YAZARLARIMIZ
Musa Çakmakçı
Sosyal Güvenlik Uzmanı
musacakmakci.1907@gmail.com



İşkur Aylık İşgücü Çizelgelerini Her Ay Bildirim Zorunluluğu Var Mı?

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununun 3/b maddesinde "İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak." Kurum görevleri arasında yer almaktadır. İfadesi ilgili Kanun maddesinde bulunmaktaydı.

İlgili Kanun maddesinin 2/7/2018 tarih 703 sayılı KHK’nın 74’üncü maddesiyle mülga olduğu belirtilmiştir.

4904 SAYILI TÜRKİYE İŞ KURUMU İLE İLGİLİ BAZI DÜZENLEMELER HAKKINDA KANUN 

 BİRİNCİ KISIM

Türkiye İş Kurumunun Kuruluş ve Görevleri

BİRİNCİ BÖLÜM

Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Kurumun Görevleri

             Amaç ve kapsam

Kurumun görevleri   

             Madde 3- (Mülga: 2/7/2018 – KHK-703/74 Md.)

 ––––––––––––––––––

(1) Bu Kanunun Adı “Türkiye İş Kurumu Kanunu” iken, 2/7/2018 tarihli 703 sayılı KHK’nin 74 üncü maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiştir.

(2) 2/7/2018 tarihli 703 sayılı KHK’nin 74’üncü maddesiyle, bu fıkrada yer alan “özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak” ibaresi “Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle” şeklinde değiştirilmiştir.

 

2/7/2018 tarih 703 sayılı KHK’nın 74’üncü maddesinde Kanunun 3/b mülga maddesinde; 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununun 3/b maddesinde "İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak." Kurumumuz görevleri arasında yer almaktadır. Hükmü bulunmamaktadır.

İŞKUR AYLIK İŞGÜCÜ ÇİZELGELERİNİ HER AY BİLDİRİM ZORUNLULUĞU VAR MI?

İlgili 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununun mülga 3/b maddesine göre; Bir ve üzeri işçi çalıştıran kamu işyerleri ile 10 ve üzeri işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinin aylık işgücü çizelgesini İŞKUR’a bildirmeleri gerekmekteydi ki bu durum İŞKUR’un Resmî sitesinde İşgücü Çizelgesi bölümünde de belirtilmektedir.

İşgücü Çizelgesi

Aylık İşgücü Çizelgesini ne zaman vermeliyiz?

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununun 3/b maddesinde "İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak." Kurumumuz görevleri arasında yer almaktadır.

"4904 sayılı kanunun 21 inci maddesine göre ise "Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur."

Bu madde gereğince Kurumumuz uygulamasında; işyerlerine ait ilgili ayın işgücü çizelgelerini (her ay olmak üzere) takip eden ayın sonuna kadar Kurumumuz internet sitesine girmeleri gerekmektedir.


 

İŞKUR’un Resmî sitesinde 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununun mülga 3/b maddesine atıfta bulunarak; 4904 sayılı kanunun 21 inci maddesine göre ise "Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur."

 Bu madde gereğince Kurumumuz uygulamasında; işyerlerine ait ilgili ayın işgücü çizelgelerini (her ay olmak üzere) takip eden ayın sonuna kadar Kurumumuz internet sitesine girmeleri gerekmektedir. Denilmiştir.

İKİNCİ BÖLÜM

Çeşitli Hükümler

Bilgi verme ve gizlilik

Madde 21 – (Değişik: 23/1/2008-5728/504 md.)

Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur.

İşverenlerden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılamaz.

İkinci fıkraya aykırı davrananlar hakkında Türk Ceza Kanunu’nun 136’ncı maddesi hükümleri uygulanır.

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununun 3/b maddesinde "İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak." Kurum görevleri arasında yer almaktadır. İfadesi ilgili Kanun maddesinde bulunmaktaydı.  İlgili Kanun maddesinin 2/7/2018 tarih 703 sayılı KHK’nın 74’üncü maddesiyle mülga olduğu belirtilmiştir.

İlgili 4904 sayılı kanunun 21 inci maddesine göre ise "Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur; denilmektedir.                                                                             

İlgili Kanun mülga 3/B maddesi ve 21’inci maddesi değerlendirildiğinde; Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında “bilgi istenildiğinde,” belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur ifadesi olduğundan ilgili maddeye göre İŞKUR’un talep edilmesiyle ; kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunlu olduğu her ay verme zorunluluğu olmadığı yalnızca “bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunlu olduğu”  sonucu çıkarılması söz konusu olabilecektir.

İşverenler uygulamada “10 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerleri için her ayın sonundan itibaren çalıştırılan işçilerin sayılarının toplamlarını ve personel hareketlerini takip eden her ayın sonuna kadar Türkiye İş Kur internet sitesi üzerinden girmeleri gerekmektedir. Süresi içerisinde bildirim yapmayan işyerlerine, bağlı bulunduğu İŞKUR hizmet merkezinden bildirim yapılmayan işyerine verilen süre içerisinde İş Kurumu Kanununun 21.maddesine göre bilgi vermeme yükümlülüğünü yerine getirilmesini, getirilmediği takdirde, 4904 sayılı T. İş Kurumu Kanununun 20.maddesinin (i) bendi gereği idari para cezası tahakkuk ettirilecektir diye bir yazı tebliğ edilir. Aylık olarak bildirimde bulunmayan işyerleri için Kanun’un 20/i maddesine göre “Kurum tarafından istenilen rapor, bilgi ve belgeler ile işgücü piyasasının izlenmesi için gerekli olan istatistiksel bilgileri Kurumca belirlenen süre içerisinde ibraz etmeyenlere” 2021 yılı için 5.896 TL idari para cezası uygulanacaktır.

T.C.    

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ      

……… Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü                                              

Sayı   : ………………………/                                                                                                                                                                        0./00/20..                                                                                                                                                                                                                              

Konu   : İşgücü Çizelgesi

……………………………….. ŞTİ.

………………………………..

………………

 Özel sektör işyerleri 10 ve üzeri işçi çalıştıran işyerlerine ait ilgili ayın işgücü çizelgelerini takip eden ayın sonuna kadar sisteme gireceklerdir. Bilindiği üzere, Kurumumuz kanunun 21.maddesinde gereğince; Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur.

…….../20.. Aylık işgücü çizelgelerini sisteme girmediğiniz tespit edilmiştir. Yazımızın tebliğ tarihinden itibaren 5(beş) gün içinde söz konusu bilgileri Kurumumuza vermediğiniz takdirde, 4904 sayılı T. İş Kurumu Kanununun 21.maddesine göre bilgi vermeme yükümlülüğünü yerine getirmemeniz nedeniyle, 4904 sayılı T. İş Kurumu Kanununun 20.maddesinin (i) bendi gereği idari para cezası tahakkuk ettirilecektir.

Bilgi ve gereğini rica ederim.

Sonuç olarak:

4904 sayılı Türkiye İş Kurumu ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanununun 3/b maddesinde "İşgücü piyasası verilerini, yerel ve ulusal bazda derlemek, analiz etmek, yorumlamak ve yayınlamak, İşgücü Piyasası Bilgi Danışma Kurulunu oluşturmak ve Kurul çalışmalarını koordine etmek, işgücü arz ve talebinin belirlenmesine yönelik işgücü ihtiyaç analizlerini yapmak, yaptırmak." Kurumumuz görevleri arasında yer almaktadır. Denilmiş olup, İlgili Kanun maddesinin 2/7/2018 tarih 703 sayılı KHK’nın 74’üncü maddesiyle mülga olduğu belirtilmiştir.

İlgili Kanunun Madde 21 – (Değişik: 23/1/2008-5728/504 md.)

Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur. Denilmiştir.

4904 sayılı Kanunun 3/b mülga olması nedeniyle ilgili kanunun 21 maddesine istinaden İşverenler; Kurum tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içinde bilgi verilmesi zorunludur denilmiş olup, kanunun maddesinde Kurumun işyerlerinden istenildiğinde iş ve işgücü konularında bilgileri belirtilen sürede vermesi gerektiği, her ay verme zorunluluğu olmadığı sonucu çıkarılması söz konusu olabilecektir, bu konu ile ilgili Kurumun ivedi olarak yasal düzenleme yapması gerekmektedir.

İşverenlerin İlgili kanun 21. maddesine göre; İŞKUR tarafından, kamu ve özel kesim işyerlerinden iş ve işgücü konularında bilgi istenildiğinde, belirtilen süre içerisinde bilgi verilmesi zorunludur. İşverenden toplanan bilgiler, Kurum hizmetlerinden başka amaçla kullanılmamaktadır.

İŞKUR tarafından kanuna göre yapılacak işlemler internet de dahil her türlü elektronik bilgi iletişim araç ve ortamı ve benzeri araçlar üzerinden yapılabilir ve arşivlenebilir.

Görüldüğü üzere, İŞKUR’a bağlı hizmet merkezleri, kendi sorumluluk alanlarına giren konularda faaliyet gösteren işgücü piyasasına ilişkin bilgi ve belgeleri istemekle görevlidir. İlgili işyerleri de istenen bilgi ve belgeleri Türkiye İş Kurumu’na vermek ile yükümlüdür.

10 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerleri için her ayın sonundan itibaren çalıştırılan işçilerin sayılarının toplamlarını ve personel hareketlerini takip eden her ayın sonuna kadar Türkiye İş Kur internet sitesi sistemi üzerinden girmeleri gerekmektedir.

Aylık olarak bildirimde bulunmayan işyerleri için Kanun’un 20/i maddesine göre “Kurum tarafından istenilen rapor, bilgi ve belgeler ile işgücü piyasasının izlenmesi için gerekli olan istatistiksel bilgileri Kurumca belirlenen süre içerisinde ibraz etmeyenlere” 2021 yılı için 5.896 TL idari para cezası uygulanacaktır.

02.01.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM