.İ.B Özelgeleri
01.02.2021
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> YIL SONU KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV
Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.