GİRİŞ
Bilindiği üzere her vergi kanunu vergilendirmeye esas alacağı matrahı ve bu matrahı oluşturan unsurları belirler. Hangi tür gelir/kazanç/işlem vb. unsurların matrahı oluşturduğunu bilmek de üzerinden vergi hesaplanması bakımından önem taşır. Bu işlemlerin hangi durumlarda matrahı oluşturacağını ve salınacak verginin hangi esaslarla bu matraha teşmil edileceğini bilmek, vergilendirme, verginin sorumlusunu tayin etme ve verginin ödeyicisini saptama bakımından özel önem taşır.
Bu itibarla Katma Değer Vergisi Kanunu (KDVK)’nda ve Özel İletişim Vergisi Kanunu (ÖİVK)’nda bazı özellik arz eden durumlar içinde değerlendirilen “Ön Ödemeli Elektronik Haberleşme Hizmetleri”nin matrahının ne olacağı, kimler tarafından hesaplanıp, kimler tarafından ödeneceği ve beyana konu edileceği konusunda belirlemeler yapılmıştır. Bu belirlemeye ait yetki, esas olarak KDVK’nun 23 ile (ÖİVK)’un 39 uncu maddelerinde yer alan hükümler çerçevesinde Maliye Bakanlığı’na verilmiştir. Maliye Bakanlığı da bu yetkisini 31 Aralık 2017 tarih ve 30287 numaralı Resmi Gazete’de yayımlanan 16 seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile yine 16 seri No.lu Özel İletişim Vergisi Genel Tebliği’ni yayımlayarak kullanmıştır.
Yapılan bu düzenlemeler neticesinde ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerine yönelik olarak hem KDV ve hande ÖİV konularında belirlemeler yapılarak uygulamanın nasıl yapılacağı ve hangi işlemlere tabi olacağı belirlenmiştir. Bu yazıda söz konusu saptamaların neler olduğu açıklanmaya çalışılacaktır.
MATRAHIN TESPİTİ VE DİĞER HUSUSLAR
KDV Yönünden
Uygulamanın Eski Hali
Yukarıda tarih ve sayısı verilen 16 sıra Nolu KDV Tebliğ’i, bu konuda daha önce 28983 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 1 No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği’nde aşağıda ifade edilecek olan metni değiştirmiştir. Metnin eski hali aşağıya aktarılmıştır.
“4.6. Telefon Kartı ve Jeton Teslimi
3065 sayılı Kanunun (23/f) maddesinin Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye dayanarak, GSM operatör şirketleri tarafından sunulan cep telefonu konuşma hizmetlerinden faydalanmak üzere çıkarılan ön ödemeli hazır kartlar da dahil olmak üzere, bütün telefon kartı ve jeton satışlarının özel matrah şekline göre vergilendirilmesi uygun görülmüştür.
Buna göre, perakendeci bayiler tarafından yapılan telefon kartı ve jeton satışlarına ait KDV’nin bayi karına isabet eden KDV’yi de ihtiva edecek şekilde perakendeci bayilere telefon kartı ve jeton teslimi yapan kuruluşlar tarafından beyan edilmesi gerekmektedir.”
Uygulamanın Yeni Hali
Anılan 16 sıra No.lu KDV Tebliğ’i ile uygulama aşağıdaki şekle bürünmüştür.
“4.6. Ön Ödemeli Elektronik Haberleşme Hizmetleri
3065 sayılı Kanunun (23/f) maddesinin Maliye Bakanlığı'na verdiği yetkiye dayanarak, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan satışlar da dahil olmak üzere, bütün ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerinin özel matrah şekline göre vergilendirilmesi uygun görülmüştür.
Buna göre, mobil elektronik haberleşme işletmecileri tarafından ön ödemeli hatlara yüklemeler için yapılan TL satışları ile sabit telefon hizmeti sunmaya yetkili işletmeciler tarafından yapılan arama kartı satışlarına ilişkin KDV’nin distribütör ve bayi karlarına isabet eden KDV’yi de ihtiva edecek şekilde mobil elektronik haberleşme işletmecileri ve sabit telefon işletmecileri tarafından ön ödemeli satışların yapıldığı dönemde beyan edilmesi gerekmektedir.
Bu durumda distribütörler ve bayiler, belirtilen kapsamdaki ön ödemeli satışlar için ayrıca vergi hesaplamazlar.
Örnek: Mobil elektronik haberleşme işletmecisi (K) A.Ş., ön ödemeli hatta yükleme yapılmak üzere, distribütörü (Z) A.Ş.ye, aboneye nihai satış bedeli (vergiler dâhil) 125,50 TL olan yükleme tutarını KDV (%18) ve özel iletişim vergisi (%7,5) hariç 95,00 TL’ye satmıştır. Bu durumda işleme ilişkin KDV aşağıdaki gibi hesaplanır.
Aboneye Nihai Satış Bedeli (Vergiler Dâhil) : 125,50 TL
KDV Matrahı [Aboneye Nihai Satış Bedeli
(Vergiler Dâhil)/(100 + KDV Oranı + ÖİV Oranı)*100] : 100,00 TL
Hesaplanan KDV (KDV Matrahı * KDV Oranı/100) : 18,00 TL”
Eski ve Yeni Uygulama Arasındaki Fark ve Benzerlikler
ÖİV Yönünden
Ön ödemeli elektronik haberleşme hizmetlerinin KDV matrahı ve kimler tarafından hesaplanıp nasıl ödeneceği konusunda 16 sıra No.lu KDV Tebliğ’i ile yapılan değişiklik sonucunda bu hizmetler için öngörülen ÖİV’nin nasıl olacağı ve ne şekilde kimler tarafından ödeneceği konusunda yine yukarıda tarih ve sayısı verilen 16 sıra no.lu ÖİV Genel Tebliğ’i yayımlanmıştır. Buna göre;
SONUÇ
Yazının önceki bölümlerinde yer alan belirlemeler dikkate alındığında aşağıdaki sonuçlara ulaşılabilecektir.
KAYNAKÇA
15.01.2018
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.