YAZARLARIMIZ
Murat Abanoz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
murata@tjk.org



Geriye Dönük Hizmet Borçlanması İçin TBMM’de Komisyonda Görüşülen Bir Kanun Teklifi Var!

“Geriye dönük hizmet borçlanması ile ilgili bir hatırlatma” başlığı ile yayınlanan yazımızdan hemen sonra aldığımız soruların çokluğu, bu konuyu çok yakından takip eden ve çözüm bekleyen büyük bir kesimin varlığını göstermektedir.

6111 Sayılı Kanun ile geriye dönük hizmet borçlanması imkânı getirilmemiştir. Bu nedenle, Bağ-Kur’da sigortalılık niteliklerini taşıdığı halde kayıt ve tescilini yaptırmayanlara bunu belgelemeleri halinde, belgeledikleri süreleri borçlanabilme imkanı getirmek üzere  yeni bir kanuni düzenleme yapılması gerekmektedir.

5510 Sayılı Kanun ile son olarak 04.10.2000 – 01.10.2008 Tarihleri arası vergi mükellefiyeti olup Bağ-Kur tescili olmayanlar için 01.10.2008’den sonra 6 ay süre verilerek, 6 ay içerisinde başvuru yapanlara söz konusu aralıktaki süreleri borçlanma imkânı verilmiştir. Daha sonra Anayasa Mahkemesi 2008 Yılında verdiği bir kararında, yasada yer verilen bu borçlanma imkânından bahsederek, bu süreler dışında geriye doğru sigortalılık süresi kazanılması işleminin mümkün olamayacağına ve Bağ-Kur sigortalılarının hak ve yükümlülüklerinin hangi tarihten itibaren veya hangi olaylara bağlı olarak başlatılacağı hususlarında Anayasa’da emredici bir kural bulunmadığına göre bu alanlarda yasa koyucunun takdir yetkisine sahip bulunduğunun açık olduğunu belirtmiştir.  (1)

Önceki yazımızda eski Yargıtay Kararları örnek verilerek, Bağ-Kur sigortalılık tescilinin vergi kayıtlarına bağlı kalınarak mahkeme süreci sonrası geriye götürülebilmesinden bahsedilmiştir. Örnek olarak verilen Bağ-Kur sigortalısının 2025 Yılında emekli olabileceği tahminiyle, 2018 Yılı sonrası emeklilik sürelerine yönelik açılacak hizmet tespiti davaları için vergi kayıtlarının önemine dikkat çekilmiştir.

“22.05.2005 Tarihinden sonra Bağ-Kurlular artık geçmişe yönelik hizmet kazanılması anlamında yeni bir döneme girmişlerdir. Bu tarihten sonra artık kendilerinden tevkifat kesintisi yapılan kişiler, tevkifat makbuzları (müstahsil makbuzları) ile birlikte Bağ-Kur’a başvurup, sigortalılıklarının başlatılmasını yazılı olarak talep ederlerse, Bağ-Kur tarım sigortalılıkları tevkifat kesintisi yapılan tarihi takip eden aybaşından itibaren başlatılabilecektir. Tevkifata istinaden sigortalılığın başlatılması uygulamasına 2002 Yılında son verilip de 2007 Yılında yeniden başlanılması, Bağ-Kurlular için bir müjde, yeni bir imkân ve büyük bir şans olarak kabul etmek gerekmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yaptığı çalışmalar neticesinde 22.05.2007 Tarihinde Bağ-Kur’da tevkifat kesintilerine göre geçmişe yönelik hizmet kazanmanın önü açılmıştır. Bağ-Kurlu çiftçilere tanınan bu imkân Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 4 Seri No.lu Uygulama Tebliği’ndeki mülga (I) no.lu bendini değiştirip söz konusu bendi yeniden düzenlemesiyle yapılmıştır.”(2)

Önümüzdeki yıllarda Anayasa Mahkemesi’nin işin esasına girerek verdiği ret kararından on yıl geçtikten sonra ( 2018 Yılı sonrası dönemde ),  sigortalılığın geriye dönük başlatılması için görülecek davalarda, Bağ-Kur sigortalıları tescil tarihlerini geriye götürmek için vergi kayıtlarını ispat edici belge olarak kullanmak isteyeceklerdir.

Bu açıdan bakıldığında, yukarıda bahsedilen tarım tevkifatı ile geçmişe yönelik hizmet kazanma hakkının, Bağ-Kur sigortalılarına da verilebilmesi için ortaya çıkan yeni  bir örnek olduğu ve vergi kayıtlarının da tarım tevkifatı (müstahsil)  makbuzları ile aynı nitelikte ispatlayıcı belge olduğu düşüncesindeyiz. 

Sonuç olarak, Bağ-Kur sigortalılarının geçmişe dönük tescil sorunlarının çözülerek, yargı süreci ile uğraşmalarına gerek kalmaması için; TBMM’de halen Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülen 23.12.2010 tarih 2/829 Esas sayılı 4956 Sayılı Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi  (3)’ nin yasalaşması sürecinde, ortak bir refleksle kamuoyunca sahip çıkılmasında fayda vardır.  

KAYNAKLAR:

(1) http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/11/20081106.htm
(2) a)http://www.yaklasim.com/mevzuat/dergi/makaleler/2007079423.htm
(2) b)http://www.yaklasim.com/mevzuat/kanunlar/64/6408973.htm
(3) a)http://www.tbmm.gov.tr/develop/owa/tasari_teklif_sd.imza_sahipleri?kanunlar_sira_no=88110
(3) b)http://www2.tbmm.gov.tr/d23/2/2-0829.pdf

08.04.2011

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM