YAZARLARIMIZ
Muhammet Asa
SGK Müfettişi
asa.trt@gmail.com



Doğum Yapan Çalışan Anne En Az 7.827,00 TL Ödeme Alır!

Çalışma hayatında kadın istihdamın artırılması ve desteklenmesi adına birçok düzenlemeler bulunmaktadır. Bunlardan biri de doğum yapan çalışan annelere verilen sosyal yardım ve haklardır. Bu kapsamda bulunan annelere, çalışma mevzuatımızda çeşitli ödemeler yapılmaktadır. Bu ödemelerden; Geçici İş Göremezlik Ödeneği (rapor parası) ve Emzirme Ödeneği (süt parası) SGK tarafından yapılırken Doğum Yardımı (çocuk yardımı) Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlükleri aracılığıyla yapılmaktadır. Peki bu ödemeler nasıl alınabilir ve şartları nelerdir? Kısaca açıklamaya çalışalım.

Geçici İş Göremezlik Ödeneği (Rapor Parası) şartları ve miktarı

SSK ve BAĞ-KUR (Şirket ortakları hariç) kapsamındaki sigortalı kadına, doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün primi olması şartıyla, doğumdan önceki ve sonraki sekizer haftalık (16 haftalık) süre için, çoğul gebelik halinde ise 18 haftalık süre için geçici iş göremezlik ödeneği (rapor parası) verilmektedir. Eğer sigortalı kadın erken doğum yaparsa kullanmadığı süreler, doğum sonrası süreye eklenmektedir. Yine doktorun onayı ile doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde de doğum sonrası süreye ekleme yapılacaktır. Buna göre rapor parası alabilmek için;

  • Doğumdan önceki bir yıl içinde en az 90 gün prim olmalıdır.
  • Raporlu olunan dönemde çalışılmamalıdır (doktor onayı ile 3 hafta kalıncaya kadar çalışma hariç).
  • İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliği devam etmelidir. İşten çıkış olmamalıdır.
  • Doğumun gerçekleşmesi gerekmektedir.
  • BAĞ-KUR sigortalıları için GSS primi dahil prim borçlarının ödenmiş olması gereklidir.

Rapor parası, son 3 aydaki ortalama günlük kazancın; ayakta tedavilerde 2/3’ü, yatarak tedavilerde ise 1/2'si şeklinde hesap edilmektedir. Buna göre 2020 yılında asgari ücretli anneye; 16 haftalık için 7.324,80 TL, 18 haftalık için 8.240,40 TL ödeme yapılacaktır.

Emzirme Ödeneği (Süt Parası) şartları ve miktarı

Emzirme ödeneğinden yararlanabilmek için;

  • SSK ve BAĞ-KUR kapsamındaki; sigortalı anneye, annenin sigortası yoksa babanın sigortası nedeniyle anneye,
  • SGK’dan gelir/aylık alan anneye, anne gelir/aylık almıyorsa veya sigortası yoksa babanın gelir/aylık alması durumunda anneye,

çocuğun yaşaması ve doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 gün primi olması şartıyla SGK tarafından süt parası verilmektedir. BAĞ-KUR kapsamındaki sigortalılar için 120 prim şartına ilaveten GSS primi dahil prim borçlarının ödenmiş olması gerekmektedir. 2020 yılında ödenen miktar 202,00 TL’dir.

Çocuk Yardımı (Doğum Yardımı) şartları, miktarı ve başvurusu

Doğum yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan anneye, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvurması halinde;

  • 1. çocuk için 300 TL,
  • 2. çocuk için 400 TL,
  • 3. ve sonrası çocuklar için 600 TL,

tutarlarında, bir defaya mahsus olmak üzere, ödeme yapılmaktadır. Bu yardım Türk vatandaşı olan anne veya babaya, her ikisi de Türk vatandaşı ise anneye yapılmaktadır. 5901 sayılı kanunun 28’nci maddesi kapsamına giren Mavi Kartlılar da doğum yardımından yararlanabilmektedir. Doğum yardımı, hiçbir vergi ve kesintiye tabi tutulmadan ödenir ve haczedilemez.

Yine bu yardım, 15/05/2015 tarih ve sonrası doğumlar için yapılmaktadır. Ancak çocuk sayısının tespitinde bu tarihten önce doğmuş çocuklar da dikkate alınmaktadır. Evlat edinilen çocuklar için ödeme yapılmaz. Ancak yine çocuk sayısının tespitinde dikkate alınmaktadır.

Bu yardımdan yararlanabilmek için temel şart Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaktır. Çalışma ve prim şartı bulunmamaktadır.

Ödemeyi alabilmek için Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğüne başvuru yapılmalıdır. E-devlet üzerinden başvuru imkânı olmamakla birlikte yine Bakanlığın e devlet sayfasına girip “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” bölümünden başvurunun durumu hakkında sorgulama yapılabilmektedir.

10.11.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM