4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır.
4857 Sayılı İş Kanunu'nun 25. Maddesi;
İşverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı
Madde 25- Süresi belirli olsun veya olmasın işveren, aşağıda yazılı hallerde iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebilir:
I- Sağlık sebepleri:
a) İşçinin kendi kastından veya derli toplu olmayan yaşayışından yahut içkiye düşkünlüğünden doğacak bir hastalığa yakalanması veya engelli hâle gelmesi durumunda, bu sebeple doğacak devamsızlığın ardı ardına üç iş günü veya bir ayda beş iş gününden fazla sürmesi.
b) İşçinin tutulduğu hastalığın tedavi edilemeyecek nitelikte olduğu ve işyerinde çalışmasında sakınca bulunduğunun Sağlık Kurulunca saptanması durumunda.
(a) alt bendinde sayılan sebepler dışında işçinin hastalık, kaza, doğum ve gebelik gibi hallerde işveren için iş sözleşmesini bildirimsiz fesih hakkı; belirtilen hallerin işçinin işyerindeki çalışma süresine göre 17’nci maddedeki bildirim sürelerini altı hafta aşmasından sonra doğar. Doğum ve gebelik hallerinde bu süre 74’üncü maddedeki sürenin bitiminde başlar. Ancak işçinin iş sözleşmesinin askıda kalması nedeniyle işine gidemediği süreler için ücret işlemez.
II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:
a) İş sözleşmesi yapıldığı sırada bu sözleşmenin esaslı noktalarından biri için gerekli vasıflar veya şartlar kendisinde bulunmadığı halde bunların kendisinde bulunduğunu ileri sürerek, yahut gerçeğe uygun olmayan bilgiler veya sözler söyleyerek işçinin işvereni yanıltması.
b) İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarfetmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnadlarda bulunması.
c) İşçinin işverenin başka bir işçisine cinsel tacizde bulunması.
d) İşçinin işverene yahut onun ailesi üyelerinden birine yahut işverenin başka işçisine sataşması, işyerine sarhoş yahut uyuşturucu madde almış olarak gelmesi ya da işyerinde bu maddeleri kullanması.
e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması.
f) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi.
g) İşçinin işverenden izin almaksızın veya haklı bir sebebe dayanmaksızın ardı ardına iki işgünü veya bir ay içinde iki defa herhangi bir tatil gününden sonraki iş günü yahut bir ayda üç işgünü işine devam etmemesi.
h) İşçinin yapmakla ödevli bulunduğu görevleri kendisine hatırlatıldığı halde yapmamakta ısrar etmesi.
ı) İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.
III- Zorlayıcı sebepler: İşçiyi işyerinde bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan zorlayıcı bir sebebin ortaya çıkması.
IV- İşçinin gözaltına alınması veya tutuklanması halinde devamsızlığın 17’nci maddedeki bildirim süresini aşması.
Konu ile ilgili BURSA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 9. HUKUK DAİRESİ kararında;
Davacının, davalı işyerinde ............. Tarihleri arasında ..... Olarak çalıştığı, iş akdinin davalı tarafından "...... misafir olarak konaklayan ......' ya instagram üzerinden doğrudan mesaj göndererek kendisini rahatsız ettiği” gerekçe gösterilerek 4857 Sayılı Kanun’un 25/II- e maddesi uyarınca feshedildiği, Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen ayrılış bildirgesinde davacının işten çıkış tarihinin 24/08/2019, çıkış kodunun 29 "işveren tarafından ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılık" olarak gösterildiği anlaşılmaktadır.
Somut olayda, davacının davalıya ait işyerinde bagaj taşayıcı olarak çalıştığı, davalı işveren tarafından davacının iş akdinin, ...de misafir olarak konaklayan ...... ya instagram üzerinden doğrudan mesaj göndererek kendisini rahatsız ettiği, .... Müşterisinin kişisel ve özel bilgilerinin bu şekilde kullanılmış olmasının misafiri rahatsız ettiği gerekçesiyle feshedildiği, davacının alınan savunmasında olayı ikrar ettiği anlaşılmıştır. Davacının yaptığı iş nedeniyle otelde konaklayan müşterinin kimlik bilgilerine erişerek kendisine sosyal medya üzerinden arkadaşlık isteği göndermek şeklindeki eyleminin, doğruluk ve bağlılığa uymayan, işverenin işçiye duyduğu güveni sarsıcı nitelikte olduğu açıktır. Dolayısıyla iş akdinin haklı nedene dayalı olarak feshedildiği anlaşıldığından, davacının bu yöne ilişkin istinaf sebebi yerinde görülmemiştir.
BURSA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 9. HUKUK DAİRESİ DOSYA NO: 2021/1948 KARAR NO: 2023/1255
İlgili Bam Kararına göre;
PERSONELİN YAPTIĞI İŞ NEDENİYLE MÜŞTERİNİN KİMLİK BİLGİLERİNİ ELDE EDEREK SOSYAL MEDYADAN EKLEMEYE ÇALIŞMASI HAKLI NEDENLE FESİH NEDENİ OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.
01.11.2024
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.