Ekonominin canlanması için hükümet pek çok tedbir almakta teşvikler vb gibi ayrıca ,gerek konut gerek otomotiv sektörünün canlanması için özellikle başta kamu bankaları olmak üzere faiz indirimine gitmekte ,ayrıca kredi kartları faiz oranlarında da gene indirim yapılmaktadır.
Faiz indirimi yapılmayan tek şey gecikme faiz oranları .Geçtiğimiz günlerde 1,000,000 TL ve üzeri borçlu olanların listesi yayınlandı .Bununla beraber vergi dairesi -SGK-Belediye gibi Kamu kurum ve kuruluşlarına gerek firmaların gerek şahısların 1,000,000 TL’nin altında borcu olan yüzbinlerce kişi mevcuttur.
Arka arkaya pek çok yapılandırma kanunu çıkmasına rağmen yapılandırma yapanların yapılandırmalarının çoğu ; yıl içinde 2 taksit ya süresinde ödenmediği ya da ödenemediği için bozulmuştur.
SGK bu konuda bir genelge çıkarmış yapılandırmaların bozulmaması için cari dönem ödemelerinin yapılandırma ödemelerine sayılabileceğini söylemiştir.
(İşverenlerin aynı veya farklı ünitelerde işlem gören işyerleri için ödemiş oldukları 2018 Nisan ayı ve sonrası cari ay prim ödemelerinin, dönem veya taksit sayısı gözetilmeksizin ödenmeyen veya eksik ödenen yapılandırma taksitlerine mahsup edilmesi yönünde talepte bulunmaları,
Cari ay primlerinden dolayı yapılandırmanın bozma koşuluna girmesi durumunda işverenlerce zor durum belgesi verilmesi,
halinde, cari ay borçları, ilgili cari ayın son ödeme tarihinden sonraki yapılandırma taksitlerine mahsup edilerek aksatılan yapılandırma taksiti süresinde ödenmiş sayılacaktır.)
Ancak bütün bunlar sıkışık piyasada dönmeye çalışan esnaf için çözüm yolu olmadığı tahakkuk tahsilat rakamlarıyla ortadadır.
Bütün bu açıklamalar nezdinde borcunu ödemeye ve ayakta kalmaya çalışan esnaf için ödeyemediği vergisinin üzerine birde aylık %2,5 gecikme faiz oranı çok yüksek bir oran olup en kısa zamanda yeniden gözden geçirilerek kamu bankalarının ev araba alanlara uyguladıkları faiz oranına çekilmesi gerekmektedir.
Bütün faizler düşerken vergi borçlularına %2,5 aylık faiz oranı uygulamak hakkaniyet ölçülerine de ters düşmektedir.
30.09.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.