28.12.2018 tarih ve 30639 sayılı Resmî Gazete (RG)’de yayımlanan ve 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren 7159 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde araç sınıfları itibarıyla kullanılması yasak olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden geçilmesi nedeniyle idari para cezası alanların cezalarının affedilmesi ve tahsil edilen cezaların geri iade edilmesi konusunda düzenleme yapılmıştır. Bu işlemlerin hangi esaslarla yapılacağı konusunda da 31.12.2018 tarih ve 4 üncü Mükerrer 30642 sayılı RG’de “11 B Sıra numaralı Tahsilat Genel Tebliğ”i yayımlanmıştır.
Çalışmanın ilerleyen bölümlerinde yapılan bu düzenlemeler dikkate alınarak köprü geçişi nedeniyle idari para cezası alan kişilerin affedilmesi ile bu cezaların geri ödenmesi konusunda nasıl bir işlem yapılacağı ve yapılacak işlemlerin içeriği konusunda ilgili kişilere ve bu konu ile ilintili meslektaşlarımıza bilgi sunulmaya çalışılacaktır.
6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Hizmetleri Hakkında Kanunun 30/2 nci maddesinde “erişme kontrolü uygulanan karayollarında kısıtlanan ve yasaklanan işler veya hareketleri yapanlar ve yaptıranlara yetkililerce idarî para cezası verileceği” hüküm altına alınmış bulunmaktadır.
Öte yandan yukarıda genel çerçevesi çizilen düzenlemelere göre, 02.11.2016 (bu tarih dâhil) ile 31.12.2018 tarihleri (bu tarih dâhil) arasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden (yani erişme kontrolü uygulanan karayollarından) araç sınıfları itibarıyla kullanılması yasak olduğu halde geçiş yapan araçlara ilişkin olarak 6001 sayılı Kanunun 30/2 maddesi kapsamında idari para cezası verildiği ve bu cezaların uygulandığı kişiler (kısıtlanan ve yasaklanan işleri veya hareketleri yapanlar ve yaptıranlar) bakımından 1.1.2019 tarihinde itibaren idari para cezası verilmeyeceği, verilmiş olanların tebliğ edilmeyeceği ve bu kişilerden tahsil edilen idari para cezalarının iade edileceği anlaşılmaktadır.
Bu durumda söz konusu idari para cezası uygulamasına yön veren kurumlarca nasıl işlem yapılacağı ve cezaya muhatap kişilerce ne tür işlemler yapılacağı aşağıdaki bölümlerde dikkatinize sunulmuştur.
Karayolları Genel Müdürlüğünce 1.1.2019 tarihinden itibaren, cezaya muhatap ilgililerin başvurusu aranılmaksızın idari yaptırım kararı düzenlenmeyecek, düzenlenmiş idari yaptırım kararları tebliğ edilmeyecek, kesinleşmiş ve ödenmemiş olan idari para cezaları takip için vergi dairelerine bildirilmeyecektir.
Karayolları Genel Müdürlüğünce kendisine bildirimde bulunulan vergi dairelerince cezalı fiillere ilişkin olarak takip edilen idari para cezalarından tahsil edilmemiş olanlara herhangi bir başvuru beklenilmeksizin terkin edilecek ve takip işlemleri sonlandırılacaktır.
İdari para cezalarıyla ilgili olarak vergi dairesinin taraf olduğu dava bulunması halinde, “mahkemece karar verilmesine yer olmadığına dair karar verilebilmesi için” ilgili mahkemeye bildirimde bulunulacaktır.
Yükümlülerince ödenmiş idari para cezalarının iadesi ödemenin yapıldığı yer dikkate alınarak aşağıdaki şekilde yapılacaktır.
1) İdari para cezasına muhatap olan ilgililer herhangi bir vergi dairesine müracaat edip örneği “11 B Sıra numaralı Tahsilat Genel Tebliğ” ekinde bulunan bir dilekçe eşliğinde ve idari para ceza ödemesi vergi dairesine veya vergi dairesi adına banka/Posta ve Telgraf Teşkilatı A.Ş. (PTT)’ye yapılmışsa, motorlu taşıtlar vergisi yönünden bağlı bulunulan vergi dairesine, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulan sanal POS üzerinden veya anılan Genel Müdürlük adına açılmış posta çeki hesabına yapılmışsa Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı Veraset ve Harçlar Vergi Dairesine gönderilmek üzere, 28.2.2019 tarihine kadar başvurmaları gerekmektedir.
2) Başvuruyu alan vergi dairelerince ilgili dilekçeler, iadeyi yapacak vergi dairesine aynı gün elektronik ortamda iletilecektir. Vergi dairelerince iade işlemleri, 29.03.2019 tarihine kadar, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 23 üncü maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 88 inci maddesi dikkate alınarak, gerçekleştirilecektir.
6183 sayılı Kanunun 23 üncü maddesinde “Tahsil edilip de kanuni sebeplerle reddi icabeden amme alacaklarının, istihkak sahiplerinin reddiyatı yapacak olan amme idaresine olan muaccel borçlarına mahsup edilmek suretiyle reddolunacağı ve umumi bütçeden reddedilen paralar arasında hususi idarelerle belediyelere ait olan kısımları ret ve mahsup olunduğu senede bu idareler nam ve hesabına ayrılacak hisselerden Hazinece tevkif ve mahsup olunucağı” belirtilmiştir.
(3) Ödemenin muhasebe birimlerine yapılmış olması halinde ödemenin yapıldığı muhasebe birimine “11 B Sıra numaralı Tahsilat Genel Tebliğ” ekinde yer alan dilekçedeki bilgileri içeren bir dilekçe ile 28.02.2019 tarihine kadar başvurulması gerekmekte olup, iade işlemleri ilgili muhasebe birimi tarafından 29.3.2019 tarihine kadar yapılacaktır.
Bu çalışmanın (II) bölümünde yer alan bilgilerden anlaşılacağı üzere, 02.11.2016 (bu tarih dâhil) ile 31.12.2018 tarihleri (bu tarih dâhil) arasında erişme kontrolü uygulanan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ile Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden geçilmesi nedeniyle idari para cezası alanların cezalarının affedilmesi ve tahsil edilen cezaların geri iade edilmesi uygulaması yürürlüğe girmiş bulunmaktadır.
İdari para cezasına muhatap olanlarca 28.02.2019 tarihine kadar (bu tarih dâhil) bir dilekçe ile ilgili birimlere müracaat edilmesi gerekmekte olup iade işlemleri anılan yetkili birimlerce en geç 29.03.2019 tarihine kadar yapılacaktır.
K A Y N A K Ç A
23.01.2019
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.