YAZARLARIMIZ
Mustafa Akçayır
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
KGK Bağımsız Denetçi
mustafa.akcayir@mynet.com



2018 De Devam Eden İç Talebin Canlandırılmasına Yönelik Teşvikler

2017 Yılı içinde Hükümet  iç talebin canlandırılmasına  yönelik tedbirler almış.Bu tedbirlerin bazıları bitmiş bazısı ise devam etmektedir.

BİTENLER

Konutta %18 kdv’nin %8 e indirilmesi 30/09/2017 tarihinde sona ermiş olup  Maliyenin  bütçe verilerine  göre 562.000.000 TL lık bir teşvik sağlanmıştır.

Mobilyada kdv indirimi  30/09/2017 tarihinde sona ermiş olup  Maliyenin  bütçe verilerine  göre 562.000.000 TL lık bir teşvik sağlanmıştır

Beyaz eşya ve ev aletlerinde ÖTV indirimi  30/09/2017 tarihinde sona ermiş olup  Maliyenin  bütçe verilerine  göre 630.000.000 TL lık bir teşvik sağlanmıştır.

Tapu işlemlerinde üzerinden alınan harcın yüzde 2 den yüzde 1,5 a düşürülmesi 30/09/2017 tarihinde sona ermiş olup  Maliyenin  bütçe verilerine  göre 900.000.000 TL lık bir teşvik sağlanmıştır.

DEVAM EDEN

Konut ve işyeri satışlarının  KDV den istisnası devam etmekte olup Maliye verilerine göre 2017 yılında 850.000.000 TL olarak gerçekleşecek olan bu teşvik 2018 yılında  965.000.000 TL olarak gerçekleşmesi öngörülmektedir.

Devam eden bu teşviğe yeniden göz atalım.

YABANCIYA SATIŞTA KDV YOK

1 Nisan 2017 tarihinden itibaren, konut veya işyeri olarak inşa edilen binaların ilk tesliminde KDV istisnası uygulanıyor. Ancak tabii ki bu istisna herkes için geçerli değil. Sadece;

  • Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarına (Türkiye’deki kurum ve kuruluşlarca geçici bir iş
    için yabancı memleketlere gönderildiği için orada oturan Türk vatandaşları hariç),
  • Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişilere,
  • Kanuni ve iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir işyeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara, yapılan konut ve işyeri teslimlerinde KDV istisnası uygulanıyor.

Bu istisna sadece bir konut veya işyeri için geçerli değil, birden fazla konut veya işyeri alınması durumunda da istisnadan yararlanılabiliyor. Ayrıca istisna sadece konut veya işyeri olarak inşa edilen binanın ilk teslimin¬de uygulanabiliyor. İkinci el satışlar kapsama girmiyor.

GURBETÇİLER
Çalışma veya oturma izni alarak altı aydan daha fazla yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının istisnadan yararlanabilmesi için;

  • İstisna kapsamında teslimin yapılacağı tarih itibariyle geçerli olan yurtdışında çalışma veya oturma iznine sahip olması,
  • Çalışma veya oturma iznini, istisna kapsamında teslimin yapılacağı tarihten en az altı ay önce almış olması,
  • Çalışma veya oturma izninin alındığı tarih ile istisna kapsamında teslimin yapılacağı tarih arasında en az altı ay yurtdışında bulunması, şartlarını birlikte sağlaması gerekiyor.

Gurbetçiler bu istisnadan yararlanabilmek için, ikamet ettiği ülke resmi makamlarından alınmış ikamet tezkeresi veya çalışma izninin bulunduğunu gösteren ve ilgili ülkede bulunan Türk elçilik veya konsoloslukları tarafından verilen belgeyi teslimden önce satıcıya ibraz etmek zorundalar.

YABANCI GERÇEK KİŞİLER
Türkiye Cumhuriyeti Devleti ile vatandaşlık bağı bulunmayan ve Gelir Vergisi Yasası’na göre Türkiye’de yer¬leşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler de bu istisnadan faydalanabiliyorlar.

Ayrıca kendilerine mavi kart verilen ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler de kapsama giriyorlar. Yabancı uyruklu gerçek kişiler satıcıya, pasaport fotokopisi ile Türkiye’de yerleşmiş olmadıklarına dair bir belge ibraz etmek zorundalar.

Bu belgeyi konut veya işyerinin bulunduğu yer vergi dairesinden alabilirler. Çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişiler ise mavi kartın fotokopisini ibraz ederek söz konusu istisnadan yararlanabiliyorlar.

YABANCI KURUMLAR
Satıcılar; KDV’siz konut veya işyeri almak isteyen yabancı (dar mükellef) kurumlardan, kuruluş ve faaliyetin devam ettiğine dair kurumun kanuni merkezinin bulunduğu ülke resmi makamlarından alınmış belgeyi istemek zorundalar.

Bunun dışında kanuni ve iş merkezinin Türkiye’de olmadığına ve bir işyeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmediğine ilişkin de bir belge (konut veya işyerinin bulunduğu yer vergi dairesinden) isteniyor.

Diğer taraftan konunun sadece KDV mevzuatı açısından değil, yabancıların Türkiye’de gayrimenkul edi¬nimlerine ilişkin mevzuat kapsamında da değerlendirilmesi gerektiğini hatırlatmak isteriz.

DÖVİZ GETİRİLMELİ
İstisnadan yararlanma şartlarından biri de konut veya işyerinin bedelinin yurtdışından döviz olarak getirilme zorunluluğu. Bedelin en az yarısının satışa ilişkin faturanın düzenlendiği tarihten önce, kalan kısmının da en geç bir yıl içerisinde alıcı tarafından döviz olarak Türkiye’ye getirilerek satıcıya ödenmesi şart.

Esas olan yurtdışında bulunan dövizin, Türkiye’deki bir bankaya transfer edilmek suretiyle getirilmesi.

Bu durumda yapılan transfer işlemi banka dekontu ile belgelendirilebilir. Ödemenin, yurtdışındaki bankalar tarafından verilen kredi kartları ile yapılması da mümkün. Bunun dışında döviz, fiziki olarak da Türkiye’ye getirilebilir. Bu durumda dövizin Türkiye’ye girdiğine ilişkin gümrük idaresinden alınan belgelerin satıcıya ibraz edilmesi gerekiyor.

BİR YILDAN ÖNCE SATILIRSA
İstisna uygulamasından yararlanabilen kişi ve kurumlara konut veya işyeri satışı yapanlar, bu satışın KDV’den istisna olduğunu (KDV Kanunu’nun 13/i maddesi kapsamında) tapu müdürlüklerine bildirmek zorundalar. Bu husus tapu kütüğünün beyanlar hanesine işleniyor.

İstisnaya konu gayrimenkullerin bir yıl içerisinde elden çıkarılması halinde zamanında tahsil edilmeyen verginin, tecil faiziyle birlikte ödenmesi gerekiyor. Ödeme; tapu devir işleminden önce ve elden çıkaran tarafından, taşınmazın bulunduğu yer vergi dairesine yapılıyor. Bu vergi ve faizin ödendiğine dair vergi dairesinden alınan yazıyı görmeden tapu müdürlüğünün devir işlemini yapması mümkün değil.

Bir yıllık süre dolduktan sonra yapılacak devir işlemlerinde vergi ve tecil faizi aranmıyor. Bu sürenin dolup dolmadığına gün olarak bakılıyor ve izleyen yılın aynı ay ve aynı gününde süre dolmuş kabul ediliyor.

28.11.2017

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM